only you josh oconnor
only you josh oconnor

Only You: rauwe liefde in sneltreinvaart #GIFkijkt

De titel suggereert wellicht een romantische komedie waarvan er al zoveel gemaakt zijn, maar niets is minder waar. De charismatische Josh O’Connor en Laia Costa spatten van het scherm als twee geliefden in Only You, een dramatisch liefdesverhaal vol passie dat ontzettend echt en intiem aanvoelt.

Ik ben sinds God’s Own Country een groot fan van Josh O’Connor. En niet alleen ik, maar menig criticus wist hij te overtuigen van zijn kunnen als acteur. En die overtuiging bleek terecht! Vorig jaar werd bekend gemaakt dat hij de rol van Prince Charles zou vervullen in de hitserie The Crown. Laia Costa maakte een grote indruk op mij als Victoria in de – in 1 take opgenomen –  gelijknamige film uit 2015. Ik keek dan ook erg uit naar het zien van Only You, het regiedebuut van de Britse Harry Wootliff, en werd niet teleurgesteld.

only you josh oconnor

Lees ook: The Crown seizoen 2: dit is wat we weten.

Het verhaal

De relatie tussen Elena en Jake begint door een toevallige ontmoeting in een taxi tijdens oud en nieuw. Elena komt van een feestje en is beschonken, Jake moest draaien op een feestje en is nuchter. Hij gaat mee naar haar huis, ze dansen samen op I Want You van Elvis Costello en eindigen samen in bed. Wat lijkt op iets dat enkel als one night stand bedoeld was, resulteert in een liefdesverhaal waar de vonken vanaf spatten.

Althans – zo begint het. Josh O’Connor en Laia Costa zijn zó geweldig samen als Jake en Elena dat je niets liever wil dan een naar ze kijken. Het gebeurt niet vaak dat twee acteurs zo overtuigend, lief, charmant maar bovenal vanzelfsprekend overkomen als geliefden. Je wil maar al te graag mee gaan in hun, tamelijk naïeve, liefdesverhaal.

Anders dan anders

En waar verschillende romantische films verdergaan met verderop een kleine bump in the road, wellicht een break-up die meestal toch weer goed eindigt, koos regisseuse en tevens schrijfster Harry Wootliff voor een andere aanpak. Een aanpak die weliswaar een originele draai geeft aan het genre, maar mij bij vlagen enorm op de zenuwen werkte.

Jake en Elena willen namelijk binnen een enorm korte tijd al beginnen aan het vervullen van een kinderwens. Met name Jake, die negen jaar jonger is dan Elena, weet zeker dat hij in Elena de ware gevonden heeft en wil niets liever een gezin stichten. Lief en romantisch, tot op een bepaalde hoogte. Zodra blijkt dat Elena veel moeite heeft met zwanger raken, en de twee zelfs aan IVF-behandelingen beginnen, beginnen er kleine scheurtjes te ontstaan in hun eerst zo ogenschijnlijk onbreekbare relatie. Jake lijkt een onvermurwbare optimist, Elena transformeert langzaam in een twijfelende piekeraar. En ik als kijker begreep maar niet waarom ze dit zichzelf aan blijven doen.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

only you josh oconnor

Maar wat is dan normaal?

Maar ondanks dat ik af en toe hoofdschuddend naar het scherm keek, is Only You een interessant en origineel verhaal binnen het genre. Wootliff onderzoekt met deze film de conventionele ideeën over relaties, maar ook wat er met liefde kan gebeuren wanneer het zwaar onder druk wordt gezet. Wellicht dat ik mij ook schuldig heb gemaakt aan mijn persoonlijke ideeën over wat ‘normaal is’ binnen de ontwikkelingen van een relatie en was ik wat te vlug met het vormen van een mening – achteraf heeft Only You me in ieder geval flink aan het denken gezet. En had ik al genoemd hoe geweldig Josh O’Connor en Laira Costa samen zijn?

Only You draait nu in de bioscoop!

Lees verder