Telefilm <i>Get Lost!</i>: een ode aan een generatie in quarterlife-crisis
get lost

Telefilm Get Lost!: een ode aan een generatie in quarterlife-crisis

De nieuwe lichting Telefilms van 2018 zijn romantische komedies die inspelen op actuele thema’s. Ik keek Get Lost! van regisseur Mirjam de With en scenarioschrijver Anke Boerstra en sprak hoofdrolspeelster Anna Raadsveld: “Get Lost! is een film met ingrediënten waar je blij van wordt zoals jonge mensen die grandioos falen.”

Verhaal

Get Lost! gaat over Fem (Anna Raadsveld). Fem is ergens achter in de twintig, woont samen met vriend Jorrick (Willem Voogd) en heeft een vaste baan aangeboden gekregen op een kantoor waar iedereen dezelfde grijzige blouse draagt. Een leven dat plotseling wel heel vaste vormen aanneemt, al helemaal wanneer vriendlief op zijn knieën gaat na een – jawel – spectaculaire flashmob. Dat klinkt misschien als een droomleven, maar Fem begint ineens benauwd te twijfelen. Wil ze überhaupt wel trouwen? En voor altijd in “sufkutcity” werken?

get lost

Compleet beangst door al deze verantwoordelijkheden besluit Fem dat ze op reis moet. Naar India. Alleen. Maar aangekomen op het vliegveld is het allemaal toch wel een enge onderneming. Fem durft niet meer op reis, maar durft het ook niet toe te geven. Met een omweg belandt ze met andere backpackers in een hostel in Amsterdam. Voor haar vrienden doet ze alsof ze in India is, voor haar mede-backpackers doet ze alsof ze voor het eerst in Amsterdam is. Een ingewikkelde leugen, waarin Fem steeds gecompliceerder in verstrikt raakt. Hoe lang kan ze dit volhouden?

Schets van een generatie

Get Lost! is een film die voor iedereen die in de jaren negentig is opgegroeid en onder het label millenial hangt wel herkenbaar is. Van de overvloed aan keuzes tot de drang om met een backpack vulkanen te beklimmen en aftandse hostels af te gaan. (Reken maar eens na hoeveel van je vrienden in de afgelopen jaren wel niet op reis zijn geweest naar Thailand, Zuid-Amerika of Bali. Ja toch? Best veel.).

Het is precies wat deze film actueel maakt. “Get Lost! geeft een goede schets van een generatie, waar keuzestress echt een serieus probleem is,” vertelt actrice Anna Raadsveld me. “Er zijn zoveel burn-outs onder de dertig; dat geeft aan dat de druk gewoon te hoog is. Al die keuzes zijn mooi, maar ze brengen ook stress met zich mee. En ik denk zeker dat we aan dat stress-component aandacht moeten besteden en een nieuwe manier moeten vinden om er mee om te gaan. Of eigenlijk: we moeten het zien te verminderen.”

get lost

De weg naar succes

Ik vraag haar of ze het zelf ook herkent. “Ja, zeker. En ook gewoon die druk om succesvol te zijn, wat eigenlijk een heel naar gevoel is. Want wat is succesvol, en wanneer ben je dat? Hoe hoger de druk, hoe minder groot de kans dat je ook daadwerkelijk succesvol wordt. Zo werkt dat in elk geval bij mij. Ik sla dan dicht. Dingen lopen ook wel als je het gewoon op z’n beloop laat en het allemaal niet zo serieus neemt. Dan kan je ook beter genieten along the way. Dat is belangrijk om je te realiseren.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Favoriete scène

In haar favoriete scène zitten de hoofdpersonages rond een kampvuur en bespreken wat ze allemaal willen bereiken ‘later’. De een wil dat er een film over zichzelf wordt gemaakt, de ander wil CEO worden. “Dat is zo typerend voor deze tijd! Er is een hele generatie die écht zo denkt. En dat is een beetje de verkeerde focus.” Wat moeten we dan uit de film meenemen? “Wees niet per se bezig met succes en neem social media niet te serieus.”

get lost

Bridget Jones in quarterlife-crisis

Een wijze raad. Ook ik vond Get Lost! superherkenbaar. En niet alleen de manier waarop Fem driftig door de stad fietst terwijl ze “people are living here, you know!” gilt naar achteloos overstekende toeristen (haha). Maar juist die prestatiedruk, keuzestress en in alles wat je doet succesvol willen zijn.

Los daarvan is het ook gewoon een lekkere romantische komedie, met fijne acteurs en leuke personages. Fem is een soort Bridget Jones in quarterlife-crisis, met alle onhandige trekjes en flapuit-taferelen die daarbij horen. En zo’n type hebben we allemaal wel in ons zitten.

Kijk Get Lost! op 14 maart om 20:25 op NPO3.

Fotocredits: Family Affair Film / Pief Weyman

Lees verder