The Crown staat op Netflix. Een vooruitblik.
The Crown

The Crown staat op Netflix. Een vooruitblik.

Je kan het bijna niet gemist hebben, de nieuwste release van Netflix: The Crown. Een nieuwe epische serie over het leven van Koningin Elizabeth. De meeste films en series over de royals gaan vaak over die uit het verre verleden. En deze royal is nog altijd aan de macht. Toch is het niet zo gek dat Elizabeth II de royal treatment krijgt van Netflix. Haar leven is namelijk enorm interessant en dus zeker een verfilming waard.

Ik ben zelf echt een sucker voor een goede royal drama. Fictief of gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Ook interessant

Star Wars

Waarom Star Wars ook leuk is voor meisjes.

Van de capriolen van Anne Boleyn (The Other Boleyn Girl – 2008), naar het geheime liefdesleven van Diana (Diana – 2013). Naar simpelweg het idee dat een tienermeisje uit Amerika ineens prinses van een ver, ver land kan zijn met Julie Andrews als grootmoeder (The Princess Diaries – 2001). Ik vind het allemaal prachtig. Het zal wel liggen aan die meisjesdroom van op een dag gered worden door een echte prins op het witte paard. Ik verslind al deze films met liefde.

Vechten voor het hoogste plekje

Mijn verwachtingen van The Crown zijn wel hoog. De eerste recensies zijn zeer positief. Ik kan niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik heb gehoord dat dit een van de duurste series ooit is. Is niet zo gek. Elizabeth’s leven is een spectaculaire verfilming waard. Haar wikipediapagina leest als een spannende roman. Ze werd een van de machtigste vrouwen van de wereld in een tijd waarin de positie van de vrouw nog enorm achterliep. En ze was nog zo jong! Ze doorbrak zoveel barrières en bleef iedere keer fier rechtovereind staan. Iets dat nog altijd niet gemakkelijk is om te doen, wordt zelfs nu iedere dag weer pijnlijk duidelijk wanneer we een vrouw zien vechten voor het hoogste plekje in de Amerikaanse- en wereldpolitiek.

The Crown
Foto Netflix – © 2016 Netflix

Queen Elizabeth II

Tot nu toe kregen we wel wat kleine glimpsjes in dat leven via het witte doek. Zo was The Queen (2006) een fenomenale kijk op hoe deze monarch, die al zo veel mee had gemaakt en zich daar moedig door heen heeft geslagen, ineens omver gebeukt leek te worden door de nasleep van de dood van Prinses Diana. Of het immens populaire The King’s Speech (2010). Dat dan misschien wel over haar vader ging, maar mij enorm nieuwsgierig maakte naar de dochter van die bijzondere en stotterende man. Er kunnen nog zoveel geintjes gemaakt over deze oude dame in haar technicolor pakjes en hoedjes. Dit is een dame die al het respect dat ze afdwingt, zelfs op haar 90e, enorm heeft verdiend.

Meer ontdekken over Betty in The Crown

De wereld van de royals is dus geen vreemde voor mij, maar ik denk dat er nog genoeg te ontdekken valt over Betty. De trailer laat een vrouw zien die worstelt met de enorme verantwoordelijkheid die in haar schoot wordt geworpen en het effect dat dat op heel haar leven heeft, inclusief dat van haar geliefde. En dat is nog maar het begin. Ik zit in ieder geval aan de buis gekluisterd voor The Crown, samen met mijn moeder die net zo dol is op dit soort drama’s als ik, en natuurlijk een lekker glaasje wijn. Doe je mee?

Lees verder