<i>The Handmaid’s Tale</i>: allesbehalve science-fiction, ook in seizoen 2
The Handmaid's Tale

The Handmaid’s Tale: allesbehalve science-fiction, ook in seizoen 2

Het is dé serie waar je afgelopen jaar niet omheen kon. Critici juichten wereldwijd, kijkers bingden massaal en de awards waren niet aan te slepen. The Handmaid’s Tale, naar de gelijknamige roman van Margaret Atwood (die ze volledig schreef op een oude typemachine) was een regelrechte hit. Na een film uit 1990, een opera en een ballet, is de televisieserie veruit de meest succesvolle adaptie. En nu zijn er de eerste beelden van seizoen 2!

Dystopische nabije toekomst

Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst waar een religieus regime de totalitaire macht heeft in de Verenigde Staten, omgedoopt tot de republiek Gilead. Het land wordt geleid door de mannelijke elite. Het geboortecijfer is drastisch gekelderd. Alle overgebleven vruchtbare vrouwen worden geplaatst als Handmaid bij een Commander (elitaire bevelhebber) en zijn Wife, om hun kinderen te baren. Een samenleving waarin je absoluut niet zou willen leven. Waarmee een dystopie dus het tegenovergestelde is van een utopie (voor als je ook niet wist wat dystopish is).

Handmaid’s, Aunts, Wives en Eyes

De Handmaid’s gaan gekleed in bloedrode mantels, een verwijzing naar de zondige Maria Magdelena. De Wives zijn altijd strikt gehuld zijn in het blauw. Als de heilige Maagd Maria. De Handmaid’s worden opgeleid door Aunts en gecontroleerd door Eyes, de geheime politiedienst. Gedrag dat als afwijkend wordt beschouwd, zoals homoseksualiteit, wordt bestraft.

The Handmaid's Tale

Van Fred

In deze dystopische wereld volgen we June (Elisabeth Moss, die naast haar hoofdrol ook de serie produceert), die met haar man Luke en dochter naar het veilige Canada probeert te vluchten. Bij de grens wordt ze gearresteerd en als Handmaid geplaatst bij de machtige bevelhebber Fred Waterford en zijn vrouw Serena Joy. Haar naam wordt veranderd in Offred (letterlijk: of Fred, bezit van haar bevelhebber) maar June is vastbesloten haar eigen naam en vorige leven niet te vergeten.

Dit intrigerende verhaal in combinatie met prachtige beelden en ijzersterk acteerwerk maakt The Handmaid’s Tale zonder twijfel een van de beste series van 2017, en staat daarom niet voor niets in ons favorietenlijstje. “Verrassend, verontrustend, verslavend en ontwrichtend tegelijkertijd.”

Streamingdiensten are taking over

Het enorme succes van The Handmaid’s Tale is een droom voor de Amerikaanse streamingdienst Hulu. Voor de lancering van de serie vormde Hulu nauwelijks een concurrent voor andere platformen zoals Netflix. Inmiddels heeft The Handmaid’s Tale voor miljoenen nieuwe abonnees gezorgd én maakte van Hulu de allereerste streamingdienst die ooit een Emmy won voor Outstanding Drama Series.

Het bewijst maar weer eens hoe erg het televisielandschap aan het veranderen is. Streamingdiensten groeien en de series schieten als wortels uit de grond, de een nog beter dan de ander. Filmsterren verruilen het witte doek voor het kleine scherm en ook filmregisseurs draaien hun hand niet meer om voor een televisieserie (denk aan Martin Scorsese, David Lynch, Coen-brothers).

The Handmaid's Tale

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Niet-zo-ver-van-je-bed-show

Maar wat is dan de kracht van The Handmaid’s Tale? Hoewel het verhaal van de dystopische wereld werd geschreven in 1985, werkt de serie denk ik juist zo goed omdat het op dit moment te zien is. De angstaanjagende wereld van Gilead is een steeds minder grote ver-van-je-bed-show in een tijdperk van Trump en IS.

De serie haalt het verhaal ook meer naar het hier en nu door gebruik te maken van termen als Uber, Tinder en Craigslist (termen die in 1985 nog niet bestonden). Op deze manier laten de makers zien dat de serie zich afspeelt in dit tijdperk, en niet in een verre toekomst.

The Handmaid’s Tale vertelt een verhaal dat behoorlijk relevanter lijkt, en bovendien allesbehalve science-fiction. “Everything I wrote in that book was happening at that time, or had already happened,” stelt Margaret Atwood. En dat is misschien nog wel het meest schrikbarend.

The Handmaid's Tale

Awards en controversie

De serie is inmiddels bekroond met vele prijzen, waaronder acht Emmy Awards en meest recentelijk twee Golden Globes. Al laaide de speech van actrice Elisabeth Moss tijdens de Golden Globes wel wat controversie op. Hierin sprak ze over “women who were brave enough to fight for equality”, wat door veel mensen hypocriet werd genoemd. De actrice is namelijk lid van de omstreden Scientology-kerk. Een geloof dat niet heel vrouwvriendelijk is en ervan wordt beschuldigd seksueel misbruik te verbergen. Iets wat in een awardshow die in het teken stond van de Times Up-beweging verkeerd viel.

Seizoen 2

Desondanks heeft dat de serie zelf (nog) niet geschaad. En met zo’n succes (en cliffhanger) kan een tweede seizoen uiteraard niet uitblijven. Vanaf het voorjaar zullen er – ook op Videoland – nieuwe afleveringen te zien zijn, waarin Offred hopelijk Gilead weet te ontsnappen. Wij kunnen niet wachten!

Bekijk hier de eerste beelden van het tweede seizoen:

Foto’s: Hulu

Lees verder