Nederlandse acteurs in internationale series
Nederlandse acteurs in internationale series

Succesvolle Nederlandse acteurs in internationale series

Nederland staat bekend om kaas, bloembollen, grachten, wiet en molens. Maar wij Nederlanders zijn ook goed in sport en schilderkunst. We hebben succesvolle modellen en onze DJ’s bouwen feestjes over de hele wereld.

En wat dacht je van de Nederlandse acteurs en actrices die internationaal zijn doorgebroken en in de een na de andere tv-series opduiken?! Deze man en vier vrouwen laten zien dat je met talent en heel hard werken de top kunt bereiken. Wat kunnen we trots zijn op deze vijf Nederlanders. Hollands Glorie in de internationale serie-top.

1) Carice van Houten

Hoe kan het ook anders: Carice van Houten. De meeste mensen zullen als eerst denken aan Carice. Na een rol in de Nederlandse kaskraker Zwartboek lonkte de internationale top.

Carice als Melisandre in Game of Thrones. Foto: HELEN SLOAN – © 2015 HBO

Voor Carice voelde dit ook dubbel, want zo zei ze ooit: “Toen ik Valkyrie deed voelde ik me net een afgevaardigde voor het Eurovisiesongfestival. Ik ben een soort exportproduct geworden”. Hollywood nam haar tot dan niet echt serieus, maar daar kwam in 2011 verandering in.

Ze kreeg de rol van rode priesteres Melisandre en is sinds seizoen 2 te zien in de HBO serie Game of Thrones. Melisandre heeft regelmatig visioenen, ze bracht Jon Snow terug uit de dood (Halleluja) en heeft een beroemde Game of Thrones (GoT) uitspraak op haar naam staan: “The night is dark and full of terrors”. Het lijkt erop dat Carice ook in seizoen 7 als Melisandre te zien zal zijn, want ze postte een foto op twitter van haarzelf als –onherkenbaar- oud vrouwtje. Wat zal Melisandre in seizoen 7 te wachten staan? In Game of Thrones is niets zeker.

Lees ook: Game of Thrones, als je eenmaal begint, ben je ‘hooked’.

2) Lotte Verbeek

Eerlijk is eerlijk. Actrice Lotte Verbeek is niet zo bekend als Carice van Houten, maar deze Nederlandse actrice heeft het echt gemaakt in Amerika. Ze heeft echte top-titels achter haar naam staan. Ze bemachtigde een rol in de filmhit The Fault in our Stars, maar was ze ook te zien in verschillende tv-series:

– Giulia Farnese in The Borgias

– Geillis Duncan/Gillian Edgars in Outlander

– Katarina Rostova in The Blacklist

 

Lotte in Outlander. Foto: Ed Miller – © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved

The Borgias en Outlander zijn twee kostuumdrama’s waar we niet genoeg van kunnen krijgen. In The Borgias speelde Lotte de minnares van de Paus (gespeeld door Jeremy Iron). Ja hoor; dat kon gewoon in die tijd. En ze heeft een rol bemachtigt in een andere favoriete serie van ons: Outlander. Daar speelt ze een vrouw met een voorliefde voor kruiden en geneeskunde die ze inzet voor duistere praktijkjes. Bovendien blijkt ze ook nog eens door de tijd te kunnen reizen. Wat een geluk zeg. Konden wij maar terug in de tijd en met Lotte mee naar het land van Claire en Jamie Fraser :).

3) Michiel Huisman

De enige man in dit rijtje. In Nederland leerden we Michiel Huisman kennen als Hugo Biesterveld in de Co-Assistent en had hij bijrolletjes in Costa! en Volle Maan, maar tegenwoordig is Michiel een succesvolle acteur in Hollywood. De man met het knapste gezicht ter wereld (volgens de juryleden en miljoenen bezoekers van het videoplatform TC Chandler) was/is onder andere zien als:

– Liam McGuinnis in Nashville

– Cal Morrison in Orphan Black

– Walter Davidson in Harley and the Davidsons (serie op Discovery Channel)

– Daario Naharis in Game of Thrones

Connie Britton en Michie Huisman in Nashville. Foto: Katherine Bomboy-Foto: Thornton – © 2013 American Broadcasting Companies, Inc.

