Slick Woods is <i>Goldie</i>; kleurrijk, eigenzinnig en vol hoop
Goldie film slick woods

Slick Woods is Goldie; kleurrijk, eigenzinnig en vol hoop

“Yo it’s your girl Goldie, and I’m about to kill shit today.”

Het is de eerste tekst waarbij we kennismaken met heldin Goldie, omlijst in een Instagram-story. Gevolgd door vlotte animaties is het direct duidelijk dat dit een kleurrijke en hedendaagse film is. Goldie rent door de drukke bloedhete straten van New York terwijl ze wordt meegevoerd door orkestrale filmmuziek; het lijkt wel een sprookje. Maar al snel blijkt dat Goldie’s leven verreweg van sprookjesachtig is.

Superster

Goldie is 18 en woont met haar twee zusjes en moeder (en zo nu en dan vriend-van-moeder), in één ruimte van een paar vierkante meter in New York. Goldie is een ster. Oké, misschien nog niet wereldwijd, maar lokaal zeker. Onverschrokken treedt ze op voor een kleinschalig publiek in het buurtcentrum. Zelfs als haar zusje na haar aan de beurt is, springt ze nog het podium op om de show te stelen. Want Goldie is een superster, en dat ze zal doorbreken daar is geen twijfel over mogelijk.

Goldie film slick woods

Knalgele bontjas

Met haar geel geverfde haar en wenkbrauwen is Goldie zich maar al te bewust van haar imago. Daarom is ze ook vastberaden om dé perfecte outfit bij elkaar te sprokkelen wanneer ze de kans krijgt om in de nieuwe videoclip van rapper Tiny te dansen. Haar zinnen zijn gezet op een knalgele bontjas. Daarmee zal ze shinen, en dan zal ze doorbreken, en dan zal ze voor altijd voor haar zusjes en moeder kunnen zorgen, daar is ze van overtuigd.

Maar zo makkelijk worden haar dromen niet vervuld, al helemaal niet wanneer haar moeder wordt opgepakt en Goldie ervoor moet zorgen dat haar zusjes uit handen van jeugdzorg blijven. Wat volgt is een onstuimige vlucht door New York, gevormd door sprankeltjes hoop.

Goldie film slick woods

Homevideo-feel

Goldie is de tweede speelfilm van Sam de Jong, die in 2015 hoge ogen gooide met zijn debuut Prins. Goldie is een volledig Amerikaans gemaakte film, maar Sam de Jong’s kenmerkende visuele stijl is niet te missen. Vluchtige, korrelige shots geven een homevideo-gevoel af. De film is een sfeervolle slice of life die het rauwe leven in achterstandswijken in New York laat zien. Mooie beelden met prachtige muziek.

Het is jammer dat de dialogen wat simpel en uitleggerig zijn, wat meer diepgang had de film niet misstaan. Maar de sprankelende performance van hoofdrolspeler annex topmodel Slick Woods maakt veel goed. Het verhaal uit de film is deels op haar gebaseerd. Voordat ze doorbrak als model leefde ze jaren op straat, en ook haar moeder zat een tijdlang vast. Goldie is haar acteerdebuut en het zou me niet verbazen als we op dit gebied nog meer van haar gaan horen.

Goldie is vanaf 16 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.

Lees verder