Official Secrets
Official Secrets

Official Secrets: het verhaal van een vergeten heldin (***)

Bij een spionnenfilm denk je al gauw aan een gladde James Bond of abseilende Tom Cruise in spectaculaire actiescènes. Official Secrets bevat geen enkele actiescène. Maar dat maakt ‘m niet minder spannend.

Waargebeurd verhaal

Official Secrets vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse Katharine Gun, gespeeld door Keira Knightley. In 2003 werkt ze als vertaler bij GCHQ, een afdeling van de Britse geheime dienst, als er een opvallend strikt geheim bericht in haar inbox verschijnt van ene Frank Koza van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Daarin staat het verzoek meerdere leden van de VN Veiligheidsraad af te luisteren, zodat de Verenigde Staten, onder de Bush-administratie, hen zou kunnen forceren om vóór de oorlog in Irak te stemmen. Een illegale spionageoperatie die duizenden levens kan kosten.

Vies spelletje

Katharine weet het meteen: dit is fout. Gedreven door haar idealen neemt ze een besluit. Om een poging te doen deze oorlog te voorkomen en deze vieze spelletjes aan de kaak te stellen, lekt ze de memo naar de pers. Het is uiteindelijk journalist Martin Bright (Matt Smith) van The Observer die met een groot eigen risico het nieuws plaatst met de kop: Revealed: US dirty tricks to win vote on Iraq war. En dat heeft grotere gevolgen dan Katharine had voorzien. Ze wordt opgepakt en beschuldigd van het overtreden van de Official Secrets Act en ook haar man, de Koerdische Yasar, staat op het punt gedeporteerd te worden. Maar Katharine is vastberaden en weigert te buigen – ook al brengt ze daarmee haar leven en die van haar geliefden in gevaar.

Official Secrets

Politieke thriller

De film, gebaseerd op het boek The Spy Who Tried to Stop a War: Katharine Gun and the Secret Plot to Sanction the Iraq Invasion uit 2008, is een klassiek verteld verhaal geworden, die zich stapsgewijs ontvouwt. Een gedegen politieke thriller kun je wel zeggen. Dat zou saai kunnen worden, maar vervelen doet het zeker niet. Misschien deels omdat ik waargebeurde verhalen altijd extra fascinerend vind, en deels omdat de cast zo enorm goed is. Keira Knightley’s struggle met haar morele kompas is compleet geloofwaardig en ook de bijrollen worden stuk voor stuk vertolkt door sterren uit de Britse acteursgilde. Matt Smith, Matthew Goode en Rhys Ifans als de scherpe journalisten van The Observer, en Ralph Fiennes als topadvocaat. Het verhaal is beklemmend, en zelfs zonder actiescènes blijft het (ook met dank aan de zware soundtrack) continu spannend.

Official Secrets winactie

De echte Katharine

Zelf zag Katharine Gun de film ook, iets waar de makers naar eigen zeggen terrified voor waren. Wat als ze het verschrikkelijk vond? Hoewel Katharine door het zien van de film wel weer in een emotionele achtbaan belandde vond ze het alles behalve verschrikkelijk. “A lot of it is very close to the mark. It brought things back to me and it was quite weird seeing the same sort of scenes repeated in front of my eyes.

Maar nog belangrijker vind ze de nieuwe golf van aandacht die de gebeurtenissen uit 2003 dankzij de film krijgt. Het laat een hele nieuwe generatie kennismaken met haar verhaal. “I hope it will make people realise how nothing much has changed. It’s been a continuum of the same for the last fifteen years and it’s a really shocking state of affairs. There’s a whole new generation who won’t have caught onto this yet, because they were under 10 when it happened.” De oorlog voorkomen kon ze niet, maar een heldin is ze zeker: Katharine Gun.

Official Secrets draait vanaf 24 oktober in de bioscoop.

Lees verder