homoseksualiteit in films
homoseksualiteit in films

Onze 5 favoriete LGBTQ-films! #GiFOnTOP

Amsterdam Pride komt er weer aan. En om even helemaal in het thema te komen hebben wij onze vijf favoriete LGBTQ-films van de afgelopen jaren op een rijtje gezet! Vier ervan kijk je on demand en een is binnenkort te zien in de bioscoop.

#1 Call Me By Your Name (2017)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Luca Guadagnino | Cast: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg e.a. | Waar te zien: Pathé Thuis

homoseksualiteit in films

Een van de grootste hits van 2017 was deze film van regisseur Luca Guadagnino. Call Me By Your Name speelt zich af ergens in Italië. De jonge Elio spendeert zijn zomer in het landhuis van zijn ouders, beide bijzonder mooie en intelligente, intellectuele mensen. Elio geniet van het weer, de omgeving en de meisjes in de buurt. Maar dan komt Oliver langs, een student die met de vader van Elio onderzoek doet naar beelden uit de oudheid. Elio wordt verliefd op Oliver, en er ontstaat een passievolle romance.

Prachtig coming-of-age verhaal die je gezien móet hebben. Geweldig acteerwerk van de gehele cast. Bekijk hier de trailer!

#2 Carol (2015)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Todd Haynes | Cast: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson e.a. | Waar te zien: Pathé Thuis

homoseksualiteit in films
Foto: Wilson Webb

Ook Carol is gebaseerd op een boek, namelijk de roman The Price of Salt van Patricia Highsmith. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’50 in New York. Een jonge vrouw, Therese (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een ander leven. Dan ontmoet ze op een dag Carol (Cate Blanchett), een prachtige vrouw die vastzit in een liefdeloos huwelijk. Wat begint als een leuke ontmoeting, ontwikkelt zich tot onverwachte gevoelens en een intense relatie tussen de twee.

Cate Blanchett en Rooney Mara werden allebei genomineerd voor Oscars voor hun mooie rollen in deze film. Een echte aanrader! Kijk hier alvast de trailer.

Lees ook ons portret van Cate Blanchett.

#3 Tangerine (2015)

Genre: Drama, Komedie, Misdaad | Regie: Sean Baker | Cast: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian e.a. | Waar te zien: Netflix

homoseksualiteit in films

Deze bijzondere film van Sean Baker (The Florida Project) gaat over twee transgender, African-American prostituees Sin-Dee Rella en Alexandra. Sin-Dee komt net uit de gevangenis en wil graag haar vriendje/pimp Chester weer zien. Wanneer ze erachter komt dat hij haar verlaten heeft begint de wilde rit door Los Angeles waarin de twee dames op zoek gaan naar Chester en zijn nieuwe vriendin.

Na het succes van deze low-budget film, volledig opgenomen met iPhones, kreeg regisseur Sean Baker de financiering rond voor zijn volgende hit, The Florida Project. Tangerine is geen les over de transgender community – het mooie is dat Sin-Dee en Alexandra beide niet worden geremd door hun identiteit. De film werd dan ook goed ontvangen in de transgender community.

Bekijk hier de trailer!

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#4 Moonlight (2016)

Genre: Drama | Regie: Barry Jenkins | Cast: Mahershala Ali, Naomie Harris, Trevante Rhodes e.a. | Waar te zien: Pathé Thuis

homoseksualiteit in films

Deze prachtige film die de Oscar won voor Best Picture is gebaseerd op het leven van de regisseur. We volgen het leven van Chiron in een soort drieluik: eerst zijn jeugd, dan zijn adolescentie en tot slot zijn dertiger jaren. Chiron groeit op met een drugsverslaafde moeder in een heel slechte buurt. Hulp komt in de vorm van een lokale drugsdealer, gespeeld door Mahershala Ali die hier een Oscar voor won als eerste islamitische acteur ooit. De drugsdealer leert Chiron om keuzes te maken voor zichzelf, ongeacht wat anderen van hem vinden. Toch lijkt het pad van Chiron reeds voor hem gebaand: hoe veel kans maakt een jochie uit de ghetto nou?

Een mijlpaal in de geschiedenis van LGBTQ-cinema. Nog nooit eerder was er een film in Hollywood terechtgekomen met in de hoofdrol een African-American jongen die op mannen valt. Een pareltje die je echt gezien moet hebben.

Bekijk hier de trailer!

Lees ook ons achtergrondartikel over homoseksualiteit in films.

#5 Nina (2018)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Olga Chajdas | Cast: Katarzyna Gniewkowska, Julia Kijowska, Andrzej Konopka e.a. | Waar te zien: vanaf 16 augustus in de bioscoop

homoseksualiteit in films
Foto: Robert Palka

Nina vertelt het verhaal van Nina, een vrouw die na twintig jaar huwelijk met haar man Wojtek in een dip zit, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen.  Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind. Maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken. Nina en Magda zijn allebei op zoek naar een veilige plek. Waar hun liefde, vrijheid en identiteiten niet aan conventies gebonden zijn. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk om te vinden.

Nina won de VPRO Big Screen Award op het International Film Festival Rotterdam 2018. Een echte must-see! Bekijk hier de trailer.

Foto boven artikel: Moonlight (2017)

Lees verder