Recept voor Soof’s ‘opgeblazen kaas’ (kaassoufflé)
kaassoufflé

Recept voor Soof’s ‘opgeblazen kaas’ (kaassoufflé)

Van oorsprong is dit een typisch Frans gerecht, maar wij maken er een gerecht uit eigen land van, door de Franse kaas te vervangen door een mooie Hollandse boerenkaas. Het is belangrijk dat je goede kwaliteit (van de boer of biologisch) producten gebruikt, want die bepalen de smaak. De kaas is essentieel, neem een lang gerijpte pittige boerenkaas die niet te droog is zodat ie goed smelt. Dit is een heerlijk gerecht op de wat koudere dagen. Serveer er een frisse salade met witlof en groene appel salade bij en/of een goede stoof. Belangrijk is dat je de ovendeur niet voortijdig open doet, want dan stort de soufflé in zoals gebeurt in Soof 2.

Ingrediënten voor 4p

soof-2_recepten-template_1200x900_def_kaassouffle

– 150gr geraspte Hollandse pittige kaas

– 2 verse eitjes van de boer

– 150ml melk

– 30gr roomboter

– 40gr bloem

– peper, zout

– nootmuskaat

Wat heb je verder nodig?

– 4 kleine soufflebakjes (ramequins)

Zo bereid je de kaassoufflé

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Vet de soufflebakjes met een kwastje en boter in en zet in de koelkast. Belangrijk is dat je de randen met het kwastje naar de bovenkant van het bakje strijkt, zodat de soufflé straks mooi omhoog zal rijzen.

Splits de eieren in 2 vetvrije RVS of glazen schaaltjes.

Ook interessant

recept voor een brood uit Soof 2

Recept voor één van Soof’s smakelijke broodbaksels

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe, laat een paar minuten al roerend garen. Voeg daarna de melk toe en roer totdat er een mooie gladde saus(roux) ontstaat. Voeg nu de kaas toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat de roux ietsjes afkoelen.

Klop de eiwitten stijf met een schone elektrische garde. Je kan de schaal en de garde met een klein beetje citroensap inwrijven om er zeker van te zijn dat alles vetvrij is, dan lukt het opstijven zeker.

Meng nu de roux met de eidooiers en spatel daarna voorzichtig de eiwitten erdoor tot een mooie gladde massa. Altijd even proeven en eventueel verder op smaak brengen, schep daarna het mengsel in de bakjes.

Zet in het midden van de oven. De bereidingstijd is afhankelijk van het formaat bakjes en varieert van 15-25 minuten (gluur door de ovendeur om te zien of ie goed omhoog is en een beetje verkleurd op de bovenkant). Zet de deur van de oven eerst 30 sec open voordat je de soufflés eruit haalt, dan krijgen ze niet zo’n klap en storten ze niet in. Niet de deur tussendoor opendoen!

portret-pien-2Dit recept is gemaakt door Paulien Muijser van Pien’s Veldkeuken. Zij was verantwoordelijk voor het overall foodconcept en de foodstyling van de film. Soof 2

Volg Girls in Film op Facebook, dan verschijnt het volgende recept vanzelf in je timeline. 

 

 

partners_soof2

Lees verder