meet cutes
meet cutes

Soulmate ontmoeten? Gooi je drankje over hem heen. #MeetCute

De ‘Meet Cute’. Je kent de naam misschien niet, maar de situatie wel. De twee hoofdpersonages uit de film ontmoeten elkaar ‘toevalligerwijs’ op een spontane en vaak onhandige manier.

De meet cute

In de film The Holiday wordt de ‘meet cute’ uitgelegd aan Iris (Kate Winslet) door Arthur (Eli Wallach).

Bekende filmrecensent Roger Ebert beschreef het als:

A comic situation contrived entirely for the purpose of bringing a man and a woman together, after which they can work out their destinies for the remainder of the film.’

Onze favoriete meet cutes:

1: Singing in the Rain (1952)

Acteur Don Lockwood (Gene Kelly) is op de vlucht voor een groep fans. Om te ontsnappen springt hij in de auto van de, nog onbekende, Kelly Selden (Debbie Reynolds).

2: When Harry met Sally (1989)

When Harry met Sally heeft niet één, maar twee meet cutes. Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) ontmoeten elkaar voor het eerst op de universiteit. Ze worden bij elkaar gezet voor een roadtrip en hebben daar de eeuwenoude discussie: Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn? Dit is natuurlijk een kleine hint naar het einde van de film.

Zij moeten elkaar daarna jaren later in een cafe. Het loopt echter een beetje uit de hand als Sally probeert te bewijzen dat vrouwen best goed een orgasme kunnen faken.

3: 101 Dalmatiers (1996)

Niet alleen auto’s zijn een handig middel voor een meet cute. In deze Disney film verzinnen de honden van twee bazen een schattige list om hen bij elkaar te brengen.

4: Notting Hill (1999)

Ooit gefantaseerd dat je koffie over je toekomstige lover gooit? Nou, de scenarioschrijvers van Notting Hill ook. Will Thacker (Hugh Grant) morst op beroemde actrice Anna Scott (Julia Roberts). Hij nodigt haar uit bij hem thuis om schone kleren aan te trekken. Slim gedaan Hugh.

5: The Wedding Planner (2001)

Niets brengt twee mensen dichter bij elkaar dan een bijna doodervaring. In deze scène komt Mary (Jennifer Lopez) met haar hiel input vast te zitten. Op hetzelfde moment komt er een zware vuilniscontainer haar kant op rollen. Gelukkig is daar Steve (Matthew McConaughey) die haar uit de weg duwt. In elkaars armen gesloten kijken zij elkaar voor het eerst diep in de ogen.

The Wedding Planner

Beeld: Ron Batzdorff

Volg Girls in Film op Facebook voor meer filmverhalen.

6: A Lot Like Love (2005)

Het verhaal van deze film draait volledig om de meet cute. De twee hoofdpersonages ontmoeten elkaar en gaan een relatie aan. Ze besluiten echter dat ze beter uit elkaar kunnen gaan. De volgende zeven jaar lopen zij elkaar echter continu toevallig tegen het lijf. Hadden ze elkaar zeven jaar te vroeg ontmoet, en werkt het nu wel?

8: Alles is Liefde (2007)

Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Vooral bij meet cutes. Kiki (Carice van Houten) doet mee aan een Sinterklaasoptocht. Terwijl zij in haar koets rijdt, loopt haar paard recht op de knappe Prins Valentijn. Terwijl zij, in haar onhandige cadeaupak, van de koets probeert te stappen gaat het mis. Gelukkig vangt Prins Valentijn (Jeroen Spitzenberger) haar op.

alles is liefde

9: 500 Days of Summer (2009)

De meest bijzondere meet cute uit deze film zit niet in het begin, maar aan het einde. Tom Hansen, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, was 500 dagen hopeloos verliefd en heartbroken om Summer Finn (Zoe Deschanel). Uiteindelijk komt hij over zijn liefdesverdriet heen en besluit hij een nieuw leven op te bouwen. De eerste stap is solliciteren voor zijn droombaan. Hij wist echter niet dat daar een nieuw seizoen in zijn leven aanbreekt, Autumn.

Is it real?

Of al die meet cutes zo realistisch zijn valt natuurlijk te betwisten. Het Amerikaanse satirische programma Saturday Night Live heeft er in ieder geval commentaar op. Waarom vragen ze nooit elkaars nummer? En hoe weten ze nou waar ze gaan afspreken, als ze het nooit zeggen? Kristen Stewart speelt hier het meisje dat spontaan verliefd wordt, en alle details vergeet.

 

Lees verder