Susan Visser: <i>gewoon lekker een stukkie spelen</i> #WijnMetPip
Susan Visser

Susan Visser: gewoon lekker een stukkie spelen #WijnMetPip

In onze talkshow Wijn met Pip drinkt Pip Pellens een wijntje met tien bekende vrouwen uit de filmwereld. Ze praat met hen over hun persoonlijke ervaring en het vak. In de achtste aflevering van Wijn met Pip: actrice Susan Visser. Geboren op 15 oktober 1965 in Rotterdam.

Favoriete rol

Susan is een veelzijdige actrice en te zien zowel op televisie als in film en theater. Daar heeft ze ook zeer verschillende rollen gespeeld, maar welke is nu haar favoriet? “Taped staat wel heel hoog. Dat was een heel spannend scenario, een te gekke samenwerking én een maand draaien in Buenos Aires. Dat was natuurlijk ook fantastisch.”

Taped is een film van Diederik van Rooijen uit 2012, met Susan en Barry Atsma in de hoofdrollen. In het verhaal doen de twee een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires, waar ze getuige zijn van een gruwelijke moord. De film is voornamelijk in guerilla-stijl gedraaid; een manier van filmen die een bepaalde druk met zich meebrengt. Een druk die Susan wel leuk vindt. “Je bent dan juist zo scherp en zo in het moment, want je moet wel. En je wilt ook niet dat jij degene bent die die take verkloot heeft.”

Taped kijk je oa bij Videoland en Pathé Thuis.

Keuzes

Voor een rol twintig kilo aankomen of drie maanden draaien in Canada met -20 graden? Susan zou voor het laatste gaan, maar hoe maakt ze dan die keuzes? Bespreekt ze die met haar kinderen, alleen met haar management of beslist ze het allemaal zelf? “Ik bespreek veel met mijn kinderen én met mijn management. Zeker als ik naar het buitenland moet.”

Op de vraag of haar kinderen misschien ook acteerambities hebben antwoordt Susan lachend: “Nee, dat hebben ze niet. Ze vinden het niet zo’n hele interessante keuze om acteur te worden.”

Toneelschool

In tegenstelling tot Susan zelf, die al vroeg wist dat ze per se actrice wilde worden. Hoewel ze nog haar twijfels had over hoe ze dat ging bereiken. “Ze zien me daar aan komen bij zo’n toneelschool, waarom zouden ze mij nou nemen? Ik had ook geen idee of ik er wel geschikt voor was maar ik wilde het zo ontzettend graag!” En als je iets wilt, moet je daar voor gaan.

De eerste keer dat Susan bij de Toneelschool auditeerde werd ze afgewezen met het advies ‘om nog een jaartje volwassener te worden’. “Toen was ik super beledigd, want ik was al negentien!” Maar, het advies kwam ten goede, want het volgende jaar werd Susan – na zenuwslopende auditierondes “Ik zat in de trein en dacht, ‘wat doe ik mezelf aan?!’” – aangenomen bij zowel Amsterdam als Maastricht. Ze koos voor de hoofdstad en brak door in de serie In de Vlaamsche Pot terwijl ze nog studeerde.

De meisjes bereiden zich voor. #demanvanjeleven @delamar @lizsnoijink @arthurjapin @annemarie_makeup #porgyfranssen

A post shared by Susan Visser (@susanvissermaaktookdingenmee) on

Tip voor Pip

Acteren gaat gepaard met audities doen, iets wat Susan altijd afgrijselijk vond. Tot ze voor zichzelf besloot het anders aan te pakken. Een tip voor Pip! “Iedere keer dat je een auditie hebt moet je alleen maar denken: ‘ik ga even lekker een stukje spelen!’ Gewoon lekker spelen. En dan maakt het niet uit of je het wel of niet wordt, want er zijn zoveel factoren waar jij helemaal geen invloed op hebt.”

Zo wordt er ook gekeken of je wel bij de rol past, en of je bij de andere acteurs past. Dingen waar je zelf helemaal niets aan kunt doen. Een afwijzing hoeft dus niet te komen doordat je slecht gespeeld hebt; het kan nog met zoveel andere dingen te maken hebben. Gewoon even een stukkie spelen, en dan zijn audities ineens leuk.

Bekijk aflevering 8 van Wijn met Pip met Susan hieronder:

Foto boven artikel: still uit De Held (2016)

Lees verder