interview met Romy Lauwers
interview met Romy Lauwers

Romy Louise Lauwers: ‘Het gaat om de avonturen die ik beleef’ #interview

Uit het niets was ze ineens daar, met een hoofdrol in Het Leven Is Vurrukkulluk. De Vlaamse Romy Louise Lauwers vertelt hoe ze de rol van Panda scoorde en geeft tips aan beginnende actrices.

Hoe ben jij aan deze rol gekomen?

“Ik hoorde van mijn agent dat regisseur Frans Weisz op zoek was naar iemand voor de rol van Panda. In Nederland was hij nog niet echt overtuigd, dus was hij ook in België gaan zoeken. Ik wilde meteen auditie doen, omdat ik het boek kende en het een fantastische rol vond. Ik heb een self-tape gemaakt en dacht dat ik op basis daarvan ben uitgenodigd, maar Frans heeft daarover een ander verhaal. Hij zegt dat hij het wist toen hij een foto van mij zag. Ik ben vanaf Montpellier, waar ik aan het spelen was, naar Amsterdam gevlogen en heb daar twee keer een casting gedaan. Het klikte meteen met Géza (Weisz) en Reinout (Scholten van Aschat), de andere twee hoofdrolspelers, en toen kreeg ik dus de rol.”

Hoe was het op de set met Géza en Reinout?

“Fantastisch, alle drie de jongens, Reinout, Géza én Frans, hebben mijn hart gestolen. Als ik terugdenk aan die tijd in Amsterdam, word ik helemaal blij, het was zo’n geweldige zomer. De band die ik met mijn directe tegenspeler Reinout heb gekregen, is ook zo bijzonder, ik hoop dat je dat terugziet in de film.”

lees verder onder de foto

Waar kennen we jou nog meer van?

“Ik heb in België eerder een film gemaakt, My First Highway, en heb ook nog in een Vlaamse serie gespeeld: Chaussée d’Amour. Verder ben ik voornamelijk bezig met mijn eigen theatergezelschap Kuiperskaai. We woonden met vier creatieve mensen in twee tenten in een industriële ruimte. De een begon te schilderen, de andere begon te schrijven aan een voorstelling en vroeg of ik daarin wou spelen. We zijn exposities en performances gaan organiseren en zo is eigenlijk onze theatergroep heel spontaan ontstaan. We hadden niet eens nagedacht over een naam, Kuiperskaai was de naam van de straat waar we woonden.”

Lees ook: Chaussée d’Amour: het Belgische antwoord op Penoza?

Ben je happy met waar je nu staat?

“Ja, ik ben supergelukkig met de films die ik heb gemaakt, en ook met mijn theatergezelschap gaat het heel goed. Ik ben heel trots dat ik het afgelopen jaar de Sylvia Kristel Award heb gewonnen (een prijs voor uitzonderlijk talent, red.) Ik heb daarbij tienduizend euro gekregen voor mijn carrière. Wat ik er precies mee wil doen, weet ik nog niet, maar ik ben nu wel heel erg in mijn taal aan het investeren. Ik wil mijn Frans perfectioneren om ook in Franstalige films te kunnen spelen.”

interview gaat verder onder de foto

Waar hoop je over tien jaar te staan?

“Ik vind dat altijd een moeilijke vraag, want misschien woon ik dan wel in een hut op een onbewoond eiland. Mijn grootste liefde is op dit moment Kuiperskaai, dus ik hoop daarmee nog veel producties te maken en te kunnen groeien. Met film ben ik pas net begonnen, voor mijn gevoel moet ik daar nog veel in leren. Maar ik kan niet wachten om opnieuw op een set te staan en het verder te ontdekken. Eigenlijk kan ik alleen maar hopen dat ik over tien jaar nog steeds doe waar ik gelukkig van word. Het maakt me niet uit waar ik werk, met wie of dat het grote of kleine projecten zijn, voor mij gaat het vooral om de ontmoetingen die ik heb en de avonturen die ik beleef.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Welk advies zou jij aan beginnende actrices willen geven?

“Ik denk dat het heel belangrijk is om energie en enthousiasme te geven aan de mensen die je ontmoet. In mijn generatie kan nog weleens een soort van arrogantie schuilen en ik denk dat dat heel gevaarlijk is. Laat zien dat je zin hebt in een project en daar helemaal voor wilt gaan. Verder geloof ik dat je zelf initiatief moet nemen om dingen te laten gebeuren. Het komt niet vanzelf naar je toe, je moet geven om te kunnen krijgen.”

Het Leven Is Vurrukkulluk draait nu in de bioscoop. Lees hier wat wij van de film vonden en de reacties van de andere acteurs.

Lees verder