Ares Netflix interview
Ares Netflix interview

Sarah Offringa schreef mee aan Ares, de eerste Nederlandse Netflix Original

Het is niet vaak dat iemand al van jongs af aan wist wat ze wilde worden. Of in Sarah Offringa’s geval, sinds ze de serie Lost met haar vader in een zomer keek.

Ares Netflix interviewSarah is scenarioschrijver en onderdeel van het schrijverscollectief Winchester McFly. Waar er in Amerika geen serie bestaat zonder writersroom of showrunner zijn dit begrippen die in Nederland nog vreemd zijn. Winchester McFly is een writersroom met showrunners. Een uniek concept voor Nederlandse begrippen, maar een plek waar Sarah al snel haar draai vond en zelfs mee mocht schrijven aan de allereerste Nederlandse Netflix Original serie Ares.

Meer speelruimte

Sarah Offringa studeerde in 2016 af aan de Filmacademie in Amsterdam, waar ze de richting scenarioschrijven volgde: “De zomer voordat ik naar de filmacademie ging heb ik met mijn vader Lost gebingewatched. Ik was meteen verknocht aan de serie en voor mij was het al snel duidelijk dat ik me wilde richten op series schrijven. Je hebt zoveel meer speelruimte als je een miniserie of een langlopend seizoen mag schrijven. Met series kan je echt de verdieping en alle kanten op gaan.” En alhoewel bij de filmacademie de focus voornamelijk op films schrijven ligt, kreeg Sarah alle ruimte om concepten en scenario’s voor series te ontwikkelen.  

Ares Netflix interview

Winchester McFly

In haar derde jaar aan de academie liep Sarah stage bij het schrijverscollectief Winchester McFly. Winchester McFLy bestaat uit een groep zzp’ers die een kantoor delen en die de ene keer samen schrijven en de andere keer met eigen projecten bezig zijn. Zo hebben ze als collectief onder andere Lois, Smeris en de dramaserie Vliegende Hollanders gemaakt. “Elke klus die we als Winchester McFly doen heeft altijd één of twee hoofd schrijvers oftewel showrunners. De rest schrijft een of meerdere afleveringen. De showrunners houden het zicht over de serie. Ze zorgen dat alle afleveringen dezelfde tone of voice hebben en doen de meeste communicatie met de klant. 

Nieuwe Netflix hit ‘Ares

Toen Sarah klaar was met haar opleiding keerde ze terug bij Winchester McFly om zich in 2018 fulltime bij het collectief aan te sluiten. “Ik ben toen echt met m’n neus in de boter gevallen, want heel snel nadat ik begon kwam de pitch voor Ares langs.” Ares is de nieuwe door Netflix Nederland geproduceerde serie die vanaf 17 januari te zien is.

We werden door Pupkin Film gevraagd om een pitch uit te werken voor een horrorserie over studenten. Michael Leendertse was de hoofdschrijver die erop toezag dat alle afleveringen de juiste toon en stijl behielden. Toen de serie werd opgepikt ging het allemaal heel snel met strakke deadlines en veel heen en weer gemail met Los Angeles. Ik mocht Pieter van den Berg helpen met research voor de serie en heb uiteindelijk ook een aflevering geschreven.” En met een voorliefde voor fantasie, een script dat Sarah op het lijf is geschreven.

Ares Netflix interview

Gezonde zenuwen

Op de vraag of ze nog weleens zenuwachtig is als ze voor het eerst haar werk deelt zegt ze volmondig ja. “Dat gaat denk ik ook nooit echt weg. Daarom is het zo fijn om bij Winchester McFly te zitten, alles dat naar buiten gaat is al door anderen kritisch gelezen. Als ik in m’n eentje zou werken zou ik het echt doodeng vinden.

Gouden eeuw

Sarah zit in de ‘gouden eeuw van series’ met steeds meer streamingdiensten die hun terrein in Europa aan het afbakenen zijn. “Er zijn een paar enorm krachtige, geweldige vrouwen die de kans krijgen om series te maken. Maar het aantal vrouwelijke makers van blockbusters is nog schijnend, daarom lijkt het me zo gaaf om een keer een vette actie thriller te maken. Ik hoop dat er steeds meer kansen voor vrouwen komen, een Phoebe Waller-Bridge is een perfect voorbeeld. Die heeft nu bijvoorbeeld een miljoenendeal met Amazon gesloten zodat ze mag maken wat ze maar wil. Dat lijkt me een droom!

Het 8-delige Ares is vanaf 17 januari te zien op Netflix.

Foto’s: Pim Hendriksen Photography

Lees verder