<i>Red Sparrow</i>: Jennifer Lawrence als vileine verleidster
Red Sparrow

Red Sparrow: Jennifer Lawrence als vileine verleidster

Jennifer Lawrence in de hoofdrol en Matthias Schoenaerts en Thekla Reuten in bijrollen. Klinkt als een topfilm. Toch kwam Red Sparrow niet helemaal lekker uit de verf.

Van ballerina naar spion

Red Sparrow is geregisseerd door Francis Lawrence (The Hunger Games) en gebaseerd op een boek van voormalig CIA-agent Jason Matthews. Het verhaal gaat over Dominika Egorova (Jennifer Lawrence). Prima ballerina bij het Bolshoi balletgezelschap. Wanneer ze tijdens een voorstelling ten val komt en voorlopig niet meer kan dansen komt haar oom (Matthias Schoenaerts) met een voorstel. Als zij hem helpt dan zorgt hij voor haar zieke moeder. Dominika gaat akkoord.

‘Whore School’

Ze wordt naar Sparrow School gestuurd, of zoals Dominika het noemt: ‘whore school’. Een school die wordt gerund door Charlotte Rampling die de leerlingen leert middels verleiding de vijand uit te schakelen. Een lespakket waarbij de sparrows SM-porno te zien krijgen en zich moeten uitkleden voor de klas. Dan is Dominika klaar voor haar eerste opdracht: de Amerikaanse CIA-agent Nate Nash (Joel Edgerton) verleiden en informatie winnen. Een opdracht die een andere wending krijgt wanneer Nate Dominika overhaalt om voor ‘double agent’ te spelen.

Lees verder onder foto

Red Sparrow

Halfbakken rollende r’en

Red Sparrow (2 uur en 20 minuten) is een Russische spionagefilm vol expliciete verkrachtings- en martelscènes en met een hele hoop slechte accenten. Acteurs die een buitenlands accent forceren en deze vervolgens niet weten vol te houden vind ik al heel storend. Want waarom zet je dan geen Russische acteurs in? Ik snap het vanuit een commercieel oogpunt, maar van die halfbakken rollende r’en en misplaatste klemtonen zijn toch best lelijk. Uitzondering daar gelaten voor de Belgische Matthias Schoenaerts trouwens, die als enige Rus overtuigt.

Jennifer Lawrence

Ondanks het magere verhaal bewijst Jennifer Lawrence toch dat ze – ook met een onhandig accent – goed kan spelen. Haar personage maakt een ‘empowering’ ontwikkeling door, en dat is tof. Het ongeloofwaardige feit dat Bolshoi’s beste ballerina binnen een mum van tijd verandert in de slimste spion ter wereld moeten we dan maar voor lief nemen.

Lees verder onder foto

Red Sparrow

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

‘Empowering’

Opvallend is dat Jennifer Lawrence, een actrice die zich vaak genoeg uitsprak tegen naaktscènes, voor deze film compleet uit de kleren gaat. En dat deed ze met een reden. Op de première in New York vertelde de actrice dat de uitdagende rol haar heeft geholpen in het overkomen van onzekerheden. En dan vooral in nasleep van haar gelekte naaktfoto’s in 2014. “The insecurity and fear of being judged for getting nude, what I went through, should that dictate decisions I make fo the rest of my life? This movie changed that and I didn’t even realize how important changing that mentality was until it was done.”

In de internationale pers is Red Sparrow gemixt ontvangen door critici. Ben jij nou wel van de spionagethrillers en wil je ‘onze’ Thekla Reuten zien shinen als Hongaarse huisgenote? Red Sparrow is vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Lees verder