interview met Nienke Römer
interview met Nienke Römer

Nienke Römer: ‘Ik schrijf heel erg vanuit mijn gevoel’ #interview

Ze schreef het scenario van de romkom Oh Baby (nu in de bioscoop!) en werkte mee aan de serie Soof: Een Nieuw Begin. Nienke Römer vertelt hoe dat scriptschrijven nu eigenlijk in zijn werk gaat.

Hoe is het idee voor Oh Baby ontstaan?

“Nadat ik met producent Edvard (van ’t Wout) de film Hartenstrijd had gedaan, zijn we gaan brainstormen over een nieuwe film. Ik hou zelf van films waarin een man ineens voor een kind moet zorgen, zo ontstond het idee voor Oh Baby. Vervolgens ben ik na gaan denken over het verhaal en heb ik een synopsis geschreven van twee A4’tjes. Daarna heb ik drie, vier maanden aan de eerste versie van het scenario gewerkt. Het moeilijkste daarvan is de basis verzinnen: Wie zijn de personages en hoe loopt iedere scène? In het begin kun je nog alle kanten op, maar hoe meer keuzes je maakt, hoe minder mogelijkheden er overblijven.”

Lees ook: Oh Baby: zeker geen cliché romantische komedie.

Wat vond je lastig bij deze film?

“Het hele verhaal zo opzetten dat het emotioneel ook klopte. Waarom wilde schoonzus Lucy bijvoorbeeld voor die baby zorgen? Ik bedacht dat er iets in haar verleden is gebeurd waardoor haar oudere zus altijd voor haar heeft gezorgd, en waarom ze geen vertrouwen heeft in vaders. Een scenario is een bouwwerk dat je helemaal in elkaar moet zetten. Je moet jezelf continu vragen stellen en zorgen dat ieder puzzelstukje past.”

Is het lastig om je script daarna uit handen te geven en te vertrouwen op de regisseur?

“Het loslaten is sowieso moeilijk, het is toch je baby waar je meer dan een half jaar aan hebt gewerkt. Maar ik was heel blij met de cast en met regisseur Thomas Acda. Voordat hij ging draaien, hebben we veel over het scenario gepraat en we zaten heel erg op één lijn in wat we wilden. Thomas houdt oprecht van romantische komedies, en heeft het lieve en eerlijke wat in het script zat mooi naar voren laten komen.”

Wat was jouw bijdrage aan Soof: Een Nieuw Begin?

“Ik heb twee afleveringen geschreven voor de serie (vanaf 24 november te zien op Videoland) en ga ook meewerken aan seizoen 2. Bij zo’n serie is de basis er al en moet je je echt aan een format houden, al heb je daarbinnen veel vrijheid. Ik vond dit wel lekker nadat ik net een hele speelfilm zelf had moeten bedenken. Ik schreef heel erg vanuit mijn eigen gevoel, en dat bleek goed te matchen, want ik kreeg te horen dat ‘t precies de toon was die ze zochten.”

Waar kijk je zelf graag naar?

“Als ik met een project bezig ben, kijk ik graag films en series in hetzelfde genre. Ik ben enorm fan van Gilmore Girls en van al het werk van Aaron Sorkin. The West Wing en Studio 60 on the Sunset Strip vond ik bijvoorbeeld fantastisch. Ik hou niet van cynische, harde films en series, de wereld zelf is vaak al heftig genoeg. Fijner vind ik het om even lekker te vluchten.”

Ben je nu definitief gestopt met acteren?

“Het is niet zo dat ik perse niet meer wil acteren. Maar ik merk wel dat ik me bij het schrijven beter op mijn plek voel. Ik zeg heus geen ‘nee’ tegen een leuke acteerklus, maar tot nu toe ben ik elke keer te druk met schrijven als er iets voorbij komt, en merk ik dus dat ik dat eigenlijk liever doe.”

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Welke tip heb je voor beginnende scenarioschrijvers?

“Laat zien wat je in huis hebt. Je moet in dit vak werken om meer werk te krijgen. Als je met je goede ideeën thuis gaat zitten hopen op die grote klapper, gaat het niet gebeuren. Ik heb op een gegeven moment een pakketje gemaakt van scènes die ik had geschreven in verschillende stijlen en dat heb ik naar producenten gestuurd. Er is echt behoefte aan scenarioschrijvers, maar een producent wil wel eerst weten wat je kan. Het is veel investeren; ik heb in ‘t begin ook dingen gedaan waar ik niet of weinig voor betaald kreeg. Klein beginnen dus. En ook bereid zijn om onooglijke projecten aan te nemen, en daar dan proberen je stempel op te drukken.”

Bekijk ook de aflevering van Wijn met Pip met Nienke:

Foto boven artikel:  Nienke tijdens de première van Oh Baby!

Lees verder