sophie van bree de prins op het grijze paard
sophie van bree de prins op het grijze paard

Sophie van Bree: op zoek naar de Prins op het Grijze Paard #interview

Van de prachtige Disney-verhalen tot aan betoverende sprookjes: verhalen over het vinden van de ware op de meest romantische manier worden veel jonge vrouwen met de paplepel ingegoten. Zo ook documentairemaakster Sophie van Bree. Al van jongs af aan is ze een ware romanticus. Van kind tot aan jonge vrouw die met jongens ging daten. En nu ligt er een plan voor een documentaire. Waar jouw steun voor nodig is! In dit interiew lees je er alles over. 

De Prins op het Grijze Paard

Al snel merkte Sophie dat haar romantische droombeelden niet altijd rijmden met de realiteit. En dat is natuurlijk niet alleen bij haar het geval. Zo veel vrouwen op deze wereld zijn op zoek naar liefde. De één blijft hangen in eerste dates, de ander wordt keer op keer gekwetst, en een derde vindt haar vaste relatie maar saai. Maar waar komen die romantische verlangens nou vandaan? En waarom botsen ze toch vaak met de realiteit? Moeten we er dan wel aan willen vasthouden?

documentaire sophie van breeAl deze vragen stelt Sophie in haar afstudeerdocumentaire De Prins op het Grijze Paard. Ze leidt de persoonlijke zoektocht langs ‘ideaalbeeldkoppels’, vrouwen (en hun dates, scharrels en liefdes) maar ook bijvoorbeeld een filosoof. Dit alles om hopelijk meer helderheid te krijgen op de vraag: “In hoeverre helpt het om aan je romantische verlangens vast te houden?”

Een creatieve psycholoog

Sophie is nu 23 jaar oud en zit in haar laatste jaar Documentaire Maken aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Maar daar is ze niet begonnen. “Ik ben altijd heel erg nieuwsgierig geweest, en ik vond schrijven heel erg leuk,” vertelt Sophie. “Ik wilde dat eigenlijk combineren in documentaires, maar begon toch met een opleiding Psychologie”. Ze miste echter de creativiteit enorm bij die opleiding. Maar het in beeld brengen van menselijk gedrag in universele thema’s werd uiteindelijk wel de leidraad in haar werk. “Meestal ontstaat het idee uit een bepaalde onrust die ik heb, en dat wil ik dan universeler maken”.

Romantiek…

Eerst wilde Sophie haar afstudeerdocumentaire heel breed trekken naar de grote onderwerpen binnen de liefde. Maar uiteindelijk besloot ze toch terug te gaan naar de kern. De grote vraag die ze stelt in haar documentaire is heel erg persoonlijk. “Ik had ook veel interesse in alle andere vormen van liefde maar wilde terugkomen naar de basis. Wat zijn nou die romantische verlangens en waar komen ze vandaan?”.

of realiteit?

Tegenwoordig wordt het romantische beeld door sociale media erg versterkt. “Je weet dat het niet echt is, maar je wil het toch”. Ideaalkoppels die de wereld rondreizen, die er perfect uitzien en waarschijnlijk nooit ruzie hebben is wat we vaak voorgeschoteld krijgen met een prachtig filter er overheen. “Disney heeft bij mij ook behoorlijk bijgedragen aan dat beeld”, zegt Sophie lachend.  “Een prins die je komt redden. Als meisje kan je dan het verlangen krijgen om iemand tegen te komen en dat alles dan goed is”. Zelf heeft ze al een mooie prins gevonden. “Maar je houdt toch altijd je eigen shit en onrust, wat niet in het ideaalbeeld past. Dat is zo ontnuchterend, en zo wil ik niet denken, haha!”.

documentaire sophie van bree

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verschillende visies

Sophie was in eerste instantie niet van plan om een egodocumentaire te maken. En dat had ze tot dusver ook niet gedaan. Maar omdat deze documentaire zo vanuit haar eigen romantische perspectief kwam, vond ze het wel belangrijk om zichzelf even te laten zien. “Ik wil wel aangeven wie de maker is, en waarom ik deze zoektocht ga doen,” legt Sophie uit. “En dan duik ik erin met de verhalen van anderen”.

Omdat Sophie haar visie op de liefde er maar één is, laat ze veel verschillende mensen aan bod komen die hun verhalen vertellen. Van een powerkoppel dat samen een bedrijf runt, een stel wat al lang bij elkaar is, single mensen, een lesbisch stel tot aan een filosoof: visies op de liefde komen op ontelbaar veel verschillende manieren voor. En dat wil Sophie ook duidelijk maken. En dan met name vanuit vrouwelijk perspectief.

Maar bestaat er dan geen prins op het witte paard?

Dat de liefde niet altijd van een leien dakje gaat maar hard werken is, kan soms botsen met de romantische visie die je had. Sommige mensen vinden de ware al op jonge leeftijd, anderen lijken eeuwig te moeten zoeken. De een heeft al een gezin met kinderen op haar 23e, de ander krijgt al rillingen bij het idee. Dus wat is nu waarheid? Heeft het dan inderdaad geen zin om vast te houden aan je romantische verlangens? “Mensen moeten uit de film komen en denken van: het is een levenslang onderzoek. Je hebt nooit zekerheid,” zegt Sophie. “Dat is wat ik erin wil gooien. Eigenlijk een fuck it naar ‘hoe het hoort’”.

Of je nou een enorme scepticus bent of een hopeloze romanticus, De Prins op het Grijze Paard stipt een universeel thema aan wat we allemaal een keer meemaken. Ben je ook zo benieuwd naar het eindresultaat? Help dan mee met de financiering van de film. Je kan de documentaire van Sophie steunen via deze link.

Lees verder