sofia coppola on the rocks
sofia coppola on the rocks

Sofia Coppola: zoveel meer dan haar achternaam

Voor Sofia Coppola leek er bijna geen ontkomen aan. Met vader Francis Ford en moeder Eleanor Coppola, beide geen onbekenden in de filmwereld, was het niet geheel onverwacht dat dochter Sofia ook hetzelfde filmpad insloeg. Haar debuut kwam al als baby in The Godfather, maar toch was het niet enkel de filmwereld waar ze interesse in had. Als tiener hield Sofia zich ook druk bezig met muziek, fotografie en mode. Ze ontwierp, nadat ze stopte met haar opleiding, zelfs een kledinglijn die nog steeds in Japan te koop is. Maar toen ze in 1998 haar eerste korte film regisseerde, Lick the Star, had ze haar ware passie gevonden: filmmaken.

Veelbelovend debuut

Na haar korte film volgde al snel haar debuut feature film in 1999: The Virgin Suicides met onder andere Kirsten Dunst. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Jeffrey Eugenides, en gaat over vijf tienerzussen in Detroit in de jaren ‘70. Wanneer de jongste een zelfmoordpoging doet, worden de zussen tot in extreme mate in de gaten gehouden door hun ouders. Uiteindelijk resulteert deze overmatige controle in permanente huisarrest, waar de zussen steeds ongelukkiger van worden. De film ging in première op Cannes met overwegend positieve reacties, en wordt nu gezien als een cult klassieker.

Bekijk ook: Van shopping malls tot girlpower: waarom tienerfilms ons zo boeien!

Van Tokyo naar de Oscars

Maar de grote knaller kwam natuurlijk met Lost in Translation in 2003. Sofia kwam op het idee toen ze voor The Virgin Suicides een perstour deed en in Tokyo verbleef. De titel van de film is precies de kern van het verhaal.  Acteur-op-zijn-retour Bob Harris is in Tokyo om flink wat geld te verdienen met een whiskey reclamedeal. De jonge, net afgestudeerde Charlotte is met haar man mee op zakenreis, een up and coming fotograaf. Verloren in de Japanse cultuur, ontmoeten de twee elkaar in het Park Hyatt Hotel waar ze allebei verblijven en lijken hun problemen net wat draaglijker.

De film werd niet alleen goed ontvangen door de pers. Tijdens de 76ste Academy Awards won Lost in Translation ‘Best Original Screenplay’, en kreeg nominaties voor ‘Best Picture’, ‘Best Director’ en ‘Best Actor’. Ook won de film drie Golden Globes en drie BAFTA’s.

sofia coppola on the rocks

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zo vader…. Zo dochter?

Vanaf The Virgin Suicides bleven thema’s als vervreemding, verveling en adolescentie erg belangrijk in de films van Sofia Coppola. Marie Antoinette (2006), Somewhere (2010), The Bling Ring (2013) en The Beguiled (2017) zijn er ook mee doorvlochten. In combinatie met een opvallende, moderne soundtrack en een meeslepende beelden heeft Sofia zich een herkenbaar repertoire eigen gemaakt.

Geboren in een rijke (Hollywood) familie met de wereld ogenschijnlijk aan haar voeten… Rijkdom hoeft niet altijd een recipe for success te zijn. En toch moet de gemiddelde filmkenner zo onderhand aan twee leden van de Coppola familie denken wanneer de naam valt.

Maar toch lijkt het erop dat Sofia haar vader wel degelijk meeneemt in haar werk. Veel van haar films draaien om een vader-dochter relatie. Zo ook haar meest recente film On the Rocks, waarin 17 jaar na Lost in Translation Sofia weer samenwerkt met Bill Murray. Of we nou steeds naar een verbastering van Francis Ford Coppola zitten te kijken wanneer we Bill Murray zien in een Sofia Coppola film, daar moeten we naar gissen. Het resultaat is in ieder geval telkens opnieuw ontroerend, grappig en schitterend in beeld gebracht.

On the Rocks is nu te zien in de bioscoop!

Lees verder