Interview met Javier Bardem
Interview met Javier Bardem

Pirates bad guy Javier Bardem: ‘Het was een feestje om met Johnny Depp te spelen’

Hij is één van ’s werelds beste acteurs en staat bekend om zijn karakterrollen. Toch draait Javier Bardem zijn hand niet om voor een blockbuster als Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. Girls in Film sprak hem in Parijs.

Wanneer je een acteur vraagt naar het mooiste deel van zijn werk, krijg je negen van de tien keer te horen: het reizen. Wanneer ik Javier Bardem ontmoet in Parijs, heeft hij net een bezoek aan Shanghai achter de rug en staat hij op het punt door te vliegen naar Amerika. “Reizen is fantastisch als je het vrijwillig doet en genoeg tijd hebt om ervan te genieten”, zegt hij, “maar als je gedwongen wordt voor je werk en je ziet alleen maar hotelkamers, is het vooral vermoeiend. Ik had dolgraag meer van Shanghai gezien, maar kon mijn hotel niet uit. En nu zit ik hier weer interviews te geven, terwijl ik weet dat Parijs buiten op me wacht. Het hoort bij mijn werk, maar ik vind dat weleens jammer.” Voorstellen om samen de stad in te duiken, lijkt me wat ongepast, we zijn hier immers om over zijn rol in de nieuwe Pirates-film te praten…

1) Was je altijd al een fan van de Pirates-reeks?

“Ik herinner me dat ik in 2003 op vakantie was in een vissersdorpje in IJsland en toen ik terugkwam, had iedereen het over de nieuwe piraten-hit. Het maakte me nieuwsgierig, dus ik ben naar de bios gegaan en werd zo meegesleept dat ik me weer even dat jongetje van vijf voelde. Jaren later bezocht ik de sets op Hawaï, in Los Angeles en Londen, omdat Penélope (Cruz, zijn vrouw) meedeed in de vierde film. Ik werd verrast door de kwaliteit waarmee ieder detail wordt gemaakt. Toen Jerry Bruckheimer me belde of ik de rol van slechterik Salazar wilde spelen, was ik meteen geïnteresseerd om het script te lezen en te zien hoe ik de rol tot leven kon brengen.”

2) Je was eerder de slechterik in Skyfall en No Country for Old Men. Speel je graag bad guys?

“Eigenlijk zijn dit de enige drie slechteriken in ruim vijfentwintig jaar carrière. Ik ben acteur en zoek naar rollen waar ik iets mee kan, en toevallig bevielen deze personages me. Ja, het zijn bad guys, maar hopelijk zijn ze méér dan dat. Ik vind alle drie de rollen goed geschreven met meerdere lagen, dat is wat het voor mij interessant maakte. Ik kreeg bij Pirates heel veel vrijheid om de rol zelf in te vullen, dat vond ik fantastisch, want als je met grote studio’s werkt, krijg je vaak te horen: Je moet dit of dat doen.”

Javier Bardem en Daniel Craig in Skyfall (2012). Foto: Francois Duhamel – © 2012 – Danjaq, LLC, United Artists Corporation, Columbia Pictures Industries.

3) Hoe speel jij een bad guy; ben jij een method actor die emoties ook echt moet voelen?

Javier Bardem bij de première van Disney’’s and Jerry Bruckheimer Films’ “Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge,” in Hollywood.

“Nee, ik denk dat je dat als acteur juist níet moet doen. Als je je emoties kwijt wil, ga je maar lekker in therapie. Op de set moet je je shit wegstoppen. In dit geval heb ik bedacht wat mijn personage heeft doorgemaakt en wat hij daarbij voelt, dan komen die boze of verdrietige gevoelens vanzelf, in je rol. De kunst zit ‘m in subtiliteit, vind ik, te vaak spelen we emoties met natte ogen. Emoties worden ook veel te veel bejubeld in Hollywood, ze geven er zelfs Oscars voor, maar ik denk dat het veel mooier is om ze te verbeelden zonder te overdrijven. In het echte leven ben je toch ook niet 24/7 emotioneel beladen?”

4) Je personage is grotendeels gemaakt door CGI; kom je dan nog wel aan acteren toe?

“Dat was hetgeen waar ik vooraf het meest bang voor was: dat ik geen expressie meer zou kunnen tonen door alle CGI* in mijn gezicht en het bewegende kapsel. Maar Jerry stelde me al snel gerust met de tekeningen, waarin juist veel ruimte werd vrijgelaten voor acteerwerk en eigen gezichtsuitdrukkingen. Het klopt dat je bij een rol als deze grotendeels voor blue screens staat, dat was ook nieuw voor mij. Maar ik vond het eigenlijk wel interessant, omdat ik mijn eigen kinderlijke fantasie moest gebruiken. Dit is waarom ik acteur ben geworden: om me dingen in te beelden.”

* Computer-Generated Imagery. 

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

5) Hoe was het om met Johnny Depp te werken?

“Ik had in 1999 al eens met hem op de set gestaan toen ik Before Night Falls maakte. Hij heeft ons geholpen met die film en deed een paar fantastische scènes. Johnny was toen heel zorgzaam, genereus en aardig en eigenlijk was hij nog precies diezelfde gast. Hij is hoogstens nóg getalenteerder, doordat hij ouder is en meer ervaring heeft. Ik heb er echt van genoten om Johnny bezig te zien als Jack Sparrow, het is zo’n iconisch personage. Het was een feestje om met hem te spelen.”

Javier Bardem en Johnny Depp in Before Night Falls (2000) © 1995 New Line Cinema

Lees ook: Kaya Scodelario; de nieuwe Keira Knightley?

6) Hoe kies jij tegenwoordig je rollen?

“Ik probeer te kiezen op gevoel en met mijn gezonde verstand. Soms kies je een rol om puur artistieke redenen, soms ook omdat je er veel geld voor krijgt. Dankzij Pirates kan ik een project als Escobar doen en het me permitteren om twee jaar lang niets te verdienen. Maar een rol moet creatief gezien altijd wel interessant en uitdagend zijn, anders sta ik onbevredigd op de set en kan ik een personage niet geloofwaardig neerzetten.”

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge is nu te zien in de bioscoop. 

Lees verder