In seizoen 4 van Game of Thrones nam Michiel Huisman de rol van Daario over van een Britse acteur (Ed Skrein) en werd hij een vast Game of Thrones-personage als adviseur en strijder voor Daenerys (Khaleesi) Targaryen. Ze hebben een korte romance, maar Daario wordt aan het eind van seizoen 6 door Khaleesi achtergelaten. Of Michiel Huisman in seizoen 7 te zien zal zijn is dus nog maar de vraag.

Lees ook: Helena en haar sestra’s zijn uitgekloond na seizoen vijf van Orphan Black.

4) Katja Herbers

Deze dame is vooral bekend als de hysterische Joyce uit de Nederlandse tv-serie Divorce. Tijdens de opnames voor het laatste seizoen van Divorce was het wel even goed plannen, want Katja was hartstikke druk met haar carrière in Amerika. Ze speelde de afgelopen jaren:

– Helen Prins (de hoofdrol) in de serie Manhattan

– Dr. Eden in The Leftovers

– Evi Sneijder in The Americans

De volgende serie waarin Katja een rol gaat vertolken is Manhunt: Unabomber. Deze serie zal te zien zal zijn op Discovery Channel. Manhunt gaat over de jacht van de FBI op ‘unabomber’ Ted Kaczynski. Kaczynski pleegde jarenlang bomaanslagen in verschillende Amerikaanse steden. Na een lange zoektocht werd hij in 1996 gearresteerd. Katja speelt Linda, de schoonzus van Kaczynski. De serie wordt geproduceerd door Kevin Spacey. Ook niet mis ;). En afgelopen week werd bekend dat Katja ook een rol heeft weten te bemachtigen in het tweede seizoen van de hitserie Westworld.

Katja en Ashley Zukerman in Manhattan (2012). Foto: Greg Peters

5) Famke Janssen

Deze Nederlandse actrice is voornamelijk bekend om haar acteerwerk in films, maar Famke is ook in series te zien. Ze verscheen als Eve Rothlow in seizoen 2 van How to Get Away with Murder en speelt Susan Hargrave in The Blacklist en The Blacklist: Redemption. Veel tijd om zich voor te bereiden op deze rol had Famke niet, want zo zegt ze zelf: “Het interessante aan televisie is dat het zo ontzettend snel gaat. Tijd om je voor te bereiden heb je niet. Het is meer een overlevingsproces”. Ohoh… dat klinkt wel heftig zeg.

Famke en Edi Gathegi in the Blacklist: Redemption (2017)

Wat een geweldig talent komt er uit Nederland. Maar we willen niet afsluiten zonder de naam Rutger Hauer te noemen. Omdat we Rutger Hauer eigenlijk alleen in The Last Kingdom hebben gezien staat hij niet in ons lijstje, maar deze man heeft een flinke staat van dienst. Kan er geen Nederlandse ambassade komen in Hollywood? Het is ondertussen een land op zich. In dat geval kan Rutger Hauer misschien onze Nederlandse ambassadeur in Hollywood worden. Een echte ervaringsexpert die nieuw Nederlands aanstormend talent wegwijs kan maken in het oh zo harde wereldje dat Hollywood heet.

Carlien en Marjolein zijn vrouwen die van series houden. Die  blogs schrijven over series. Zodat ze nog meer redenen hebben om series te kijken. Alle blogs van Carlien en Marjolein vind je op vrouwendievanserieshouden.nl.

Foto boven artikel: Jeremy Irons en Lotte Verbeek in The Borgias.

Lees verder