stemmen in animatiefilms
stemmen in animatiefilms

Onze tien favoriete stemmen in animatiefilms

Je kunt de komende tijd weer flink genieten van animatiefilms met Vaiana nu en over twee weken Sing in de bioscoop. Beide films hebben weer een complete sterrencast gevonden om stemmen te verlenen aan de figuren. Voor ons een mooie gelegenheid om een aantal van de beste en meest memorabele stemmen in animatiefilms op een rijtje te zetten. De oorspronkelijke versies natuurlijk.

1. Robin Williams – Genie in Aladdin (1992)

De stem die velen waarschijnlijk als eerste te binnen schiet; die van Robin Williams als Genie. Een fantastische performance die vrijwel niet te evenaren is. Robin had overigens zoveel geimproviseerd in de opnamestudio dat ze bijna 16 uur aan materiaal hadden.

2. Jeremy Irons – Scar in The Lion King (1994)

Gecast vanwege zijn klassieke theater opleiding, want de regisseurs wilde dat Scar zou klinken als een Shakespeariaans personage. Irons had problemen met het nummer ‘Be Prepared’ en daarom werd de Amerikaanse acteur Jim Cunnings, die ook de stem van Hyena Ed insprak en heel goed stemmen na kan doen, gevraagd om een gedeelte over te nemen.

3. Eddie Murphey – Donkey in Shrek (2001)

Deed daarvoor ook al een geweldige stem voor het draakje Mushu in Mulan (1998). Met beide personages steelt hij toch wel een beetje de show in de films.

4. Steve Carell – Gru in Despicable Me (2010)

Dat Steve goed in komedie is, wisten we al door zijn rollen in o.a. The Office en Crazy Stupid Love – maar hier liet hij zien dat alleen al met z’n stem hij een zeer memorable performances neer kan zetten. Inclusief Russisch accent. Zelf beschreef hij het accent overigens als een combinatie tussen dat van acteurs Ricardo Monatalban en Bela Lugosi.

5. Ellen Degeners – Dory in Finding Nemo (2003)

Ellen kreeg, zoals je in onze nieuwsupdate van vorige week kon lezen, een presidentiële award waar zelfs verwezen werd naar haar legendarische woorden in Finding Nemo ‘Just keep swimming’. Het personage was natuurlijk zo een succes dat een Finding Dory (2016) eigenlijk niet uit kon blijven.

Volg Girls in Film op Facebook voor de leukste lijstjes.

6. Phil Harris – Baloo in Jungle Book (1967)

Hij maakte van ‘The Bare Necessities’ een legendarische filmsong. Phil deed overigens ook de stem van O’Malley in The AristoCats.

7. Phyllis Smith – Sadness in Inside Out (2015)

Ook Amy Poehler zet als Joy een krachtige performances neer – maar ons bleef na de film toch vooral de zwaarmoedige stem van Sadness bij. Over stemacteren gesproken, wat een prestatie. Phyllis werd gevraagd nadat de makers haar hadden gezien in Bad Teacher (2011) met Cameron Diaz.

8. Brad Bird – Edna Mode in The Incredibles (2004)

Brad Bird schreef en regisseerde niet alleen The Incredibles, maar verleende ook zijn stem aan het hilarische personage Edna Mode. ‘Darling!’

9. Liam Neeson – Good cop/Bad cop in The Lego Movie (2014)

Hij heeft natuurlijk ook een hele herkenbare, goede stem. In The Lego Movie heeft zijn karakter een gespleten persoonlijkheid, wat onder andere dit moment oplevert:

 10. Ben Burtt – Wall∙E in Wall∙E  (2008)

OK, het is eigenlijk geen stem – maar Sounddesigner Ben Burtt verdient toch wel een plek hier. Want hoe maak je een robot zonder dialoog toch verstaanbaar? Ben heeft wel ervaring met robots trouwens, hij werkte namelijk ook al aan bijvoorbeeld R2D2 in Star Wars.

Foto bovenaan: Genie in Aladdin © Walt Disney Pictures

Lees verder