Sia Hermanides over Afua
Sia Hermanides over Afua

Sia Hermanides wil de blik van jong en oud verdiepen en verbreden #interview

Ik spreek Sia Hermanides net voordat haar korte film Afua op het Nederlandse Film Festival in première gaat. Het is druk bij de postproductie en Sia heeft nog wat last minute aanpassingen weten door te voeren voordat de film aan het grote publiek zal worden getoond.

Over Afua

Afua is onderdeel van het project Centraal van de NTR. Een zesdelige dramaserie over wonderbaarlijke en intrigerende verhalen die ontstaan en eindigen op station Rotterdam Centraal. De plek waar de hoofdpersoon Afua naartoe gaat als ze niet mee op schoolreis mag. De moeder van Afua heeft de bijdrage om naar de Efteling mee te kunnen gaan niet betaald. Op het laatste moment wordt Afua uit de bus gezet. Ze is boos, ze voelt zich alleen en de hele wereld kan naar de hel lopen. Haar moeder voorop. Afua besluit naar Rotterdam Centraal te gaan, waar ze rondhangt. Dan komt ze, tijdens een ruzietje over een ijsje, in contact met de iets oudere, stoere Naz. Zij biedt Afua op deze frustrerende dag alsnog een spannend avontuur.

Een bijzondere samenwerking

Sia is scenarist en regisseur en schrijft veel van haar series en films zelf. Maar voor Centraal is ze bij het verhaal van Ilse Ott aangehaakt. “Het idee om een film over Afua te maken kwam van Ilse, maar omdat ik ook nog met een ander project bezig was, was het ook wel praktisch dat ik deze film niet zelf zou schrijven. Ilse kende een ‘echte Afua’, een meisje dat wat timide is maar ook heel erg krachtig is. Dat soort karakters spreken me eigenlijk altijd heel erg aan, dus ben ik wel nauw betrokken geweest bij de hele ontwikkeling.”

Scriptschrijver Ilse is ook actrice en geeft dramales aan kinderen. “Tijdens haar lessen leerde ze een getalenteerd meisje kennen dat helaas niet mee kon doen aan de eindvoorstelling. Haar moeder sprak bijna geen Nederlands, en uiteindelijk bleek dat zij de bijdrage voor de voorstelling niet kon betalen. Dat raakte Ilse en daarom heeft ze dat als uitgangspunt voor de film gebruikt.”

LEES OOK ONS INTERVIEW MET MYRANDA JONGELING EN NINA SPIJKERS OVER HUN CENTRAAL AFLEVERING.

Raken en vermaken

Sia maakte eerder de serie Voetbalmeisjes, waar een soortgelijk verhaal in terugkomt. Voetbalmeisjes werd op de NPO uitgezonden en is een jeugdserie over het multicultureel meidenelftal van FC Athena. Een van de afleveringen gaat over een meisje dat niet meer mee mag spelen omdat de contributie niet is betaald. “Omdat Afua niet een kinderserie was en ik dus een langer verhaal mocht maken, kon ik echt de diepte in gaan. Ik heb de karakters meer lagen geprobeerd te geven en het verhaal filmisch neergezet.”

Sia maakte een aantal interessante keuzes waardoor ze de film helemaal eigen heeft weten te maken: “Ik wilde niet dat het een topzwaar drama zou worden, er moest zeker ook humor in zitten, want dat zit ook in Afua zelf. Ik heb dat ook met bepaalde keuzes in art direction geprobeerd te doen. Harde gebouwen met dan die kleurrijke, kwetsbare meiden. Dat contrast werkt heel goed om van Afua niet alleen een drama te maken, maar ook op sommige plekken licht komisch.” Want volgens Sia moet een film je raken en vermaken.

In dit artikel lees je welke films en series Sia zelf graag kijkt en haar leukste werkanekdote.

Sisterhood

Sia maakt graag films rondom het thema sisterhood; vriendschap tussen vrouwen. “Het is zo belangrijk om meer vrouwen in hoofdrollen te zien, en dan niet alleen in verhouding tot een man waardoor deze toch uiteindelijk weer de hoofdrol speelt. Je hebt in Nederland wel films over broers en broederlijke vriendschappen, maar over vrouwelijke relaties onderling zijn er maar weinig. In Amerika is dat wel anders, daar worden steeds meer films en series met gelaagde vrouwenvriendschappen gemaakt, zoals Big Little Lies en Widows.”

Sia maakt veel verhalen voor jongeren waardoor ze als geen ander impact heeft op wat we de jeugd leren en meegeven over diversiteit en gender rollen. Zoals ook haar volgende project Ninja Nanny, een jeugdserie met een vrouwelijk hoofdpersonage die superheld wil worden. Want wie zegt dat superhelden, hoofdpersonen en sterke rollen alleen door mannen vertolkt kunnen worden is bij Sia aan het verkeerde adres. “Ook al is veel van m’n werk voor jongeren, ik probeer universele verhalen te maken, en een boodschap over te brengen die niet aan leeftijd verbonden is. Ik wil met mijn films de blik van zowel jong en oud verbreden en verdiepen.”

Afua is vrijdag 8 november te zien op NPO3 om 21:30 uur.

Lees verder