Spannende series uit Scandinavië #kijktips #video
series uit Scandinavië

Spannende series uit Scandinavië #kijktips #video

Was je ook helemaal in de ban van series als Borgen, The Killing en The Bridge? Dan zijn hier nog zes aanraders van ‘koelbloedige’ thrillers die zich afspelen in het Scandinavische landschap. Die je on demand kunt kijken.

Nobel (2016)

De serie focust op een groep Noorse soldaten in Afghanistan en de politieke gebeurtenissen in hun thuisland en de twee verhaallijnen komen samen als een soldaat terugkeert naar zijn familie en onbedoeld een pion in een internationale politieke kwestie wordt. Naarmate de spanningen hoger oplopen moet de gezinsman beslissen hoe ver hij kan gaan in de naam van de vrede.

Nobel won afgelopen jaar de Prix Europa voor ‘Beste EU mini-serie’.

Land van origine: Noorwegen

Te zien via o.a. Videoland.

Occupied (2015)

In de nabije toekomst besluit de Noorse regering al hun olie- en gaswinning stop te zetten om volledig over te stappen op duurzame energie, maar zonder overleg met de omringende landen. Daarop valt Rusland, met goedkeuring van de EU, het land binnen om de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar te houden. Wat een geweldloze, tijdelijke invasie zou moeten zijn, ontaardt al gauw in onrust en spanningen. De Noorse burgers voelen zich in hun vrijheid aangetast en komen in opstand.

Deze politieke thriller is gemaakt met een behoorlijk budget en de duurste Noorse serie ooit.

Land van origine: Noorwegen, Zweden

Te zien via o.a. Videoland, Ziggo on Demand en Netflix.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer bingewatch tips.

Acquitted (2015)

Aksel Borgen wordt op 18-jarige leeftijd vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Het misdrijf blijft onopgelost en om te ontsnappen aan de beschuldigende blikken vertrekt hij naar Azië. Twintig jaar later keert hij als succesvol zakenman terug naar Noorwegen om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormt, te redden van faillissement. De wonden zijn echter nooit geheeld en ondanks zijn vrijspraak is men nog altijd niet overtuigd van zijn onschuld.

Land van origine: Noorwegen

Te zien via o.a. Netflix en Videoland. 

Trapped (2015)

Kort nadat een ferry de haven van het IJslandse dorpje Seydisfjördur binnenvaart, spoelt een verminkt lijk aan. Politie-inspecteur Andri vermoedt dat de dader aan boord is en probeert halsstarrig alle passagiers aan boord te houden. Wanneer diezelfde dag een hevige sneeuwstorm aan land komt, is de situatie niet langer houdbaar. Niemand kan het dorp nog in of uit – ook de moordenaar niet. Alle inwoners worden opeens verdachten, maar ze zijn ook allen in gevaar.

Land van origine: IJsland

Te zien via o.a. Netflix.

Midnight Sun (2016)

De Franse politieagente Kahina Zadi reist naar Noord-Zweden om een brutale moord op een Franse burger te onderzoeken. Er vallen meerdere slachtoffers tijdens het onderzoek en een tien jaar oud geheim tussen de inwoners van een stad ligt aan de grondslag van de verschillende moorden. Kahina komt een meedogenloze seriemoordenaar op het spoor met een bijzonder macaber plan. De dag des oordeels lijkt aangebroken.

Van de makers van The Bridge.

Land van origine: Zweden, Frankrijk

Te zien via Netflix.

Rebecka Martinsson (2017)

Misdaadserie Rebecka Marinsson speelt zich af in het afgelegen noord-Zweedse landschap. De hoofdpersoon is advocate Rebecka Martinsson die zich ondanks een succesvolle carrière in Stockholm ongelukkig voelt met haar leven. Wanneer een goede jeugdvriendin onverwacht overlijdt, keert Rebecka terug naar Kiruna, het plaatsje waar ze opgroeide. Al snel ontdekt ze dat haar vriendin is vermoord. Ze besluit niet naar Stockholm terug te keren tot de zaak is opgelost.

Met rechercheur Anna-Maria Mella en haar collega Sven-Erik Stålnacke gaat Rebecka op jacht naar de moordenaar, die elk moment opnieuw kan toeslaan. Terwijl ze steeds dichter bij de waarheid komt, wordt ze tegelijkertijd geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar verleden die haar nog altijd achtervolgt en die haar destijds dwong Kiruna te verlaten.

Deze serie is gebaseerd op vier bestseller van Åsa Larsson: Midzomernacht, Het zwarte pad, Tot de woede is geluwd en De tweede zonde.

Land van origine: Zweden

Rebecka Martinsson is te bestellen via Lumière .

Helemaal verslaafd aan Scandinavische series? Kijk dan ook een keertje voor inspiratie op de website van Lumière, want zij zijn in dit genre gespecialiseerd. In hun webshop vind je ook bovenstaande series.

Foto boven artikel: Rebecka Martinsson (2017)

Lees verder