kleurrijke geheimen van La La Land
kleurrijke geheimen van La La Land

Technicolor Dream: De kleurrijke geheimen van La La Land

Ook zo genoten van La La Land? Volgende maand komt de DVD/Blu-ray van deze film uit. Mooi moment om een diepere duik in de film te nemen. Dat La La Land verwijzingen heeft naar oude Hollywood musicals, ziet iedereen. Maar waarom krijgen je zo’n ‘old Hollywood’ gevoel bij het zien van de film? Één reden daarvoor is dat de film opgenomen is in ‘Cinemascope’. Dat was de gebruikelijke hoogte vs. breedte verhouding voor Hollywood musicals in de jaren vijftig. Maar er is nog een oude filmtechniek die gebruikt wordt in de film: Technicolor. En het gebruik van kleur in La La Land is de rede dat de film zo oud en magisch voelt.

Kleine geschiedenisles

Het bedrijf Technicolor was de pionier van de kleurenfilm. Je hebt de naam misschien wel een keer langs zien komen bij het kijken van oude films. Een van de meest bekende films die met Technicolor opgenomen is, is de 1939 film The Wizard of Oz. Maar wat maakt Technicolor dan zo bijzonder? In de jaren twintig en dertig was kleurenfilm nog een wetenschappelijk wonder. Nu zijn niet anders gewend. Wat vooral opvalt bij het kijken van zo’n oude ‘Technicolor film’, zijn de felle kleuren. Dat komt omdat de techniek werkte met filters en prisma’s. De filters waren rood, blauw en groen (het RBG-model). Als je vroeger met je neus geplakt op het scherm voor tv zat, komen die kleuren je bekend voor. Voor een lange tijd werkte kleuren-tv’s ook met dat model.

Primaire kleuren

Wat La La Land zo goed doet, is het gebruiken van primaire kleuren. Groen, Rood, Geel, Blauw en Paars vielen in de tijd van ‘Technicolor’ ook het meest op vanwege de filters. Daarom waren de meeste kostuums en decorstukken in die tijd, ook die kleuren. Denk bijvoorbeeld aan het groene ‘Emerald City’ en de ‘Yellow Brick Road’ uit The Wizard of Oz en hoe sterk die kleuren overkwamen op het scherm. Je kan duidelijk zien dat La La Land notities heeft gemaakt, want ook in die film vallen de meeste kostuums en decorstukken binnen het primaire kleurenspectrum.

Wizard Of Oz GIF - Find & Share on GIPHY

Eonefilms GIF - Find & Share on GIPHY

Kleur en verhaal

Damien Chazelle, de regisseur van La La Land, maakt ook fantastisch gebruikt van kleur als verhaalverteller. Dit is duidelijk te zien bij twee kleuren: rood, en geel. De film laat de strijd van Mia en Sebastian zien tussen twee belangrijke keuzes: hun passie voor hun vak, en het verdienen van geld. Rood staat voor passie, geel staat voor geld.

Eonefilms GIF - Find & Share on GIPHY

– Als Mia auditie doet, heeft ze een rood jasje aan.

– Wanneer Mia Sebastiaan hoort spelen in het café, is ze omhuld door rood licht.

– Toen Mia van een duur Hollywood feestje komt, had ze een gele jurk aan. Maar als Sebastiaan haar uitnodigt voor een dans, pakt ze haar schoenen uit een rode tas.

– Sebastian krijgt het aanbod om veel geld te verdienen met de band door Keith (gespeeld door John Legend) in een gele coltrui.

– Als hij aan tafel zit met Mia en ruzie maakt over geld, zijn ze beide omhuld met geel licht. Als hij bij een fotoshoot is voor zijn band, heeft hij een gouden zonnebril op. Maar als hij vervolgens gevraagd wordt om te spelen, speelt hij zijn liedje voor Mia op een rood keyboard.

De voorbeelden zijn te veel om op te noemen. Dat waren ze zelfs niet allemaal!

La La Land GIF - Find & Share on GIPHY

Volg Girls in Film op Facebook voor meer achtergrondverhalen bij films.

De dansscène

Een leuk technisch feitje is de bekende dansscène bij zonsondergang. De tweede generatie ‘Technicolor’ films, voor de RBG films, werkte namelijk maar met twee filters: rood/oranje en blauw groen. Precies de kleuren van de zonsondergang op de achtergrond van Mia en Sebastians dans. De hele film is dus een perfecte ode aan ‘Technicolor’.

Movie GIF - Find & Share on GIPHY

Die scene was opgenomen tijdens het zogenoemde ‘Magic Hour’ of ‘Golden Hour’. In cinematografie is dat de korte periode kort na zonsopgang en kort voor zonsondergang. Vanwege continuïteit moet je scenes heel snel opnemen, omdat je geen verandering in het licht mag zien. Complimenten voor Emma Stone en Ryan Gosling dus. Ze hebben dat dansje goed moeten instuderen om het perfect op te nemen. Hier praat Damien Chazelle over die belangrijke scene bij Jimmy Fallon:

Als je volgende keer La La Land kijkt, let dus vooral goed op. De film wordt dan zelfs nog indrukwekkender. Wil je nog meer weten over de geschiedenis van kleur in film? Kijk dan de video van Film IQ.

Lees verder