queen & slim
queen & slim

Queen & Slim: een roadmovie zoals je die nog nooit zag #GIFkijkt

Film kan een krachtig medium zijn om belangrijke momenten vast te leggen in de geschiedenis. Regisseuse Melina Matsoukas, bekend van de Grammy-winnende video Formation van Beyoncé, erkent en gebruikt als geen ander de kracht van cinema in haar speelfilmdebuut Queen & Slim. Een roadmovie en een liefdesverhaal, gebaseerd op de sociale, politieke en raciale ongelijkheid die nog steeds aan de orde van de dag zijn. 

Je hebt ongetwijfeld de afgelopen jaren meerdere nieuwsberichten voorbij zien komen over politiegeweld in de Verenigde Staten. Mensen van kleur worden op basis van hun huidskleur sneller en vaker aangehouden dan hun witte medemensen. En ook vele malen vaker dan witte mensen moeten zij dit met hun leven bekopen. Queen & Slim is niet gebaseerd op een specifiek verhaal, maar op de vele verhalen van mensen die op basis van hun huidskleur in aanraking zijn gekomen met politie.

queen & slim

Het verhaal

Wanneer Queen en Slim op een ietwat ongemakkelijke tinderdate zijn geweest, rijden ze naar huis. Onderweg worden ze aan de kant gezet door een witte politieagent. Wat in eerste instantie een simpele aanhouding lijkt, loopt vreselijk uit de hand. Wanneer er tumult ontstaat schiet Slim uit zelfverdediging de agent dood. Op dat moment hebben Queen en Slim geen andere optie dan te vluchten. Het incident is vastgelegd op de dash cam en de opgenomen video gaat viral. De twee worden een nationaal symbool van alle pijn, verdriet en trauma van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. De film wordt een klopjacht door het land, waarbij Queen en Slim onderweg hulp krijgen uit verwachte en onverwachte hoek.

Een soort Bonnie & Clyde?

De vergelijking met misdaadduo Bonnie en Clyde wordt snel gemaakt. Twee mensen raken in de problemen, slaan op de vlucht en worden achtervolgd door de politie. Maar toch is deze vergelijking veel te simplistisch en doet de belangrijkheid van Queen & Slim bijna teniet. Bonnie en Clyde waren een crimineel stel dat tientallen misdaden heeft gepleegd, waaronder het vermoorden van negen politieagenten en vier burgers. Beide hadden al voordat ze elkaar ontmoetten heel wat op hun criminele kerfstok.

Queen en Slim aan de andere kant waren twee mensen die niets met criminaliteit te maken hadden noch de intentie hadden om dat wel te hebben. De dood van de agent was het resultaat van zelfverdediging en niet met opzet. Hun reden van vluchten was niet voor the thrill of it maar omdat hun huidskleur tegen hen zou werken als ze zichzelf zouden aangeven. Wie zou ooit geloven dat het zelfverdediging was? Queen & Slim is een op zichzelf staand verhaal dat eigenlijk geen vergelijking nodig heeft.

queen & slim

Een belangrijke boodschap…

Institutioneel racisme is een groot en nog steeds actueel probleem en maakt daarom Queen & Slim een belangrijke film om te kijken. Naast deze belangrijke boodschap is Queen & Slim ook een schitterend liefdesverhaal. De twee zitten onverhoopt met elkaar opgescheept maar beginnen elkaar ondanks de situatie toch te mogen. Naast het ontstaan van een liefde blijft het script van Lena Waithe je ook uitdagen om de situatie vanuit verschillende hoeken te bekijken. Met name Queen en Slim zelf zijn sceptisch over de verheerlijking van hun daden. Zij wilden nooit een boegbeeld worden of dienen als nationaal symbool. Maar toch zet dat ene incident niet alleen hun leven maar dat van vele andere mensen op zijn kop. Op die manier is het niet een zwart-wit verteld verhaal maar een film die je uitdaagt om wat verder te kijken dan je neus lang is. En dat is een van de redenen waarom deze film zo’n enorme aanrader is.

En wat een plaatje!

Daarnaast is de film ronduit schitterend om naar te kijken. Queen en Slim leggen een lange weg af in hun poging om te ontsnappen, en nemen de kijker mee langs schitterende plekken in de Verenigde Staten. Niet alleen de natuur, maar ook de grote veelzijdigheid aan kleurrijke mensen dragen bij aan dit mooie plaatje. Tel dit op bij de vurige chemie tussen acteurs Jodie Turner-Smith (van wie we nog veel gaan horen en zien!) en Daniel Kaluuya en je hebt een fantastische rit voor de boeg bij het zien van Queen & Slim. Vanaf 12 maart in de bioscoop!

Lees verder