Terug naar je dertienjarige zelf tijdens Eighth Grade #GiFkijkt

Ongemakkelijk, realistisch en ongemakkelijk realistisch. Dat is de film Eighth Grade en daarmee ook precies de reden waarom je deze film zeker moet gaan zien in de bioscoop. De door Bo Burnham geschreven en geregisseerde Eighth Grade vertelt het verhaal van de dertienjarige, onzekere Kayla Day. Ze probeert haar laatste weken van eighth grade (vergelijkbaar met tweede klas middelbare school) te overleven.

Deze recensie is een gastbijdrage van Marit Leendertse als onderdeel van de Advanced Course Copywriting die ze volgt.

#relatable karakters

Iedereen kan zich nog wel herinneren hoe je denkt dat het was om dertien jaar te zijn. Maar het gevoel echt weer beleven is een stuk lastiger. Ik vond het een rare fase uit mijn leven. Je bent niet helemaal meer kind, maar ook bij lange na niet al volwassen. Dit gevoel weet Eighth Grade uitstekend vast te leggen. Zo voel je de ongemakkelijkheid van Kayla bij ongeveer elke interactie die ze heeft. Het komt dwars door het scherm heen en even word je weer teruggenomen naar je eigen middelbare schooltijd.

Maar niet alleen Kayla is een herkenbaar karakter, ook de andere personages zijn erg typisch. Elk persoon uit de film kan je wel met iemand vergelijken vanuit je eigen schoolleven. Zo is er Kennedy Graves, gespeeld door Catherine Oliviere. Een mean girl zoals je ze kent. Van rollende ogen als je tegen ze praat tot je niet eens aankijken uit desinteresse. Volgens Catherine zelf was het voor haar ook niet lastig om gemeen te spelen. Ze is namelijk in haar leven al zoveel Kennedys tegengekomen dat ze daar haar inspiratie uit kon halen.

Toch zijn de karakters niet stereotyperend, ze hebben een eigen persoonlijkheid waardoor ze ook gelijk weer realistisch aanvoelen. Zo zegt The Guardian over Eighth Grade: “Het voelt echt zonder te kronkelen, het is een werk van een getalenteerde regisseur die zijn indrukwekkende kennis van de tienerziel laat zien.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Niet-zo-social media

Tijdens het schrijven van de film werkte Bo Burnham nauw samen met hoofdrolspeelster Elsie Fisher. Om zodoende de film nog beter aan te laten sluiten op de belevingswereld van een dertienjarige. De actrice zat op dat moment zelf nog in eighth grade. Hierdoor wist ze precies hoe het daadwerkelijk voelt om vandaag de dag een ‘eighth grader’ te zijn. Toen ze bijvoorbeeld las dat Burnham de karakters liet communiceren via Facebook, ging ze naar hem toe om te zeggen dat niemand Facebook meer gebruikt. In plaats daarvan wordt Instagram nu gebruikt in de film.

Net zoals veel kinderen tegenwoordig heeft Kayla ook de eeuwige drang om haar eigen leven perfect vast te leggen en te “verkopen”. Zo heeft ze een eigen YouTube kanaal waar ze vlogs maakt over verschillende soorten onderwerpen. Bijvoorbeeld hoe je zelfverzekerder kan zijn. Ironisch, omdat ze dit niet per se is en er ook vrijwel niemand naar haar filmpjes kijkt. Deze vlogs sluit ze altijd af door ‘Gucci’ te zeggen en er een handgebaar bij te maken. Dit stond eigenlijk niet in het script, maar Elsie Fisher doet dit zelf altijd. Volgens haar bleef dit bij mensen hangen en is het daarom ook in de film gekomen.

Het maken van YouTube filmpjes op jonge leeftijd is iets wat dichtbij schrijver en regisseur Bo Burnham staat. Hij is namelijk zelf zijn carrière als komiek begonnen door filmpjes van zijn humoristische liedjes op YouTube te plaatsen.

Echt echt

De film voelt zo ontzettend echt aan dat het pijnlijk is, dat het ongemakkelijk is en dat het zeker op je kijklijst moet staan. Soms zal je ineen willen krimpen omdat je het niveau van de ongemakkelijkheid niet aan kan en soms zal je moeten lachen omdat het leven op de middelbare school eigenlijk gewoon belachelijk raar was. Hoe dan ook, het is een film die je raakt, ook op momenten dat je er helemaal niet op zit te wachten.

Eighth Grade is het regiedebuut van Bo Burnham en krijgt meteen hoge scores. Op IMDb scoort het een 7,5 en op Rotten Tomatoes heeft de film een score van maar liefst 99%.

Vanaf 21 februari is Eighth Grade te zien in de bioscoop. Check hier de trailer

Lees verder