Reese Witherspoon
Reese Witherspoon

Reese Witherspoon: ‘Ouder worden in Hollywood is zwaar voor vrouwen’ 

Ze staat bekend als American sweetheart, en eerlijk is eerlijk: trek een middagje met Reese Witherspoon op en je kunt niet anders dan concluderen dat ze dat ook écht is. Ik heb haar de afgelopen tien jaar zo’n vijf keer geïnterviewd en altijd was ze even ‘nice’, zoals de Amerikanen dat zo mooi verwoorden. Reese is zo iemand die altijd oprechte interesse toont in de persoon die tegenover haar zit en ze is nooit te beroerd om te dollen met haar mannelijke tegenspelers tijdens persconferenties. Niet zo gek dat Robert Pattinson me vertelde dat hij tijdens Water for Elephants ‘een beetje verliefd’ op Reese werd. En dat Sofia Vergara tijdens de persdag voor Hot Pursuit bekende een ‘girl crush’ op haar te hebben (wie niet!).

Wat bijna niemand weet is dat de actrice, die vanaf 14 december te horen is in de animatiefilm Sing, dit jaar haar 25-jarige acteerjubileum viert. Hoewel ze zelf zegt dat ze ‘wil blijven acteren totdat ze stokoud is’ heeft ze ook een veel grotere ambitie, waarover ze Girls in Film alles vertelt…

1. Je hebt in je carrière alles bereikt wat je kunt bereiken. Vertel eens over je nieuwste ambitie…

“Ik heb er mijn missie van gemaakt om meer rollen te creëren voor vrouwen in films. Ik denk dat het belangrijk is dat we meer vrouwen zien in hoofdrollen, nu worden we nog te vaak gecast als de vriendin of vrouw van de mannelijke hoofdpersoon. En als een vrouw al de hoofdrol krijgt, is het meestal in romantische komedies. Ik denk dan: wij hebben ook inhoudelijk interessante verhalen te vertellen, we hebben dromen en verlangens, ik zie dat veel te weinig terug in films. Daarom zie ik het als mijn taak om dergelijke projecten met mijn eigen productiemaatschappij (Pacific Standard) op te pakken.”

2. Is dat gebrek aan diversiteit ook iets wat je in je eigen carrière hebt ervaren?

“Ik heb over het algemeen niet te klagen over mijn rollen, maar dat is dan ook iets waar ik vijfentwintig jaar voor gevochten heb.

Ook interessant

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson – ‘Ik vind mezelf eerder een grijze muis’

Om me heen zie ik het echter wel veel misgaan, niet alleen op acteervlak, maar er zouden ook meer vrouwelijke schrijvers en regisseurs moeten komen. Ik had eerst helemaal niet door dat ik er zo mee bezig was, totdat mijn man zei: ‘Ik hoor je zo vaak praten over het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan, waarom begin je zelf geen bedrijf?’ Hij heeft me gestimuleerd om het voortouw te nemen.”

3. Je bent dit jaar veertig geworden, is leeftijdsdiscriminatie ook een issue in Hollywood?

“Absoluut, ouder worden in Hollywood is zwaar voor vrouwen, maar het is aan ons om ook dat probleem aan te pakken. Charlize Theron is haar eigen company begonnen, Hilary Swank is met eigen projecten bezig. Lena Dunham heeft veel verschil gemaakt voor vrouwen in Hollywood, en ook Tina Fey steunt andere vrouwen waar ze kan. We worden langzaamaan wakker en beseffen dat er iets moet veranderen. Van mannen kun je niet verwachten dat ze rollen speciaal voor vrouwen gaan schrijven, want het is hun belevingswereld niet. Dus zit er maar één ding op: we moeten het zelf doen.”

So excited to partner with @att and #DirecTVNow to bring @hellosunshine's female-driven content to their customers! ☀️

A photo posted by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

4. Hoe slaag jij erin om altijd zo sterk en zelfverzekerd te zijn?

“Ik denk dat zelfvertrouwen ook met leeftijd komt. Nu ik wat ouder ben, weet ik wat beter wie ik ben en wat ik kan, maar ook wat mijn zwaktes zijn. Ik probeer me te focussen op de dingen waar ik goed in ben: ik ben een goede verhalenverteller, ik weet dat ik een zakenvrouw ben, als actrice ben ik geslaagd én ik ben een goede moeder. Door me daarop te richten en niet op de dingen waar ik slecht in ben, voel ik me automatischer sterker en zekerder. Je moet mij bijvoorbeeld niet op een podium zetten om een praatje te doen; ik heb enorme plankenkoorts en dan sta ik daar dus ook onzeker te zijn.”

5. Je hebt het imago van American sweetheart, ben je dat ook echt?

“Als je het zo stelt, lijkt het alsof ik perfect ben, en dat ben ik zeker niet. Ik ben wel iemand die positief probeert te zijn naar anderen toe en zegt waar het op staat, ik denk dat mensen dat wel in mij waarderen. Ik hang geen mooie praatjes op, what you see is what you get, en als ik een probleem met iemand heb, spreek ik dat direct uit om een oplossing te vinden. Soms kan mijn directheid ook wel heftig overkomen, in die zin ben ik weer niet die typische American sweetheart.”

Foto boven: Reese in Hot Pursuit (2015) – foto Nicole Wilder/ABC

Lees verder