regisseur Collateral
regisseur Collateral

Ontmoet SJ Clarkson, regisseur van de BBC/Netflix serie Collateral

De nieuwe BBC/Netflix serie Collateral is geschreven door een man, maar geregisseerd en geproduceerd door een vrouw, SJ Clarkson. De combinatie van een mannelijke scriptschrijver en een vrouwelijke regisseuse heeft gezorgd voor een bijzondere vierdelige miniserie.

Vrouwelijke veelzijdigheid

Naast een vrouwelijke regisseuse, wordt de serie ook gedragen door vele sterke vrouwen. Zoals de hoofdrolspeelster Carey Mulligan, die de Londense detective Klip Glaspie speelt. De serie is een politieke thriller en gaat over het onderzoek op de moord van een pizzabezorger, waarbij Glaspie stuit op een web van samenzweringen tussen drugsdealers, smokkelaars en spionnen.

De Britse S.J. Clarkson is in de VS en Groot-Brittannië bekend door haar veelzijdige werk bij films en series zoals Jessica Jones, The Defenders en DexterClarkson laat zich leiden door een script dat haar aanspreekt en negeert het feit dat ze een uitzondering is als vrouwelijke regisseur voor dit genre series. Het script van de serie Collateral sprak haar aan door de kracht die ervan uitging. Het is een politieke thriller, maar ook een karakterstudie. Bovendien geeft het een maatschappelijk en actueel tijdsbeeld over de macht van de media, de kerk en de politie.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant: vijf kick-als vrouwelijke detectives in series

Londen als superheld

Nadat Clarkson allerlei Marvel superhelden had geregisseerd, was dit realistische script een aangename afwisseling. Bovendien speelt de serie zich af in haar home town Londen. De opnames in Londen waren echter niet gemakkelijk. Deze vonden plaats ten tijde van de aanslagen bij de Westminster Bridge in maart 2017 en de London Bridge in juni 2017. Tegelijkertijd heeft Clarkson de stad Londen neergezet als een extra personage in Collateral: ze is divers, heeft energie en een eigen stijl.

Clarkson werd vier keer genomineerd voor Beste Regie voor diverse prijzen. In 2012 verkoos The Guardian haar tot een van de vijftig meest machtige vrouwen in film en televisie.

Collateral is nu te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer:

Foto boven artikel: Collateral – foto: Liam Daniel/Netflix

artikel in samenwerking met Netflix

Lees verder