portret van Saoirse Ronan
portret van Saoirse Ronan

Saoirse Ronan: al lang geen zoekende puber meer #spotlight

Ja hoe spreek je die naam nou uit? Souarsy? Sjoririse? Sheersay? Deze typisch Ierse naam blijft een tongbreker voor velen. Als je het in het Iers wilt uitspreken zeg je: Seer-sha. En in het Amerikaans spreek je het uit als Sur-shuh. Los van alle aandacht op haar naam willen we het vooral hebben over alle mooie rollen die dit 24-jarige jonge aanstormende talent al op haar naam heeft staan. Want wat is zij leuk zeg! Spontaan, gevat, een bijzondere uitstraling en helderblauwe ogen.

On Chesil Beach

Vanaf donderdag 28 juni is ze te zien in de Nederlandse bioscopen in de nieuwe film On Chesil Beach. Dit Britse drama naar de romantische bestseller speelt zich af in Engeland in de zomer van 1962. Op de avond van hun huwelijk dineren Florence (Saoirse Ronan) en Edward (Billy Howle) op hun kamer in een bedompt hotel bij Chesil Beach in het Engelse Dorset. Hier blikt het stel terug op hun ontluikende romance. De verzwegen misstanden en angsten van het jonge koppel zullen hun levens voor altijd veranderen.

De trailer voor de film bekijk je hier.

Meer arthouse filmtips voor de maand juni staan in dit artikel

Saoirse Ronan; Ierse schone

The Clinic

De jonge actrice is geboren in The Bronx in New York, maar is van Ierse komaf. Haar beide ouders zijn Iers en verhuisden samen met haar terug naar Dublin toen ze 3 jaar oud was. De vader van Saoirse Ronan is acteur Paul Ronan. Haar eerste rol was als 9-jarig meisje in de televisieserie The Clinic.

met Michelle Pfeiffer in I Could Never Be Your Woman

Al gauw volgde in 2007 een grote rol naast Michelle Pfeiffer in de Amerikaanse romantische komedie film I Could Never Be Your Woman. Haar filmmoeder Michelle Pfeiffer valt voor een jongere man, terwijl zij zelf voor het eerst verliefd wordt. In datzelfde jaar schitterde ze in de film ‘Atonement’ Voor haar rol als Briony Tallis werd ze genomineerd voor een Oscar, BAFTA Award en een Golden Globe Award. Hiermee is zij een van de jongste genomineerden voor een Oscar ooit.

Deze film is helaas niet on demand te zien. Maar check vooral even de trailer.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Grof geschut

Saoirse Ronan speelde als 15-jarig meisje in de film The Lovely Bones.  Ze speelt een meisje dat verkracht en vermoord is en naar haar familieleden kijkt die ieder voor zich op een andere manier omgaan met het rouwproces. Voor deze rol kreeg ze een BAFTA Award nominatie.

Deze film kijk je oa via Netflix.

In 2011 speelde ze de fantastische titelrol in de film Hanna. De avontuurlijke thriller gaat over de unieke tiener Hanna die bijzondere krachten bezit. Ze is lief maar ook meedogenloos. Als ze door haar vader erop uit gestuurd wordt voor een missie door heel Europa, vindt er een sterke verandering in haar jonge bestaan plaats.

Deze film kijk je oa via iTunes.

in Hanna

Naast deze al vrij uitgesproken rollen, deinst Saoirse Ronan niet terug voor nog heftigere rollen. Zo is ze ook te zien in de science-fiction film The Host en de film Lost River van Ryan Gosling, die een enorme fan is van de actrice. De film Stockholm, Pennsylvania was weer een heftig thema. Ditmaal speelde ze een meisje dat als 4-jarig meisje werd gekidnapt. Wanneer ze als 17-jarig meisje wordt herenigd met haar ouders krijgt ze last van het Stockholmsyndroom, waarbij ze haar voormalige kidnapper Ben ziet als vader en haar ouders als vreemden.

I like my characters to be ones I think about long after I’ve finished reading the script - Saoirse Ronan

Op ontdekkingsreis

Hoewel de jonge actrice vaker wordt gecast als zoekende puber of jonge vrouw, weet ze alle rollen eigen te maken en staan de rollen echt los van elkaar. Dit jaar was ze te zien als rebelse en excentrieke puber Lady Bird McPherson in de met een Oscar genomineerde film Lady Bird van regisseuse Greta Gerwig. De film was een welkome verrassing dit jaar en liet zien hoe getalenteerd en divers de jonge actrice is.

Lady Bird is nog in een aantal bioscopen te zien.

Ook was ze als Ierse jonge vrouw te zien in de film Brooklyn. Hierin speelt ze een jonge vrouw die begin jaren ’50 van Dublin naar New York verhuist. De verlegen Ellis Lacey staat aan het begin van haar leven in Amerika en ontdekt wie ze is. Maar schippert vaak tussen heimwee naar huis en het nieuwe leven dat ze met horten en storten opbouwt in Amerika.

Brooklyn bekijk je onder andere via Pathé Thuis. De trailer vind je hier.

Saoirse Ronan wanneer mogen we weer van je genieten?

Wij kunnen niet wachten om meer te zien van deze veelzijdige en bijzondere actrice! En gaan dus zeker naar On Chesil Beach.

En volgend jaar zal Saoirse Ronan de rol van Mary Stuart spelen in de film Mary Queen of Scots. Daarin is ze te zien naast Margot Robbie als Queen Elizabeth l. Ook iets om naar uit te kijken.

De grote filmtitels stapelen zich inmiddels al op, wat zal er nog meer op haar pad komen? Wij zullen haar vol verwachting op de voet blijven volgen.

Lees hier ook ons portret van Toni Colette.

Wist je dat?

– De actrice in 2016 op Broadway heeft gespeeld in de voorstelling ‘The Crucible’ in regie van “onze” Ivo van Hove (o.a. Toneelgroep Amsterdam).

– Saoirse de 2ejongste actrice ooit is met 3 Oscarnominaties voor 24-jarige leeftijd? Jennifer Lawrence staat hier op nummer 1.

– Die moeilijke en mooie naam Saoirse ‘vrijheid’ betekent.

– De stem van Marguerite Gachet (minnares Vincent van Gogh) in de animatiefilm ‘Loving Vincent’ is ingesproken door Saoirse.

– Ze te zien is in de videoclip van Ed Sheeran ‘Galway Girl’.

Foto boven artikel: Saoirse Ronan in On Chesil Beach

Lees verder