must see films van 2018
must see films van 2018

Onze tien must see films van 2018

Terugkijken hoort er natuurlijk een beetje bij zo aan het eind van het jaar. Dat levert een indrukwekkende lijst op met de tien films van 2018 waarvan wij vinden dat je ze absoluut gezien moet hebben.

1) Call Me By Your Name (Luca Guadagnino)

kijktips week 22

Nienke: “Het is onmogelijk om niet meegesleept te worden in de liefde tussen Elio en Oliver in het uitgestrekte Italiaanse landschap in die eindeloze zomer. Prachtig verhaal en nog prachtiger gespeeld. Timothée Chamalet is dé belofte van Hollywood!”

Call Me By Your Name was oa genomineerd voor Beste Film tijdens de Oscars. De film kijk je oa via Pathé Thuis en iTunes. De trailer bekijk je hier.

2) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)

Nathalie: “Grote winnaar van de filmfestivals begin dit jaar. Ik ben fan van al het werk van Martin McDonagh, die deze film schreef en regisseerde. Een briljante film over een vrouw die haar kind verliest door een afschuwelijke moord en vindt dat de lokale politie niet voldoende eraan gedaan heeft. Er is nog niemand opgepakt voor de moord op haar kind. Daarom besluit ze drie billboards langs de weg te beplakken met een confronterende tekst voor de lokale sherriff. Briljante hoofdrol voor Frances McDormand.”

Nienke: “Terechte Oscar-winnares Frances McDormand is fantastisch in dit drama omlijst in zwarte humor. Goede dialogen en sterk spel dat je continu weet te verassen als kijker.”

Three Billboards Outside Ebbing Missouri

Vivian: “Deze film grijpt je vanaf minuut 1 en laat je niet meer los. Prachtige film met hele sterke karakters die balanceert tussen drama en komedie.’

Three Billboards Outside Ebbing Missouri kijk je oa via Pathé Thuis en iTunes. Meer over de film lees je in onze recensie.

3) Girl (Lukas Dhont)

Nathalie: “Van Lukas Dhont, onze Belgische buurman. Een waanzinnig speelfilmdebuut wat met een staande ovatie ontvangen werd op Cannes. Een intiem en prachtig portret over de jonge vrouw Lara die geboren is in het lichaam van een jongen. Ze is bezig met de transitie, wat haar niet snel genoeg kan gaan. Zeker omdat ze maar al te graag professioneel ballerina wil worden. Wat lastig is, omdat ze tot voor kort getraind werd als jongen.”

girl lukas dhont

Nienke: “Een film is goed wanneer je als kijker geraakt wordt. Girl doet dat als geen ander en neemt je mee in de wereld van Lara zo graag haar droom wilt verwezenlijken dat je haar pijn als kijker ook voelt.”

Girl is nog in diverse bioscopen en filmhuizen te zien. Ons interview met Lukas Dhont lees je hier.

4) Leave No Trace (Debra Granik)

Nathalie: “Beetje onder de radar doorgeschoten en heeft vooralsnog niet de aandacht gekregen die het verdient. Maar, regisseuse Debra Granik maakte jaren geleden ook Winter’s Bone die onder de radar door leek te gaan. Tot niet alleen zij, maar ook de toen nog onbekende Jennifer Lawrence voor Oscars werden genomineerd.

En ik vind dat Leave No Trace dat ook verdient. Het verhaal gaat over een vader en dochter. De vader heeft een oorlogstrauma en kan niet in de echte wereld wonen. Daarom woont hij met zijn dochter in de bossen van Portland, Oregon. Hart-ver-scheurend. Geweldig acteerwerk. Prachtige beelden. Alleen maar lof. “

Leave no Trace is nog in een beperkt aantal filmhuizen te zien. De trailer zie je hier.

5) The Florida Project (Sean Baker)

Nathalie: “Van de geweldige filmmaker Sean Baker. Deze film verovert iedereens hart. Het laat op prachtige wijze de wereld door de ogen van een kind zien. In dit geval door de ogen van de 6 jaar oude Moonee die met haar jonge moeder in een motel woont in de staat Florida. De film is fictie, maar het verhaal is gebaseerd op een echte situatie in de VS van arme mensen die in motels wonen, omdat dat simpelweg goedkoper is dan het huren van een echt huis.”

Madelief: ‘Door mijn werk als kindercastingdirector kijk ik altijd extra naar het spel van kinderen in films. De kinderen in deze film hebben ieders hart veroverd door hun ontwapenende spel. Je gelooft ze elk moment, vooral kleine hoofdrolspeelster Brooklynn Prince. Het verhaal is schrijnend maar tevens licht door de kijk van de kinderen in de situatie waar ze in zitten.”

