The Circle
The Circle

The Circle met Emma Watson. Een hele dikke #trailertip

Gisteren verscheen er in mijn timeline een trailer voor The Circle. En vanochtend viel het kwartje. Dit is The Circle gebaseerd op het boek van Dave Eggers! Een boek dat ik twee jaar geleden bijna in één ruk uitlas tijdens een vlucht naar Hong Kong. Holy f**k; wat een impact maakte dat zeg! Een film hierover ga ik dan ook zeker zien.

Wat is dat dan voor een boek?

Mocht je het niet kennen. Het boek gaat over het machtigste internetbedrijf ter wereld. Zoiets als Google zeg maar. Dat streeft naar één online identiteit voor alles. The CircleJe moet je dan voorstellen dat e-mails, social media, betalingsverkeer, aankopen en gegevens bij belasting aan elkaar gekoppeld zijn door een universeel besturingssysteem. Een soort allesomvattend DigId zeg maar. Het bedrijf ziet geheimen als leugens en streeft naar volledige transparantie. Politici zouden bijv. de hele dag een camera moeten dragen zodat iedereen kan zien dat ze geen steekpenningen aannemen. De hoofdpersoon Mae gaat werken bij dit bedrijf en laat zich meeslepen door de energie, de activiteiten, feestjes en oneindige mogelijkheden. Niet alleen wordt haar bijdrage aan de Cirkel steeds intensiever, deze wordt ook steeds meer openbaar. Met alle huiveringwekkende gevolgen van dien.

De trailer is intens

En nu is The Circle dus verfilmd. Iets wat mij nog was ontgaan. In de hoofdrollen Emma Watson als Mae en Tom Hanks als oprichter van het bedrijf. Emma Watson hebben we de laatste tijd vooral voorbij zien komen als Belle in de veelbekeken trailer voor Beauty & the Beast. Iets heel anders dus. Maar ik geloof wel dat ze als ambitieuze millennial goed uit de verf komt. Dat is ze immers zelf ook. Bij Tom Hanks is natuurlijk veel ouder dan de oprichters van bijv. Google en Facebook. Als je hem in de trailer over het podium ziet lopen krijg je er wel een soort Steve Jobs gevoel bij en dan klopt het weer. De muziek onder de trailer is vrij angstaanjagend. Feitelijk wordt er de hele tijd ‘watching you’ gezongen. En bezoek vooral ook eens de site. En denk dan even na over je eigen gedrag online. #slik

Oordeel zelf:

Zou dit echt kunnen gebeuren?

Wat mij bijbleef na het lezen van het boek, is dat wat er daar gebeurt in het echte leven ook best zou kunnen gebeuren. Ik verwacht niet dat iedereen straks 24/7 met camera’s op zijn lijf gaat lopen. Maar dat je één digitale identiteit krijgt, why not. En dat je activiteit op social media straks nog belangrijker gaan zijn voor je toekomst. Als toch een beetje digitale nerd geloof ik daar wel in. The Circle staat hierin niet alleen. In Black Mirror (te zien op Netflix) komen exact dezelfde thema’s aan bod. We gaan het zien…. The Circle in de bioscoop sowieso komend voorjaar. En de ontwikkelingen op technologisch vlak ook.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer trailertips.

 

Lees verder