bijbanen van Rachel Slotky
bijbanen van Rachel Slotky

Rachel Slotky: bemant de balie en spreekt voicemails in #SideJobs

In de serie SIDE JOBS gaat Nadine op zoek naar de leukste, gekste en meest opmerkelijke side jobs in New York; ’the city that never sleeps’. Dezer keer RACHEL SLOTKY (26). Die naast actrice ook producer, receptionist en voice-over actrice is.

Ze zijn allemaal acteur. En dromen van een leven voor de camera of op het toneel. Velen hebben ook een indrukwekkende lijst aan acteerklussen op hun naam staan. Maar rondkomen als acteur, dat lijkt in een stad als New York voor de beste uit het vak zelfs onmogelijk. Daarom hebben ze allemaal een baantje erbij. Een side job, survival job, day job… Of twee.

Sinds wanneer heb je deze ‘bijbaan’ en waarom deze baan?

‘Toen ik net klaar was met studeren, kreeg ik een baantje als een serveerster! In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is dat een vreselijke baan om erbij te hebben als je wil acteren. Ik was vaak zo moe en uitgeput na een dag/nacht werken dat ik geen energie of tijd meer had om op zoek te gaan naar audities en mijn droom te blijven volgen.

De baan was ook niet flexibel, omdat er gewoon nooit genoeg serveersters zijn. Het was een vreselijke combinatie. Toen ben ik in een kledingwinkel gaan werken wat ik al makkelijker kon combineren met acteren. Maar toen er een baan als receptioniste bij mijn acteerstudio vrij kwam heb ik me daar meteen voor aangemeld. Het werk was simpel en ik had genoeg tijd om mij ook op mijn acteercarrière te focussen en wat brood op de plank te krijgen.

Na verloop van tijd verhuisde de vaste receptioniste naar LA en kon ik haar uren overnemen zodat ik het werk in de winkel kon stoppen. Het is een perfecte baan voor mij omdat er veel rustige tijden zijn zodat ik mijn eigen werk kan produceren en op zoek kan gaan naar acteerklussen. Daarbij ben ik niet fysiek kapot na een dag werken en heb ik nog genoeg creatieve energie om te acteren.’

Hoe combineer je acteren, audities en je werk?

‘De andere receptioniste is ook actrice dus is het makkelijk om uren te ruilen als we audities of filmklussen hebben. Als ik een last-minute auditie heb, kan ik een langere lunchpauze nemen en op en neer naar een auditie rennen. Ik ben erg verantwoordelijk dus zal nooit mijn werk verslonzen en dat weten mijn werkgevers ook. Daarbij heb ik een flexibeler rooster.’

Hoe ziet een ‘dag uit het leven…’ er voor jou uit?

‘Oh god, welke dag? De ene dag ziet er compleet anders uit dan de andere. Wanneer ik als receptioniste moet werken, zorg ik dat de studio opgeruimd is en de ruimtes klaar voor gebruik zijn. Als het wat minder druk is achter de balie kan ik mijn eigen werk produceren, mail ik met agenten en regisseurs of bereid ik auditiemateriaal voor.

bijbanen van Rachel SlotkyWanneer ik niet mijn in ‘side job’ werk, ben ik meestal aan het auditeren, op een set, of neem ik voice-over werk op in mijn appartement achter de microfoon. Stem acteren is mijn andere bijbaan waarmee ik wat bijverdien EN het heeft met acteren te maken. Net zoals theater en film acteren zijn sommige baantjes en klussen inspirerender dan anderen. Mensen betalen mij om een antwoordapparaat boodschap in te spreken of een stripfiguur tot leven te laten komen. Die afwisseling maakt het voice-over werk juist zo leuk. En daarbij kan ik voor voice-over klussen auditeren vanuit mijn eigen kamer of zelfs vanachter mijn bureau, zolang het akoestisch maar klopt.’

Hoe lang acteer je al en hoe ben je het vak in gerold?

‘Al van jongs af aan ben ik bezig met stukjes op te voeren in de tuin en eigen typetjes neer te zetten. Toen leerde ik dat ik van acteren zou kunnen leven en is het mijn nummer één levenskeuze geworden!’

Beste reactie op ‘Ik ben actrice maar ik verdien mijn geld met…’?

‘Als ze me meteen de mond snoeren en zeggen ‘Oh, so you’re a waiter?’

Je meest interessante rollen?

‘Toen ik aan Syracuse Universiteit studeerde, kreeg ik de rol van Hermia in het stuk van Shakespeare, A Midsummer Night’s Dream. Doordat dit project veel tijd van me vergde, ben ik parttime gaan studeren. Zodat ik 8 shows per week kon doen en de broodnodige vakken volgen. Gelukkig lagen het theater en de universiteit niet te ver van elkaar vandaan. Als de show op tijd begon, had ik 17 minuten om mij uit mijn korset te hijsen en naar les te snellen. Ik had de timing zo geperfectioneerd dat ik vaak nog 3-5 minuten over had om iets te eten. Die show was vooral lichamelijk heel zwaar door het strakke korset en de fysieke uitdagingen van de rol.’

Hoe ziet je ideale leven eruit en heb je daar een deadline voor?

‘Uiteindelijk hoop ik dat ik genoeg voice-over werk kan krijgen zodat ik mijn andere baantje als receptioniste op kan zeggen. Daar kan ik namelijk ook meer mee verdienen en het is creatiever. Maar op dit punt in mijn carrière heb ik nog niet voldoende acteer en voice-over klussen om mijn rekeningen te betalen. Ideaal gezien zou ik mijn dagen voor de camera of achter een microfoon willen slijten.

Ik heb daar geen deadline voor en ben nu nog erg blij met de balans tussen acteren en receptie werk. Ik kan me voorstellen dat naarmate de tijd verstrijkt ik steeds minder receptioniste werk ga doen en meer acteerwerk, in de hoop dat ik dat uiteindelijk full time mag doen.’

Droomrol of -project?

‘Ik zou het geweldig vinden om een hoofdrol in een tekenfilm te mogen spelen, stemmenwerk dus eigenlijk. En als ik consistent kan werken als producer voor mijn eigen projecten.’

Beste advies dat je ooit gekregen hebt mbt acteren?

‘Je zal 100 keer een ‘nee’ krijgen voordat je één keer een ‘ja’ hoort. Dus blijf doorzetten, uiteindelijk is het een ‘numbers game’.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-next-door Amerika in de serie Nadine vs NY. In de serie Side Jobs spreekt ze actrices in New York over hun bijbanen. Deze keer de bijbanen van Rachel Slotky. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder