lichaam van Daenerys
lichaam van Daenerys

Rosie Mac: lichaam van Daenerys in Game of Thrones

Altijd al willen weten wat een body double precies doet? De 19-jarige Rosie Mac is de body double van Emilia Clarke, die drakenkoningin Daenerys speelt in Game of Thrones. Aan Girls in Film vertelt ze wat het inhoudt om stand-in te zijn.

Wat doet een body double?

“Ik speel eigenlijk bijna alles van Daenerys wat van veraf wordt gefilmd. Emilia Clarke heeft ontzettend veel scènes in Game of Thrones en de makers kunnen dubbel zoveel opnemen als ze mij inzetten wanneer er bijvoorbeeld shots van achteren of scènes van bovenaf in een grote arena worden geschoten. Zo kan Emilia zich focussen op de scènes met dialoog. Ook als de belichting en de camerastandpunten gemeten moet worden, werken ze met doubles, omdat de acteurs daar geen tijd voor hebben. Alle grote rollen in de serie hebben hun eigen double.”

in de kleedkamer

En voor vecht- of naaktscènes?

“Nee, dat is het grootste misverstand van een body double: dat wij alle stunts en de blootscènes doen. Emilia doet haar eigen naaktscènes; ik was pas zeventien toen ik aan Game of Thrones begon, dus ik was daar sowieso te jong voor. Vechtscènes heeft ze niet veel, dus ik hoef ook niet als stuntvrouw op te treden, al doe ik soms wel het renwerk van Daenerys.”

met Emilia Clarke

Hoe heb je deze job gekregen?

“Er was een castingdag, maar die miste ik door ander werk, dus toen heb ik een foto van mezelf opgestuurd. Al snel kreeg ik een telefoontje dat ze mij alsnog hadden uitgekozen, omdat ik zo veel op Emilia lijk. Ik ben wel tien jaar jonger, maar we hebben dezelfde bouw en gezichtsvorm, dus met een pruik op zie je bijna geen verschil. Ik word op straat ook regelmatig voor haar aangezien, dat is wel cool. Als ik een scène speel, voel ik me écht de drakenkoningin, ik ben zo trots dat ik dit mag doen.”

met andere body doubles

Hoe is je contact met de ‘echte’ acteurs?

“Heel goed, ik heb een paar keer met Emilia en jullie Nederlandse acteur Michiel Huisman gesproken en ze waren allebei erg lief, nuchter en ook écht geïnteresseerd in wat ik doe. Toen Emilia vorig jaar jarig was, heeft ze ons ook allemaal uitgenodigd op haar feestje, dat was heel gezellig, want het is een topteam van cast en crew.”

Even poseren met onze eigen Michiel ‘Daario’ Huisman.

De rest van je leven double blijven?

“Nee, dit werk zie ik meer als een opstapje. Double zijn is hartstikke leuk, en vooral bij een serie die wereldwijd zo’n succes is, maar uiteindelijk wil ik toch het liefst zelf op de voorgrond treden. Ik ben druk bezig met mijn zangambities (Rosie deed eerder dit jaar mee aan de Britse X Factor en kreeg lovende kritieken, maar moest stoppen vanwege een auto ongeluk, red.) en ik verhuis dit najaar naar Californië om aan mijn acteercarrière te werken. Volgend jaar komt mijn eerste film uit, Little Mermaid. Ooit hoop ik natuurlijk mijn eigen body double te hebben!”

Volg ons op Facebook voor meer interviews en een blik achter de schermen.

Foto bovenaan artikel: Emilia Clarke als Daenerys. Foto Helen Sloane: 2017 HBO

 

Lees verder