Sophie Gipmans over Souvenirs en de rol van vriendschap #interview

Sophie Gipmans studeert dit jaar af aan de HKU met de korte fictiefilm genaamd: Souvenirs. Een korte fragmentarische film over reizende vrouw Alice en haar twee beste vrienden. Wij spraken Sophie.

Vertel eens wat over Souvenirs?

Souvenirs is een fragmentarische film opgebouwd uit herinneringen. In deze film maak je kennis met Alice een reizende jonge vrouw die altijd tijdelijk op allerlei locaties woont. Na elke reis keert ze terug naar haar beste vrienden Bilal en de Jonge Cor. De film gaat over hoe vriendschap je in balans houdt. Over hoe men voor elkaar en zichzelf zorgt en hoe we hierop terug kunnen kijken. De film is als het ware een terugblik opgebouwd uit herinneringen en andere details van haar reizen en vriendschap.

Waarom wilde je deze film maken?

Ik ben gefascineerd door een bepaalde flexibiliteit van vriendschap. De rol van vriendschap vind ik interessant omdat het de enige relatie in ons leven is die we helemaal zelf vormgeven en onderhouden. Bij familie of liefdesrelatie is dat toch anders… Je hebt je studie, werk en woonplaats en daardoor verschillende fasen die je vriendschappen doorlopen. De bepaalde eigenzinnigheid of hoe mensen zich thuis voelen bij elkaar vind ik mooi om uit te lichten.

Daarnaast wilde ik een film maken over een reizend vrouwelijk karakter. Deels omdat dit autobiografisch is maar ook omdat ik het belangrijk vind om een film te maken die vrouwen op zichzelf, vrouwen alleen op reis op een positieve manier te benadrukken. Ik had een survey gehouden onder vrouwen die meermaals alleen naar het buitenland waren geweest en daar kwamen heel veel vergelijkbare antwoorden uit over zelfontplooiing of bevrijdende anonimiteit.

De combinatie van deze twee gegeven waren een startpunt, en ik wilde graag met een fragmentarische vertelling gaan werken… daar is dit filmconcept uit voort gekomen.

Wat ga je doen als de film af is?

Oh dat lijkt nog zo ver weg! Zeker omdat door de Corona crisis de draaidagen uitgesteld zijn… Maar, als de film af is hoop ik dat hij op een paar festivals te zien zal zijn! Ook willen we een expositie houden met losse “Souvenirs”; fragmenten, brieven, foto’s, herinneringen die verwerkt zijn in kostuums gemaakt door Bianca Huisman. Dat vind ik zo leuk aan dit project is dat de vertelling ook heel anders ingezet en getoond kan worden.

Wat is je grootste carrièredroom?

Om vooral zulke projecten te blijven maken! Nu de studie bijna voorbij kijk ik terug op vier bewogen jaren van filmisch experimenteren. Ik hoop dat ik hiermee door kan gaan en dat dit blijft groeien. Dan droom ik van meer internationale samenwerkingen zoals dat we bij dit project in Zwitserland gaan draaien en een samenwerking hebben met de filmacademie daar. Op deze manier hoop ik dan ook langere projecten of series te kunnen realiseren. Dat lijkt me geweldig.

Welke film had je zelf graag willen maken?

Rear Window! Over een fotograaf die zijn been gebroken heeft, en daardoor “vast” zit in zijn appartement. Het speelt zich af tijdens een hete zomer in New York. De fotograaf kijkt uit op allemaal appartementen waar de ramen en balkondeuren wagenwijd open staan. Hij houdt nauwlettend iedereen in de gaten en ontdekt zo per toeval een moordzaak, die hij vanuit zijn rolstoel probeert te ontrafelen en bewijzen. Niet alleen vind ik het verloop van het verhaal spannend, en de cast (Grace Kelly!) echt geweldig, maar ook de tijd waarin deze film gemaakt is. Hoe New York toen was, en hoe groot de set gemaakt is. Vooral het gevoel voor details in inrichting stralen als het ware een visueel dialoog uit – en maakt het voor de toeschouwer een soort voyeuristische zoektocht. Daarnaast hou ik van de sfeer; de types die er wonen, waaronder de ballerina, de sfeer van een zomeravond en dan de moord die er plaats vindt. Ik denk dat het vooral in deze tijden een interessante film is om te kijken haha, maar het is al jaren een favoriet.

Met welke girl in film zou je graag willen werken?

Nu ik toch al groots aan het denken ben, Tilda Swinton! Ik vind haar zo bijzonder en met al haar rollen klein of groot tilt ze elke film waarin ze speelt naar een nieuw niveau.

Steun Souvenirs

Voor de financiering van Souvenirs loopt er een campagne op Cinecrowd. Klik hier om Sophie en Souvenirs te steunen. 

Lees verder