One Night Stand Films 2018
One Night Stand Films 2018

One Night Stand films 2018 – origineel, actueel en betrokken

One Night Stand is een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmmakers in Nederland. Tijdens de dertiende (en ook meteen de laatste) editie van One Night Stand kregen een nieuwe reeks regisseurs en scenaristen de kans om een film van vijfenveertig minuten te maken. Dit jaar kwamen er 49 inzendingen binnen. Waarvan er zes uiteindelijk werden gerealiseerd.

Vanaf vandaag wekelijks op TV

De zes nieuwe One Night Stand-films Dost, Free Fight, In Limbo, Mooi Geweest, Tom Adelaar en Zomerbroeders gingen afgelopen zondag in première op het Nederlands Film Festival. Ik zag er drie. De films waren soms aangrijpend, soms komisch en altijd origineel, actueel en betrokken. Alle films zijn vanaf vandaag elke zaterdag op NPO3 te zien. Zomerbroeders bijt om 22:05 uur het spits af.

One Nights Stand films 2018

Deze film is het regiedebuut van Mustafa Duygulu, bekend als acteur van onder andere WolfVan God Los en Celblok H. Hij schreef de film ook. Een film over de zestienjarige Bora. Iedere vakantie brengt hij door met zijn twee zomerbroeders en het knappe buurmeisje Burcu. Voordat hij terug naar huis in Nederland gaat, wil hij nog alles uit zijn laatste dag in het Turkse vakantiedorpje halen.

LEES OOK: interview met Marnieke Klaus, coördinator One Night Stand

Kippenvel bij Mooi Geweest

Op 13 oktober rond 22.15 uur kan je Mooi Geweest zien. Een korte film (51 min) geregisseerd door Mari Sanders en geschreven door Cecilie Levy. Mari studeerde af aan de filmacademie met de film Rue Des Invalides, een korte fictiefilm over een jongen in een rolstoel op zoek naar liefde in het rolstoelvijandige Parijs. Terugkerende elementen in zijn films zijn sociale omstandigheden en zijn de persoonlijke blik op handicaps, menselijke tekortkomingen (Mari is geboren met een cerebrale parese en maakt gebruik van een handbewogen rolstoel) en het thema van de ‘eenzame reiziger’ die probeert zijn plek te vinden in de maatschappij.

One Night Stand Films 2018

Ook met Mooi Geweest heeft hij een aangrijpend thema aangesneden. Het is een prachtig, mooi rond verhaal. Een film waarbij alles feilloos op elkaar aansluit en tot in detail klopt. De kleuren, de beeldvoering, de muziek en de perfecte casting. Het is alsof Mari en Cecilie schilderen met woorden. Hun palet is misschien niet zo groot, het gaat over het einde van een leven, maar het is kleurrijk. Ze kozen voor een beladen onderwerp dat een perfect voltooid verhaal nodig heeft. En dat is precies wat Mooi Geweest is. De film voelt als een herfstige zondagmiddag waarbij je melancholisch terugkijkt op het weekend en je je klaarmaakt voor wat er komen gaat.

De hoofdrolspelers hebben elkaar lief, en juist daarom besluiten ze er samen uit te stappen. Maar als Gerard sneller wil dan Nel, en Nel een pijnlijk geheim onthult, lijkt hun droomeinde op het spel te staan. Als kijker begrijp je waarom ze willen wat ze willen, hoe pijnlijk het ook voor de nabestaanden is. Is het dan toch te egoïstisch? Of juist de minst egoïstische keuze die een mens kan maken. Het perfecte einde met een ondenkbare twist… kippenvel.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verlangen naar een tijd dat alles simpeler was met Dost

Twee weken later, op 27 oktober ook rond 22.15 op NPO3 kan je Dost zien. Vuil dat aan je armen kleeft, dat je er niet vanaf krijgt, hoe hard je ook boent. Dat is ‘dòst’ (uitspraak: ‘dust’). Geschreven door Britt Snel en geregisseerd door Joren Molter cvz. Beiden piepjong, maar nogal succesvol met wat ze doen. Joren werd op zijn zestiende geselecteerd voor de debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival met zijn korte film Vol van Leven. En Britt schreef haar afstudeer-scenario Dial 0 for Heaven dat op dit moment wordt ontwikkeld als speelfilm. Britt schreef al eerder met Joren de films: Simmer (2015) en In Kropsdam is iedereen gelukkig (2016).

