recensie van The Favourite
recensie van The Favourite

The Favourite: absurdistische haat en nijd door Emma Stone en Rachel Weisz (****)

Wie wilt dat nou niet? Kijken naar het pracht en praal aan het paleis van de Engelse Queen Anne rond 1700? Met ook nog eens drie top actrices in de hoofdrol? The Favourite is twee uur visueel vermaak en sterke karakterrollen door niemand minder dan Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz. Onze recensie van The Favourite.

OVER DE REGISSEUR

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos regisseerde onder meer ‘The Lobster’, ‘The Killing of a Sacred Deer’ en zijn Internationale filmdoorbaak ‘Dogtooth’. Zijn films kenmerken absurditeit, ongemak, fysieke scènes en gekke dansjes. Ook dit keer slaagt hij erin om in een nieuwe setting zijn sterke stijl voort te zetten. Mannen met grote krullende pruiken, witte poeder op het gezicht en roze wangetjes. Vrouwen met de meest bizarre jurken en lange paleisgangen met jonge lakeien die op hun tenen lopen om alles zo goed mogelijk te doen voor Queen Anne.

Olivia Colman als Queen Anne

HET VERHAAL

Queen Anne (Olivia Colman) regeert in 1708 Engeland, maar heeft daar niet echt zin in. Haar focus ligt meer bij haar 17 zachte konijnen die ze allemaal heeft vernoemd naar haar overleden kinderen. Ze heeft last van jicht, eetbuien en gedraagt zich graag als een verwend kind. Haar rechterhand Sarah Churchill (Rachel Weisz) waar ze een warme band mee heeft probeert haar eigen politieke wensen uit te oefenen op Queen Anne. De twee zijn onafscheidelijk.

Engeland in oorlog met Frankrijk. De vraag of de oorlog wordt voortgezet ligt bij Queen Anne, Sarah wilt niets liever dan de oorlog aan gaan. Maar dan: Abigail Hill (Emma Stone) treedt aan op het paleis, ze zoekt werk aan het hof, nadat ze aan lagerwal is geraakt door stommiteiten van haar vader. Sarah is de nicht van Abigail en zorgt ervoor dat ze een baantje krijgt als hulp. Wanneer Abigail steeds dichterbij Queen Anne komt en daar ook een vriendschap mee opbouwt begint het slinkse spel tussen de twee nichten. Wie windt de koningin om haar vingers? Beiden voor een ander eigenbelang.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

DE ACTEURS

Olivia Colman zet Queen Anne fantastisch neer. Ze schiet alle kanten op in emoties, maar speelt dit zo beheerst dat ze nooit de controle verliest. De gezondheid van Queen Anne verslechtert in de film wat subtiel zichtbaar is door de actrice. Queen Anne daar ga je een beetje van houden. In haar gouden kooi met haar 17 konijnen. Niet voor niets won de actrice dan ook al meerdere Internationale prijzen voor deze rol en is ze onder andere genomineerd voor een Golden Globe Award!

De regisseur blijft zijn acteurs trouw. Zowel met Olivia Colman als met Rachel Weisz werkte hij al eerder samen aan de film ‘The Lobster’. Rachel Weisz speelt dit keer een totaal andere rol. Haar rol als Sarah Churchill ligt haar goed. Een sterke vrouw met een plan. Zodra ze merkt dat haar nichtje Abigail Hill haar plannen dreigen te blokkeren schroomt ze niet om vals te worden.

Rachel Weisz als Sarah Churchill

Ook onze lieveling Nicholas Hoult uit de romantische comedy ‘About a Boy’ speelt een mooie bijrol waarin we zijn gevoel voor comedy kunnen zien. Kleine jongentjes worden groot! Vooral de middeleeuwse dans tijdens het bal met Rachel Weisz zorgde voor een keiharde lach in de zaal.

Lees ook ons interview met Emma Stone waarin ze vertelt waarom ze nooit naar Hollywood feestjes gaat.

EEN STIJL DIE NAAR MEER SMAAKT (****)

De kostuums, de pruiken, de bombastisch gevulde eettafels, de slow motion beelden hier en daar, een ware lust voor het oog! Je waant je voor twee uur eventjes op een paleis waar de absurditeit die er toentertijd heerste wordt uitvergroot en daarom erg grappig is. Het tempo van de film ligt soms wat laag, maar het is Yorgos Lanthimos vergeven. De karakters zijn helder en goed te volgen en zijn stijl smaakt absoluut naar meer!

The Favourite is vanaf nu in een aantal bioscopen te zien. De officiële releasedatum is 3 januari. 

Foto boven artikel: Emma Stone als Abigail Hill

Lees verder