Tentoonstelling Martin Scorsese in EYE filmmuseum

Van 25 mei t/m 3 september is er in filmmuseum EYE een grote overzichtstentoonstelling te zien over de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese (bekend van oa The Wolf of Wallstreet) te zien: Martin Scorsese – The Exhibition. Deze gaat over zijn werk, leven en passie. Naast bijna zijn gehele oeuvre is een aantal van zijn favoriete films te zien. Deze heeft Scorsese uit de collecties van EYE en zijn eigen Film Foundation gekozen. Waaronder documenten die nog nooit vertoond zijn.

Over Martin Scorsese

Martin Scorsese werd geboren op 17 november 1942 in New York. Met acht Oscarnominaties voor beste regisseur de meest genomineerde filmmaker in de historie van de Oscars. Hij won er één voor The Departed. Ook won hij een Gouden Palm voor Taxi Driver, drie BAFTA Awards voor Goodfellas en Golden Globes voor Gangs of New York en The Departed.

Bijzonder aan de films van Martin Scorsese is dat deze een duidelijke invloed van de Europese auteurscinema en het klassieke Hollywoodrepertoire verraden. Scorsese heeft zich altijd uitvoerig verdiept in de geschiedenis van de cinema. Hij maakt zich met zijn eigen Film Foundation sterk voor het behoud van het internationale filmerfgoed.

Great night last evening at the Film Foundation NYC screening of #SilenceMovie.

A post shared by Martin Scorsese (@martinscorsese_) on

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition is onderverdeeld in een aantal secties en thema’s die het oeuvre van Scorsese kenmerken: familie, broers, man en vrouw, eenzame helden, New York, cinema, cinematografie, montage en muziek.

Scorsese over de tentoonstelling:

‘Some of the objects you’re going to see were literally taken off walls and shelves in my home and my office, and editing room. A lot of these things are very, very personal. Things from my mother and father’s apartment. Pictures on the walls. And I hope that these objects and memorabilia, all of this, give you some sense of this lifelong passion I’ve had for the cinema and what it means to me.’

Je ziet verschillende inspiratiebronnen van Scorsese. Op grote projectieschermen zijn fragmenten uit zijn belangrijke films te zien, maar er zijn ook ruim 400 objecten en documenten te zien. Zoals nooit vertoonde foto’s, scripts en storyboards uit het privé-archief van de regisseur zelf en van Robert de Niro. Maar er is nog veel meer te zien:

– Decorontwerpen van Dante Ferretti.

– Kostuumontwerpen.

– Kostuums van Sandy Powell.

– Originele setfoto’s van Brigitte Lacombe.

– Filmfragmenten uit documentaires over de geschiedenis van de film.

– Geluidsfragmenten waarin Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker toelichting geven bij de tentoonstelling.

– In een aparte ruimte wordt er aandacht besteed aan muziek. In de films van Martin Scorsese speelt muziek een cruciale rol. Scorsese maakte een documentaire over The Rolling Stones en Bob Dylan en welke hij nauw samen met de filmcomponisten Bernard Herrmann en Philip Glass.

Filmvertoningen

Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid programma met films. Bekijk hier het programma. (Helemaal onderaan de pagina vindt je het overzicht van de films.)

Taxi Driver, 1976 © Columbia/TriStar

Meer informatie vind je op de site van EYE.

Afbeelding boven artikel: Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street Mary Cybulski – © 2013 Paramount Pictures. 

Lees verder