LEES OOK: Britt Snel wil Nederlanders uit hun hokjes trekken

Met Dost gaan ze terug naar de plek waar Joren opgroeide, het Groningse platteland. Het is een oer-Hollandse coming of age film. Nederland zoals we Nederland kennen, met al haar ongemakkelijke groeipijnen en puberige gezichten. Waar de schoonheid in de imperfectie zit. Een documentaire-achtige film met een authentiek verhaal.

One Night Stand Films 2018

Alko (15) en z’n beste vriend Björn (15) wonen op het platteland, steken in de voorjaarsvakantie asperges en gaan samen naar de plaatselijke ‘keet’ om te drinken en meisjes te versieren. En van dat laatste hebben ze beiden nog niet zoveel kaas gegeten. Wanneer Alko verliefd wordt op de stoere Marie (15), oefent hij schuchter met Björn hoe hij moet tongen en fantaseren ze over seks. Björn hoort later dat Alko en Marie iets met elkaar hebben en weet niet goed hoe hij hier mee om moet gaan. Als Alko troostend een arm om hem heen slaat, zoent Björn hem plotseling.

Het nieuwtje dat Alko en Björn gezoend hebben gaat als een lopend vuurtje door het dorp en Alko is diegene die daarmee gepest wordt. Dan doet hij wat elke puberende tiener zou doen, hij vecht hard om te laten zien hoe ‘cool’ hij is om bij de groep te horen. In z’n gevecht verliest hij uit het oog wat echt waardevol is, en beseft hij te laat wat hij is kwijtgeraakt. Een verhaal waar we allemaal ons in kunnen vinden en ook allemaal wat van kunnen leren. Het doet je verlangen naar de tijd dat alles simpeler was maar de kleinste dingen je wereld konden maken of breken.

Free Fight: stille ode aan de mannelijke emotie

Genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama is Free Fightop 3 november rond 22.00 uur op de NPO3 te zien. In deze perfecte samenwerking tussen Sven Bresser (schrijver en regisseur) en Saar Ponsioen (co-scenarist) volgen we de twee broers Joes en Mattias. De film is een werkelijk en emotioneel gevecht van twee broers en de dood van hun moeder. Beiden ambitieuze, hechte broers die een enorme passie hebben voor de wereld van de Mixed Martial Arts (MMA). Ze raken verwikkeld in hun eigen strijd.

One Night Stand films 2018

Als hun moeder aan MS overlijdt voelen ze hetzelfde maar gaan er beiden op een andere manier mee om. Ze vinden elkaar in de vechtsport, maar thuis leven ze een apart leven. Waar Joes met haar hulp zijn emoties onder ogen probeert te komen en opmerkt waar het echt om gaat in het leven, verhardt zijn oudere broer Matthias juist in zijn verdriet. Zijn onvermogen om te dealen met de situatie zet hun band op scherp. Tijdens de aanloop naar wat voor hen samen de allerbelangrijkste wedstrijd zou moeten worden, drijven ze verder uit elkaar dan ooit tevoren.

De film is een stille ode aan mannelijke emoties, aan de dood of liever gezegd het leven na de dood. Met Olivia Lonsdale als zachte noot, weten Chiem Vreeken en Aleksej Ovsiannikov twee broers neer te zetten die in niets op elkaar lijken maar in alles hetzelfde zijn, of andersom. Muziek is de lijdende draad, die het verhaal rond maakt. Dialoog is miniem, alleen wanneer het broodnodig is, zoals het misschien wel in de meeste gezinnen gaat…

Meer One Night Stand

Het volledige overzicht van films die in het kader van One Night Stand te zijn zijn:

6 oktober ZOMERBROEDERS Regie en scenario: Mustafa Duygulu
13 oktober MOOI GEWEEST Regie: Mari Sanders, scenario: Cecilie Levy
20 oktober TOM ADELAAR Regie: Gonzalo Fernandez, scenario: Ashar Medina
27 oktober DÒST Regie: Joren Molter, scenario: Britt Snel
3 november FREE FIGHT Regie: Sven Bresser, scenario: Saar Ponsioen & Sven Bresser
10 november IN LIMBO Regie: Jim Süter, scenario: Jim Süter & Wander Theunis

One Night Stand is een samenwerking tussen NTR, BNNVARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. De films worden geproduceerd in coproductie met de omroepen. 

Lees verder