Luister en kijk de meest inspirerende TedxTalks over film #kijktip

Op 25 en 30 april wordt in Pathé het TED: 2017 The Future is You Cinema Experience vertoond. Tijdens het jaarlijkse TED evenement komen sprekers vanuit de hele wereld samen voor een tweedaags evenement vol inspiratie, ideeën en innovatie. De TED prijs van 1 miljoen dollar wordt ook uitgereikt aan een leider die dat jaar de meeste indruk heeft gemaakt met zijn/haar idee voor positieve verandering.

TED?

De meeste mensen kennen TED, en het onafhankelijke TEDx, van de motiverende filmpjes op YouTube. Het staat voor Technology, Education en Design en werd opgricht als nonprofit organisatie in 1984. Wij selecteerden vijf van de meest interessante TED Talks over media en film en de rol van de vrouw in de filmindustrie.

1. #GirlsinFilm

Deze TedxTalk genaamd #GirlsinFilm (geweldige hashtag al zeggen we het zelf) vertelt het verhaal over Alicia Malone. Ze groeide op in Australië en begon op jonge leeftijd een filmclub op haar school. Malone is nu een filmjournaliste en woont in Los Angeles. In deze TedTalk geeft Alicia haar visie op het tekort aan sterke vrouwen in de filmindustrie en hoe zij systematisch achtergesteld worden.

2. The Women in Film Revolution Begins with You

Naomi McDougall-Jones is een prijswinnend schrijfster, actrice en producente uit New York. Zij is de oprichtster van The 51 Fund, een investeringsfonds speciaal gericht op films geschreven, geregisseerd en geproduceerd door vrouwen. Zij was één van de schrijfsters van Amazon’s The New Yorker Presents, dat vorig jaar in première ging tijdens het Sundance Film Festival. In haar TedxTalk vertelt zij haar verhaal over de strijd tussen vrouwen en Hollywood.

3. How Movies Teach Manhood

Colin Stokes heeft een drie jarig zoontje dat Star Wars keek. Stokes wil echter dat zijn zoon The Wizard of Oz kijkt. Het overwinnen van een persoonlijke strijd door vriendschap lijkt hem namelijk een betere les dan kracht en aangeboren magie. Door films had Stokes het idee dat na zijn eerste zoen zijn leven compleet was. Echter bleek de echte wereld heel anders te werken. Vrouwen zien steeds vaker personages in films die hen leren hoe zij systematische onderdrukking in een mannenwereld kunnen bevechten. Maar Stokes vraagt zich af: ‘Waar zijn de mannen in films die deze onderdrukking voorkomen?’

4. Everything That’s Wrong With Women in the Media

De vijfentwintigjarige Holly Baxter is schrijfster en journaliste. Zij vertelt het publiek over haar visie op de media. Volgens Baxter zorgt de media, vooral tijdschriften, dat vrouwen neerkijken op zichzelf. ‘Sex is something men do, and women get done to them’.

5. The Film Industry Today

Frank Smith is COO van Anschutz Film Group (AFG) en Walden Media. Smith legt uit hoe geld verdienen in Hollywood werkt en verandert. Met het verdwijnen van de studiomonopolie op bioscopen, de komst van televisie en YouTube en de economische crisis veranderde het landschap voor altijd. De competitie is groter dan ooit. Smith reflecteert op het medialandschap.

Op de site van Pathé vind je alle informatie over de speciale TED avonden.

Afbeelding: Still uit The Women in Film Revolution Begins with You, Naomi McDougall-Jones, TEDxBeaconStreet (2016)

Lees verder