Oscars 2019
Oscars 2019

Oscars 2019: dit zijn de hoogtepunten #AwardTalk

Gisteravond (en voor ons vannacht) was het weer zover, de Academy Awards werden voor de 91e uitgereikt in Los Angeles! Er was al veel te doen om de awardshow nog voordat ‘ie begon.

Oscar struggles

Zo zou Kevin Hart de host van de avond zijn. Hart werd gedwongen zich terug te trekken door homofobe tweets uit 2009. Was er vervolgens een tijd lang de vraag wie hem zou vervangen en of er überhaupt een presentator zou komen. (Het is de vijfde keer in 91 jaar Oscars dat de show het zonder presentator moest doen). Toen ontstond er ook nog rumoer toen bleek dat de Academy bepaalde, zogenaamd ‘onbelangrijke’ awards in de reclamebreaks wilde uitdelen en niet in de live uitzending.

Veel (terecht) gedoe wat de Oscars van 2019 al spraakmakend maakte voordat de glimmende gouden beeldjes goed en wel waren uitgereikt. Maar goed, uitgereikt zijn ze nu en jawel daar zaten toch wel een paar verassingen bij! Dit zijn de hoogtepunten van de Oscars 2019:

#1 Olivia Colman is net zo verbaasd als Glenn Close

Dat Glenn Close de gedoodverfde winnaar was voor de award voor Lead Actress wist iedereen. Totdat de naam ‘Olivia Colman’ werd geroepen, en iedereen (inclusief Olivia Colman) verschrikt uit zijn stoel viel. Dit was voor de 71-jarige Glenn Close haar ZEVENDE Oscar-nominatie, zonder dat ze er ooit eentje heeft kunnen verzilveren. (en dat maakt haar de most nominated living actor to not win an Oscar’).

De gunfactor (en het feit dat ze gewoon ijzersterk speelt in The Wife) lag bij Glenn daarom extra hoog. Zelfs Olivia Colman (die won voor The Favourite) wilde liever dat zij had gewonnen. Glenn Close you are my idol for so long and this is not how I wanted it to be! Het resulteerde wel in een van de leukste, liefste en meest oprechte speeches in de geschiedenis van Oscar-speeches:

#2 Spike Lee pakt zijn moment

Iemand die wél eindelijk dat beeldje te pakken had was filmmaker Spike Lee. Na vijf keer genomineerd te zijn was gisteravond EINDELIJK het moment dat hij een Oscar in ontvangst mocht nemen. En dat deed hij geheel in eigen stijl. Hij won in de categorie Best Adapted Screenplay voor zijn film BlacKkKlansman

Spike Lee staat bekend om zijn sociaal bewogen films waar racisme altijd een hoofdrol in speelt, zoals Malcolm X en Do The Right Thing. Het moment dat zijn naam werd uitgesproken ging het publiek uit zijn dak. Spike (in toch wel een van de beste outfits van de avond) pakte zijn moment op het podium met een speech op een a4-tje en eindigde die met de woorden: Choose love over hate, do the right thing! YES Spike Lee! Bekijk zijn speech hier.

#3 Green Book gaat er met de grote prijs vandoor

Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn, maar eerlijk gezegd vond ik Green Book niet per se Oscar-worthy. Het is een mooie film maar ook, zoals Nathalie in onze review schreef, een tikje clichématig. Bovendien voelt het extra gek omdat de nabestaanden van Dr. Don Shirley hebben aangegeven dat het verhaal niet goed is verteld. Desalniettemin ging Green Book er met de meest prestigieuze prijs van de avond (Best Picture) vandoor en liet films als Roma, The Favourite en Bohemian Rhapsody achter zich.

#4 De chemie tussen Lady Gaga en Bradley Cooper spat weer van het scherm

En ja het was ook tijd om weer helemaal weg te zwijmelen toen Lady Gaga en Bradley Cooper op het podium met enkel een piano en gitaarbegeleiding op tape het nummer Shallow uit A Star is Born performden. Pfff, die knetterende chemie tussen die twee is toch wel echt undeniable. Bekijk het optreden hier.

#5 Rami Malek wint Best Actor en Queen treedt op!

De race voor Best Actor was nog best even spannend. Het had me ook niet verbaasd als Christian Bale er met de prijs vandoor zou zijn gegaan voor Vice. Maar de award was weggelegd voor Rami Malek voor zijn vertolking van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody, als enige first-time-nominee in zijn categorie.

Overigens was Bohemian Rhapsody met de meeste awards (4) verrassend genoeg sowieso een goede winnaar van de avond. De show werd geopend door Queen (Brian May en Roger Taylor), zonder Rami Malek maar met Adam Lambert. Grappig genoeg zong Adam Lambert 10 jaar geleden ook al We Are The Champions met Queen tijdens de American Idol finale (die hij toen verloor) – and look where he is now.

#6 Pluspunten voor diversiteit

Er mag toch ook wel gezegd worden dat dit jaar de diversiteit goed verdeeld was. Op het gebied van kleur én gender! Een aantal voorbeelden:

Na talloze andere prijzen krijgt Regina King ook eindelijk what she deserves: een Oscar! Voor haar bijrol in If Beale Street Could TalkMahershala Ali ontvangt er ook een (voor Green Book) en dat maakt hem de tweede donkere acteur (naast Denzel Washington) met meer dan één Oscar in de acteercategorie op zak.

Marvel’s blockbuster Black Panther scoort verrassend lekker en zorgt ervoor dat Hannah Beachler de eerste African-American vrouw is die een Oscar wint voor Production Design, en maakt Ruth E. Carter de eerste African-American vrouw die wint voor Costume Design. Naast deze historische overwinningen won Black Panther ook in de Original Score, een prijs waarvan werd gedacht dat ‘ie naar If Beale Street Could Talk zou gaan.

Mexico wint met Roma voor het eerst een Oscar. In de categorie Animated Short Film won voor het eerst een vrouw: Domee Shi. Ze won de award voor haar korte film Bao en zei in haar dankwoord: To all the nerdy girls out there behind their sketch books; don’t be afraid to share your story with the world.

#7 Menstruatie for the win

De beste quote van de avond gaat toch wel naar de makers van de documentaire Period. End of sentence., die wonnen in de categorie Best Documentary Short. “I’m not crying because I’m on my period or anything! I can’t believe a film about menstruation won an Oscar!”

Lees verder