<i>The Florida Project</i>: een must see van een bijzondere filmmaker #GiFkijkt
The Florida Project

The Florida Project: een must see van een bijzondere filmmaker #GiFkijkt

Dat The Florida Project niet genomineerd is voor een Oscar dit jaar is voor mij een raadsel. En als ik de razend enthousiaste reviews mag geloven geldt dit niet alleen voor mij. Mark Kermode bijvoorbeeld, filmrecensent voor The Guardian, noemt de film “adembenemend levendig”.

Deze nieuwe speelfilm van Sean Baker (bekend van o.a. Tangerine) laat een onvergetelijk portret zien over de wonderlijke, fantasierijke en naïeve wereld van een kind. Ik was tijdens het IFFR (International Film Festival Rotterdam) deze week niet alleen bij de vertoning van de film, maar woonde ook de Q&A bij met regisseur Sean Baker.

Het verhaal

De kleine Moonee (Brooklyn Prince) en haar moeder Halley (Bria Vinaite, gecast via Instagram!) wonen in de Magic Castle. Dit is een knalpaars motel langs Route 192 in Kissimmee, een stad vlakbij Orlando in de staat Florida. De namen van de motels klinken vrolijk en zien er kleurrijk uit. Wat je niet zou verwachten, is dat deze plekken een triest fenomeen herbergen van veel dakloze gezinnen in de Verenigde Staten. Zij zijn genoodzaakt in deze motels te leven tegen een laag tarief.

Halley, rebels en vaker zelf een kind dan een volwassen moeder, doet van alles om de eindjes aan elkaar te knopen. Van neppe parfum verkopen, Disney World toegangspassen stelen van toeristen tot aan drastischere maatregelen. Niets houdt Halley tegen om het geld bij elkaar te sprokkelen.

In de tussentijd spelen haar dochter Moonee en sidekick Scooty op het terrein van het motel, maken nieuwe vriendjes bij nabijgelegen motels en gaan op zoek naar spannende avonturen. Hotelmanager Bobby (Willem Dafoe) heeft er bijna een dagtaak aan om de kleine boeven een beetje in het gareel te houden. Hij blijft echter een man met een hart van goud die er alles aan doet om de jonge moeders en hun kinderen te beschermen.

lees verder onder de foto

foto: Marc Schmidt

Disney en de ‘Hidden Homeless’

Tijdens de ‘Big Talk’ van Sean Baker op het International Film Festival Rotterdam, kreeg ik de kans om meer te horen over wat hem inspireerde om deze film te maken. Zo is de naam van de film afgeleid van de werktitel die Walt Disney had bedacht voor zijn wereldberoemde themaparken ‘Disney World’. Als er iets is in de Verenigde Staten dat staat voor illusie, kapitalisme en fantasie, dan is het Disney World wel.

Baker wilde die illusie graag in contrast plaatsen met de armoede die zich recht onder de neus van de pracht en praal van het park bevindt. Hij vertelde over het fenomeen The Hidden Homeless. Dat zich in de VS sinds het crashen van de beurs in 2008 heeft verspreid. Deze mensen zijn dakloos, maar leven niet op straat maar in motels. Alle personages zijn dan gebaseerd op interviews met mensen die dit soort armoede elke dag meemaken. Iets wat deze film mede zo’n ontzettend realistisch portret maakt.

The Florida Project,” Sean Baker’s riskante en onthullende nieuwe film, omzeilt de val van genadigheid en wellust waarin veel andere goedbedoelde film over armoede in Amerika in vallen” – aldus de New York Times.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Moonee & Halley

Maar wat ervoor zorgt dat deze film nog lang in je hoofd blijft rondspoken, zijn de personages van Moonee en haar moeder Halley. Brooklyn Prince speelt Moonee en draagt de rol met verve. Ze zou welverdiend in het rijtje Best Actress mogen staan op de Academy Awards. Brooklyn is lokaal gecast door Sean Baker, pas een maand voordat de productie begon. Het bleek ontzettend lastig om een kind te vinden dat kon voldoen aan de eisen. Brooklyn was volgens Baker een hit vanaf het moment dat zij de auditieruimte in kwam lopen. Zo realistisch en ongeforceerd acteerwerk als dat van Brooklyn is heel bijzonder vertelde hij. Ze neemt ons mee in haar fantasierijke kinderwereld, afgeschermd van de nare dingen die om haar heen gebeuren. Voor de volwassenen is Kissimmee misschien een hel, voor de kinderen is het een paradijs.

Bria Vinaite speelt Halley. Mocht je ooit nog een carrière als actrice overwegen en plotseling tegenover Willem Dafoe willen staan in een film. Het is nog mogelijk! Sean Baker heeft Bria namelijk gecast via Instagram, nadat hij toevallig over haar pagina aan het scrollen was. Hij zag in haar precies wat hij wilde voor Halley. Bria’s rebelse en onbezorgde houding waren genoeg om haar deze rol te bezorgen. Ze speelt Halley bijzonder goed voor iemand die voor het eerst komt kijken in de filmwereld. Het is niet niks om je staande te houden tegenover een doorgewinterde acteur als Willem Dafoe.

Sean Baker maakt portretten van echte mensen. Dit deed hij in zijn voorgaande films (die overigens ook het bekijken waard zijn). En dit doet hij opnieuw in The Florida Project. Sean Baker geeft je niet het gevoel toe te kijken hoe arme mensen proberen rond te komen. In plaats daarvan laat hij de wereld van Moonee zien. En ik kan iedereen aanraden om daar een paar uur in te spelen.

The Florida Project, vanaf 8 februari in de bioscoop.

Foto boven artikel: Marc-Schmidt

Lees verder