Orange is the New Black
Orange is the New Black

Op de set van… Orange is the New Black

Ook zo verslaafd aan Orange is the New Black? Het vijfde seizoen is vanaf 9 juni te zien op Netflix. Girls in Film’s Jill mocht alvast een kijkje nemen op de Amerikaanse set. Hieronder haar verslag:

Verscholen in een enorme loods op een industrieterrein in het New Yorkse Queens, ligt de tv-set van Orange is the New Black. Nooit eerder was ik op een set die zo echt aanvoelt. Alleen al het bordje bij de deur All inmates must submit to strip-search after visitation bezorgt me direct de kriebels. Nee, dankjewel!

Achter de schermen bij Orange is the New Black

“Alle bedden, kasten, tafels, maar ook de kleding, schoenen en het ondergoed komen uit echte voorraadcentra voor gevangenissen. De decorbouwers hebben er zelfs voor gezorgd dat ze er oud en versleten uitzien, om het zo authentiek mogelijk te maken”, vertelt production designer Michael Shaw.

Achter de schermen bij Orange is the New Black

Piper Kerman, die de biografie schreef waarop de serie is gebaseerd, raakte zelf behoorlijk in paniek toen ze voor het eerst op de set kwam. “Het oogde zo realistisch dat ik totaal overstuur naar buiten rende; ik hield het er niet langer dan vijf minuten uit.”

Aan alle details is gedacht: de gevangenispakken hangen in verschillende tinten oranje en bruin klaar (Shaw: “Alles gaat eerst door de stone wash zodat de kleding een doorleefde look krijgt”) en er is zelfs een kast met gevangenisslips in alle soorten en maten.

Achter de schermen bij Orange is the New BlackAchter de schermen bij Orange is the New Black

Na vier jaar vindt hoofdrolspeelster Taylor Schilling de rol van Piper Chapman nog steeds een verademing. “Heerlijk om een rol de spelen waarvoor ik niet uren in de make-up hoef te zitten, OITNB is een serie over echte vrouwen, zonder de opsmuk van Hollywood. Mijn personage Piper is nog steeds een uitdaging, omdat ze zo onvoorspelbaar is. Ze neemt vaak beslissingen uit een hang naar avontuur en niet vanuit haar gezond verstand.”

Lees ook: Waarom we een haat-liefdeverhouding hebben met OITNB.

De rondleiding op de set voert ons langs de eetzaal en gevangeniskeuken waar de pittige Red lange tijd de scepter zwaaide.

Achter de schermen bij Orange is the New BlackAchter de schermen bij Orange is the New BlackAchter de schermen bij Orange is the New Black

Het beroemde bezemhok waar gedetineerde Dayanara zwanger raakte van de eenbenige bewaker John Bennett, bestaat écht.

Achter de schermen bij Orange is the New Black

En ook het kantoor van gevangenisdirecteur Sam Healy is tot in de details ingericht, alsof hij hier vandaag nog aan het werk kan.

Achter de schermen bij Orange is the New Black

Zelfs de doucheruimte voelt al net zo smerig aan als in de serie. Het ruikt er ook een beetje muffig, alsof het zo hoort.

Achter de schermen bij Orange is the New Black

Vandaag staat er een scène tussen Sam Healy en Suzanne ‘Crazy Eyes’ Warren op de planning.

Achter de schermen bij Orange is the New Black

N(i)et echt

Actrice Uzo Aduba, die twee Emmy’s won voor haar rol, vertelt: “Mensen vinden het heel lastig om mij los te zien van Crazy Eyes. Ze behandelen me als een mentaal gestoorde en praten heel langzaam en zwaar articulerend, alsof ik het anders niet snap. Als ik ergens mooi gekleed verschijn, vraagt iedereen waarom ik mijn gevangenispak niet aan heb. Ik moet er wel om lachen, blijkbaar speel ik mijn rol heel geloofwaardig.”

Ook Taryn Manning, die Doggett speelt, had daar last van. “Ik ben zo vaak uitgescholden omdat mensen echt dachten dat ik een homo-fobische godsdienstwaanzinnige ben. Ik had in het begin steeds het gevoel dat ik mezelf moest verontschuldigen voor mijn rol. Daarom ben ik wel blij dat het publiek in het afgelopen seizoen ook een andere, zachtere kant van haar te zien heeft gekregen.”

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Seizoen 5

Wat het nieuwe seizoen gaat brengen, daar laten de dames weinig spoilers over los. Startpunt is de dood van Poussey. Hierna escaleert de boel in de gevangenis en de gedetineerden de controle over de bewakers krijgen. Het hele seizoen speelt zich real time af over een periode van slechts drie dagen.

Hoe het met Piper en haar liefje Alex verdergaat? “Die twee zullen altijd naar elkaar toe blijven trekken”, zegt Taylor Schilling. “Alex geeft haar het gevoel dat ze leeft en daar heeft ze enorme behoefte aan in die verstikkende gevangenis.” “Ze zoeken iets vertrouwds bij elkaar om te kunnen ontsnappen aan de harde gevangeniswereld”, zegt ook Laura Prepon, die Alex Vause speelt. “Hun liefde is manipulatief en verknipt, maar wel écht.”

Check hier de trailer van Orange is the New Black seizoen 5:

Foto boven artikel:  Jackie Cruz als Flaca en Diane Guerrero als Maritza. Foto: Jojo Whilden, Netflix

Lees verder