Rachel Weisz
Rachel Weisz

Rachel Weisz: ‘Ik vind Hollywood heel vergiftigend’ 

Van alle vrouwen die ik in mijn carrière als filmjournalist heb geïnterviewd, was Rachel Weisz zonder twijfel de meest mysterieuze. De 46-jarige actrice, die sinds vorige week te zien is in het waargebeurde rechtbankdrama Denial (aanrader!), vertelt met alle liefde over haar werk en het moederschap, maar als het over de liefde gaat, houdt ze haar lippen stijf op elkaar.

En dat terwijl wij dames juist alles willen weten over haar echtgenoot Daniel ‘007’ Craig. Is hij net zo spannend als de geheim agent en gedraagt hij zich in bed ook een beetje als eh… mister Bond? Anyway, het enige wat de Oscar-winnares los wil laten, is dat zij en Daniel ‘erg happy’ zijn. “Wij zijn van mening dat het gezonder is om privézaken ook echt privé te houden, op die manier kunnen verhalen ook geen eigen leven gaan leiden. Jullie gooien toch ook niet al je huwelijksgeheimen op tafel”, zegt ze. Tja, daar heeft Rachel natuurlijk wel een beetje gelijk in…

1. Hoe vind jij de perfecte balans tussen je carrière en het moederschap?

(Lachend:) “Hoe kom je daarbij, ik ben allesbehalve perfect in balans. Voor mij is het elke dag weer een worsteling om een goede moeder en echtgenote te zijn en dan ook nog een succesvolle carrière te hebben. Van ons vrouwen wordt verwacht dat we het allemaal moeiteloos combineren, en daarnaast moeten we er ook nog uitzien alsof we zo uit een magazine zijn gestapt. Sorry, ik kan dat niet, ik faal aan de lopende band en ik ben niet de enige. Ik heb vriendinnen met kinderen die in het bankwezen zitten, topadvocaten zijn en bij Facebook werken en die worstelen er net zo hard mee als ik.”

Like Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs & filmmakers.

2. Heb je ooit overwogen om te stoppen met werken?

“Meer dan eens. Mijn zoon Henry (die ze heeft met regisseur Darren Aronofsky, red.) is inmiddels een tiener, maar toen hij jonger was, heb ik vaak genoeg gedacht: moet ik niet een poosje fulltime gaan moederen? Maar mijn passie voor acteren is zo groot dat die het toch altijd weer wint. Ik vind het heerlijk om me helemaal te verdiepen in een personage en me te verstoppen in een (film)wereld die niet de mijne is. Dit werk is het waard om me af en toe in moeilijke bochten te wringen.”

3. We zien jou en Daniel niet vaak op rode lopers, hoe komt dat?

“Ik voel me niet erg op mijn gemak als ik voor een legertje fotografen langs moet paraderen. Ik kan me niet voorstellen dat er actrices zijn die dat wél leuk vinden. Ik snap ook niet dat acteurs naar premières gaan voor iets anders dan hun eigen films. Mijn man en ik blijven liever thuis om een kopje Engelse thee te drinken of lekker samen te koken. We vinden het leuk om verschillende keukens uit te proberen.” (Ha! Hebben we toch nog een quote’je over Daniel weten te ontfutselen: mister Bond kookt!)

4. Is dat ook de reden dat jullie zelf niet in Hollywood wonen?

“Ja, ik vind Hollywood heel vergiftigend. Ik ben altijd al meer New York dan LA geweest en blijf daar het liefst ver vandaan, want alles draait om uiterlijk en jezelf verkopen. Al die types die meteen dollartekens in hun ogen krijgen zodra ik vertel wie ik ben, ik word daar bloednerveus van. In New York kan ik tenminste nog gewoon over straat, mensen geven daar niet zo veel om beroemdheden.”

Mijn man en ik geven de voorkeur aan samen een kop thee drinken boven paraderen op de rode loper.

Rachel Weisz

5. Wat is jouw geheim om er zo goed uit te blijven zien?

“Ik weet niet of ik een écht beautygeheim heb: ik probeer niet te veel in de zon te zitten, genoeg te slapen, mijn make-up elke avond netjes te verwijderen én ik heb een heel goede dermatoloog. Een fitness-fanaat ben ik nooit geweest, al doe ik wel veel aan pilates, en ik heb het geluk dat ik van mezelf vrij atletisch gebouwd ben. Verder denk ik dat je je vooral niet te druk moet maken over je leeftijd. Ik vond het heerlijk om veertig te worden en zal nog net zo happy zijn als ik straks vijftig ben.”

The Light Between Oceans is nu te zien in de bioscoop. Hieronder de trailer van deze aangrijpende film.

Foto boven artikel: Rachel Weisz in The Light Between Oceans

Lees verder