oscars 2020 award talk
oscars 2020 award talk

Oscars 2020: dit waren de hoogtepunten! #awardtalk

Gisterenavond, voor ons afgelopen nacht, was het weer zover: de Oscars werden voor de 92e keer uitgereikt. Waar enerzijds veel van de felbegeerde beeldjes naar de verwachte winnaars gingen, waren er anderzijds een aantal grote verrassingen. En dit had vooral te maken met de controverse voorafgaande aan de Oscars… want ondanks dat er de laatste jaren veel mensen zich uitspreken over het gebrek aan diversiteit, waren de genomineerden van 2020 – zoals Janelle Monae aanstipte in haar performance – wederom #sowhite. 

De grote Oscarsnubs

Toen de genomineerden in de prominente categorieën bekend werden gemaakt was het alweer snel duidelijk: de diversiteit was ver te zoeken. Greta Gerwig was bijvoorbeeld nergens te bekennen in het lijstje voor Beste Regie, en Cynthia Erivo was de enige persoon van kleur genomineerd in de acteercategorieën. Waar waren Us, The Farewell, Portrait de la Jeune Fille en Feu en zelfs Hustlers? Grote vraagtekens, maar gelukkig kwam er toch een frisse wind gewaaid vanuit Zuid-Koreaanse hoek.

#1 Parasite de grote winnaar

Maar er was een grote verrassing gisteravond, een die waarschijnlijk veel mensen weddenschappen heeft laten verliezen wat betreft Best Picture. Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho kon het zelf namelijk ook niet geloven. Nadat hij won voor Best Foreign Language Film, dacht hij naar eigen zeggen niet meer op te hoeven staan. Maar niets bleek minder waar. Hij en zijn cast en crew mochten nog drie keer vaker de benen strekken naar het podium. Voor Best Original Screenplay, Best Director en tot iedereens grote verbazing: Best Picture. Hiermee schrijft Parasite geschiedenis – nog nooit eerder won een niet-Engelstalige film voor Beste Film. En dat mocht ook wel na 92 jaar.

oscars 2020 award talk
Foto: Kevin Winter/Getty Images

#2 Politieke statements alom

Brad Pitt won zijn eerste Oscar voor zijn bijrol in Once Upon a Time in Hollywood. Hij gebruikte zijn kleine minuutje aan speechtijd om even iets duidelijk te maken. ‘Ze zeiden dat ik 45 seconden had hier op het podium, en dat is 45 seconden langer dan de Senaat aan John Bolton gaf deze week’. Hiermee gaf hij een duidelijke sneer naar de politieke situatie in Amerika rondom de mislukte impeachment van Donald Trump. 

Ook Joaquin Phoenix, die een Oscar in ontvangst nam voor Beste Acteur voor zijn rol in Joker, had een belangrijke boodschap met het publiek te delen. Zoals hij al eerder bij de BAFTA’s aankaartte, zijn de grote awardceremonies verre van divers. Het gebrek aan vrouwen en mensen van kleur is nog steeds stuitend, en er lijkt maar heel langzaam verandering in te komen. Ook sprak hij kort over veganisme en de klimaatcrisis.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#3 Kunnen we het even hebben over deze jurk?

Wij houden van Natalie Portman, en na haar jurk van de Oscars 2020 gezien te hebben nog meer. Al eerder sprak Natalie zich uit over het gebrek aan vrouwen in met name de Beste Regie categorie, maar nu deed ze dat op een wel heel bijzondere manier. Ze had namelijk in de zoom van haar cape die ze droeg op de red carpet de namen van de overgeslagen vrouwelijke regisseurs geborduurd. De namen waren als volgt: Scafaria (Hustlers), Wang (The Farewell), Gerwig (Little Women), Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood), Har’el (Honey Boy), Sciamma (Portrait de la Jeune Fille en Feu), Diop (Atlantics), Matsoukas (Queen & Slim). Een subtiele manier om aandacht te besteden aan alle vrouwen die wederom over het hoofd gezien zijn voor hun werk.

Lees hier ons interview met regisseuse Céline Sciamma!

#4 Hildur Guðnadóttir gaat de geschiedenisboeken in…

…als de derde vrouw die ooit won in de categorie Best Original Score. Hildur is nog maar een Tony Award verwijderd om een EGOT-winnares te worden: ze won de afgelopen zes maanden een Emmy, een Golden Globe en een Oscar. Ook zij gebruikte haar speech om aandacht te besteden aan het grote gebrek aan (gender)diversiteit in haar Oscarcategorie. “To the girls, to the women, to the mothers, to the daughters who hear the music opening within, please speak up,” vertelde ze met prachtige woorden. “We need to hear your voices.”

Naast deze hoogtepunten is het ook nog natuurlijk het vermelden waard dat Renée Zellweger won voor Beste Actrice, Laura Dern voor Beste Bijrol, en Elton John voor zijn lied I’m Gonna Love Me Again uit de film Rocketman. Welverdiend!

Laten we hopen dat in 2021 er meer geluisterd wordt naar de belangrijke boodschappen uit de Oscarspeeches van dit jaar. Meer diversiteit is een must, want talent zit overal! Om af te sluiten is hier een foto van de red carpet look van Billy Porter, die wederom onze verwachtingen oversteeg en ook die van Laura Dern zo te zien. 

oscars 2020 award talk
Foto: Valerie Macon/Getty Images

Omslagfoto: Frederic J. Brown/Getty Images

Lees verder