Paula Loos: succesvol production designer in Hollywood #interview

‘Ik doe waar ik voor opgeleid ben,’ begint Paula Loos, production designer, haar verhaal in Los Angeles. En dat doet ze goed, want ze is razend druk.  Tussen meetings door spreek ik Paula via Skype. Ze werkt als production designer in LA. Haar werk is te zien in Passengers en The Hitman’s Bodyguard. En meest recent in The Possession of Hanna Grace. Een film van Diederik van Rooijen die je nu nog in de bioscoop kunt zien.

Production design heeft in Nederland een andere invulling. “Hier is er voor elk taak iemand ingehuurd. Terwijl in Nederland ikzelf ook gewoon een ladder zou pakken om een muurtje te verven. Maar hier is daar iemand speciaal voor aangenomen. Wat ik doeis naar aanleiding van een script een sfeer, gevoel en visie voor een film neerzetten. En dat uitvoerenmet behulp van een heel team dat ik aanstuur.

Hoe het begon

Wie had dat kunnen denken toen Paula zes jaar geleden als één van de honderden, of wel niet, duizenden jonge dromers zonder plan naar Hollywood kwamen. De ambitieuze acteurs en actrices die een carrière in de spotlights ambiëren of de ijverige regisseur die feesten, Starbucks en netwerk borreltjes afstruint met een script onder de arm. Maar bij Paula leek het in de sterren (of in de Blackberry) te staan dat ze haar weg naar Hollywood zou vinden.

Na een opleiding grafische vormgeving en een baan bij een reclamebureau besloot Paula haar carrière in de filmwereld vorm te gaan geven. Ze ging naar de Filmacademie in Amsterdam. Haar droom om naar Amerika te gaan kwam pas aan het einde van haar schooltijd toen ze een stedentrip naar New York maakte. Hier vond ze per ongeluk een Blackberry in een taxi die van een grote Hollywood producent bleek te zijn. Ze heeft de man zelf nooit gesproken, maar wel z’n telefoon keurig op de post gedaan. Voor Paula was dit het teken waar ze op had gewacht en niet veel later pakte ze haar biezen en vertrok naar ‘the City of Angels’.

De eerste klus

Maar niet voordat ze Burning Man een bezoekje had gebracht. ‘Het was echt altijd m’n droom om naar Burning Man te gaan, dus leek me dit de perfecte combinatie. Ik ben daar alleen heen gegaan omdat ik wilde kijken hoe ik zonder m’n vertrouwde omgeving zou functioneren.” Dit lukte haar uitermate goed, dus nadat ze via de Holland Hollywood Connection met Paul Verhoeven een mentor in de wacht sleepte, was de stap naar LA snel gemaakt. De mentor kon niet veel voor haar betekenen, die maakte de kunst voor aan de muren in films en tv, terwijl Paula de hele set en feel van een film creëert.

Maar dat mocht de pret niet drukken: “Ik ontmoette veelmensen en het was een goeie connectie om mee te beginnen.” Een eerste klus was als assistente voor een commercial met de Belgische cameraman, Danny Hiele. “Hij zag m’n werk en introduceerde me aan een business management agency die me m’n eerste project als production designer gaf. Als je je eerste klus onder je riem hebt dan ben je in LA op de goeie weg.”

Lovende recensies voor The Possesion of Hanna Grace

Paula geeft aan dat hoewel een deel van haar projecten via verschillende agenten komen (commercial agent en theatrical agent) er nog steeds heel veel via via haar weg kruist. Zo ook een van haar laatste grote projecten The Possesion of Hanna Grace die ze met onder andere de Nederlandse regisseur Diederik van Rooijen maakte. De New York Times prees het werk van Loos: ‘The familiar uncanniness of hospitals is heightened through Paula Loos’s production design, so the bare cement walls of Megan’s brutalist morgue inspire chills long before it becomes a house for the undead.’

En dit is precies waar Paula het allemaal voor doet: “Het grootste compliment dat ik kan krijgen is als een collega vraagt hoe ik dat in godsnaam gedaan heb. Tachtig procent van de film  in een studio gefilmd, maar voor mensen voelt dat niet zo. Als ik dat goed kan doen, dan is dat voor mij een vorm van kunst, waar alles in balans is.”

LEES OOK: interview met Diederik van Rooijen

Je eigen boontjes doppen

En hierdoor sleept Paula niet alleen lovende recensies binnen maar ook de ene klus na de andere. Want zo gaat dat nu eenmaal in ‘het wereldje’. Op de vraag of ze het iedereen aanraadt om zonder vast plan naar Hollywood te vertrekken zegt ze volmondig nee. “Alles wat ik nu doe en wie ik ben komt door de hulp van anderen. Natuurlijk is het fijn om ‘no-strings attached’ te hebben. Maar je kan dit wereldje moeilijk in je eentje te lijf gaan. Je hebt hulp nodig en een film maken doe je uiteindelijk niet alleen, je kan alle support gebruiken die je kan krijgen.”

Toch lijkt Paula behoorlijk goed haar eigen boontjes te kunnen doppen, mede door haar enorm harde werk. Waar iemand anders ‘gewoon’ een voorstel instuurt, stuurt Paula hele boekwerken met haar ideeën voor een project. Zo heeft ze een keer een klus binnen gehaald doordat ze, naar aanleiding van twee zinnen op IMDB, een groot look book opstuurde. Dit houdt in dat ze een presentatie maakte van hoe volgens haar de wereld van de film eruit moet komen te zien. Dit kon de regisseur enorm waarderen en was het begin van een mooie samenwerking.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dromen over Tarantino

“Het is keihard werken hier, maar of je succes hebt hangt helemaal af van hoeveel je er zelf instopt. Ik probeer me te onderscheiden van de rest door een eigen visie neer te zetten en vervolgens die wereld zo goed en gedetailleerd mogelijk uit te werken.” En waar Paula haar droom op dit moment aan het leven is, is er altijd nog een grotere droom, ooit met Quentin Tarantino werken. Ze houdt van het cartooneske, het grafische, de onrealistische werkelijkheid met een jaren zestig/zeventig vibe.


En ook hiervoor heeft ze, zoals ze dat in Amerika zeggen, all her ducks in a row. “Ik heb voor de Hitmans Bodyguard met een opnameleider gewerkt die mij met hem in contact kan brengen. Dat is ook het mooie aan deze wereld. Business is business maar als je echt goed bent dan zijn mensen niet bang om je verder te helpen en je aan de juiste personen te koppelen.” De gunfactor van deze goedgebekte, vrolijke Hollandse, haar capaciteiten en harde werk, zullen van Paula een waar Hollywood succesverhaal maken. Als ze dat al niet is.

Lees verder