phoebe waller bridge fleabag
phoebe waller bridge fleabag

Phoebe Waller-Bridge: de heldin die we allemaal nodig hebben

Toen een vriend van mij een aantal jaar geleden me vertelde dat hij de beste nieuwe comedyserie van Britse bodem had ontdekt, was ik sceptisch. We leven in de 21e eeuw, hoeveel vernieuwende en grappige comedy kan er nou nog gemaakt worden?

‘Kijk nou maar gewoon de openingsscène van de eerste aflevering’, drukte die vriend van mij me op het hart. Zo gezegd zo gedaan. Bewapend met een drankje en wat snacks drukte we op de play-knop en ging de eerste aflevering van Fleabag van start. En vanaf dat moment was het voor mij duidelijk: ik móest erachter komen wie deze serie had geschreven en of er nog meer was om te bingen.

Een bezige bij

Het genie achter Fleabag bleek Phoebe Waller-Bridge, die de serie schreef en er de hoofdrol in speelt. Toentertijd was ze in Nederland nog geen grote naam, maar ondertussen zal er wel ergens een belletje gaan rinkelen. Phoebe heeft namelijk niet stilgezeten de afgelopen tijd. Naast dat ze als actrice speelde in Solo: A Star Wars Story, schreef ze ook de hitserie Killing Eve en is ze als co-schrijfster aangenomen voor de nieuwe James Bond film.

Tussendoor maakte ze ook nog even een tweede seizoen voor Fleabag, en speelde haar gelijknamige one woman show voor miljoenen mensen wereldwijd via een live streaming. En mocht je nog wat ouder werk willen zien – haar serie Crashing die ze zelf schreef en ook de hoofdrol in speelt staat op Netflix.

It’s raining awards

Maar waarschijnlijk waren het de Emmy’s van dit jaar waar je haar naam van kent. Fleabag had al meerdere prijzen op zak, maar drie primetime Emmy’s is toch wel even andere soep. Ze won er een voor Outstanding Comedy Series, Outstanding Lead Actress in a Comedy Series en Outstanding Writing for a Comedy Series.

phoebe waller bridge fleabagFoto: Robyn Beck/AFP/Getty Images

Ook won ze de Britannia Award for British Artist of the Year vorige maand op de BAFTA Britannia Awards. Acteur, muzikant, schrijver (en nog veel meer) Donald Glover, mocht de award aan haar presenteren. En zijn speech spreekt boekdelen.

Fleabag

Tot voor kort was het nog lastig om in Nederland deze mooie serie te bekijken. Maar na alle awards konden ook onze zenders er niet meer omheen. Vanaf 12 november is Fleabag dan eindelijk te zien op NET5.

Fleabag begon, zoals ik al kort even noemde, als een one woman show in 2013. Al snel werd deze theatervoorstelling opgepikt door de BBC, en kreeg Phoebe de kans om er een serie van te schrijven. Dit werd het eerste seizoen van Fleabag. Maar waarom moet je deze serie nou gaan kijken? Ik zal proberen kort en bondig uit te leggen wat deze serie nou zo briljant maakt.

Allereerst: het is, net als wat Lena Dunham een beetje deed met Girls, een heel open en eerlijke serie met personages die je niet aardig hoeft te vinden. Het ene personage is wat meer unlikable dan de ander, maar dat maakt ze uiteindelijk enorm herkenbaar.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vernieuwende serie

Daarnaast is de serie erg vernieuwend. Phoebe Waller-Bridge heeft een waanzinnig gevoel voor comedy en werkt dat op heel interessante wijze uit in Fleabag. Ze blijft verrassen, en keer op keer zie ik een gebeurtenis of punch line niet aankomen. Wat elke aflevering opnieuw een feestje maakt. En ook doorbreekt ze de vierde muur, wat inhoudt dat ze tegen ons (de kijker) praat. Hierdoor zijn wij een soort medeplichtigen, bondgenoten en voyeurs tegelijkertijd.

De onderwerpen waar Fleabag (zo heet het hoofdpersonage ook waarvan we de echte naam niet weten) mee dealt zijn allesbehalve luchtig. Ze probeert de dood van haar beste vriendin te verwerken, heeft een ingewikkelde familie, probeert haar zaak te redden en weet zich van de ene slechte relatie in de ander te storten. Maar de serie is nooit zwaar, eerder enorm veelzeggend. En dat is knap in 25 minuten per aflevering.

En tot slot wil ik ook nog de geweldige cast benadrukken. Sian Clifford als Fleabag’s tegenpool van een zus, Olivia Colman als stiefmoeder in schaapskleren, Andrew Scott als The (hot) Priest in seizoen 2, en nog een paar bescheiden maar oh zo briljante bijrollen voor acteerlegendes Kristin Scott Thomas en Fiona Shaw.

Fleabag is de beste verrijking van het comedy genre in lange tijd. Geniet ervan!

Lees verder