Vivian: “Als moeder is het hartverscheurend om te zien hoe de kinderen opgroeien in een aftands motel. Tegelijkertijd is het geweldig om te zien hoe veerkrachtig Monee en haar vriendjes zijn en het beste maken van het leven dat hun moeders ze voorschotelen. Met een prachtige rol van Willem Dafoe als enigszins norse hotelmanager met een klein hartje. Hij kreeg hiervoor een terechte Oscar-nominatie”

The Florida Project is oa te zien bij Pathé Thuis en iTunes. Onze recensie lees je hier.

6) Lady Bird (Greta Gerwig)

Madelief: “Wat is Saoirse Ronan toch een topper samen met Lauri Metcalf als haar moeder. Als vrouw dus ook dochter in bepaalde opzichten herkenbaar en een fenomaal regiedebuut door actrice Greta Gerwig.”

Lees ook ons portret over Saoirse Ronan.

Zowel Saoirse Ronan als Lauri Metcalf werden genomineerd voor een Oscar voor hun rol in deze film. Ook kreeg de film een nominatie voor Beste Film.Helaas werd geen enkele nominatie verzilverd. Lady Bird is bij diverse on demand platforms te zien zoals T-mobile, KPN en Pathé Thuis. Lees hier onze recensie.

7) Den Skyldige – The Guilty (Gustav Möller)

Madelief: “Deze film bleef me wat dagen achtervolgen. Nog nooit werd ik zo gedwongen om  eigen beelden te bedenken en vooral goed te luisteren bij een film. Vanaf de eerste seconde werd ik in het verhaal gezogen. Mijn ademhaling zat hoog en ik kreeg zweethandjes van de spanning. Zo knap en origineel neergezet, laat ons maar meer zien van deze Deense regie debutant Gustav Möller.”

Den Skyldige is te zien bij de meeste on demand platforms waaronder Ziggo, KPN en Pathé Thuis. Bekijk hier de trailer.

8) A Star is Born (Bradley Cooper)

Sorsha: “Het tragische liefdesverhaal van A Star is Born gaat over een worstelende alcoholverslaafde muzikant die een jonge zangeres helpt op weg naar fame. Vanaf het moment dat de trailer uitkwam tot de soundtrack en album was ik laaiend enthousiast. Ik was zo onder de indruk van Bradley zijn zangstem dat het nummer ‘Maybe it’s time’ meteen binnenkwam. Je vergeet even dat hij Bradley Cooper is. Wat een stem heeft hij!

De muziek verbond de hoofdrolspelers, ze vulde elkaar aan en maakte elkaar beter. Je voelt de emotie in elk nummer en het laat je nadenken over je eigen leven en alles dat daarbij komt kijken.  Een quote die mij erg aanspraak was: “Look, talent comes everywhere. But having something to say in a way so people listen to it, that’s a whole other bag. Unless you get out there and you try to do it. You never know!” Het geeft je een motivatie die je misschien nodig hebt om je eigen dromen na te jagen. Geweldig gespeeld door Lady Gaga in haar eerste grote hoofdrol. Voor mij echt een film met alles erin!”

A Star is Born is nog in meer dan 75 bioscopen te zien. Onze recensie lees je hier.

9) Bohemian Rhapsody (Bryan Singer)

Sorsha: “Allereerst is het een waargebeurd verhaal en wie kent Queen nou niet. Je krijgt een kijkje achter de schermen hoe de bekende nummers tot stand zijn gekomen. Buiten het feit dat je ziet hoe het leven van een rockster kan zijn. De eenzaamheid, de verkeerde vrienden en toentertijd het omgaan met een andere seksuele geaardheid.

De film neemt je mee in het leven van Freddie Mercury en de andere bandleden van de band Queen. Ik denk dat iedereen wel een andere interpretatie heeft als ze de liedjes horen. Het nam mij terug naar het moment dat ik als kind zijnde met mijn ouders in de auto de muziek voor het eerst te horen kreeg. Het is ook zeker een aanrader om deze film nog in de bioscoop te bekijken!”

Bohemian Rhapsody draait nog volop in de bioscopen. De trailer bekijk je hier.

10) Niemand in de Stad (Michiel van Erp)

Vivian: “Openingsfilm tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival van debuterend regisseur Michiel van Erp. De film vertelt het verhaal van studenten die met elkaar in een studentenhuis wonen en volop zuipen en brallen in het Koor. Iets wat behoorlijk onder vuur ligt de laatste tijd en dus best een gewaagde keuze. De film diept op een prachtige manier de karakters uit van een aantal van deze studenten. Waarbij hun kwetsbaarheid en onderlinge verbondenheid op de voorgrond treedt. Helemaal leuk om in de bioscoop een rijtje studentes achter je te hebben die de kasten in het huis en de figuranten herkenden. Voor mij de mooiste Nederlandse film die ik dit jaar gezien heb.”

De film is niet meer in de bioscoop te zien en kan op dit moment ook nergens on demand bekeken worden. Maar daar komt ongetwijfeld binnenkort verandering in. De trailer bekijk je hier.

Lees verder