Nutcracker and the Four Realms
Nutcracker and the Four Realms

The Nutcracker and the Four Realms is een visuele betovering #GiFkijkt

Je weet dat de feestdagen eraan komen wanneer de bioscopen worden overspoeld met Disneyklassiekers. In december is het tijd voor de terugkeer van Mary Poppins maar nu is daar eerst: The Nutcracker and the Four Realms. (Realms betekent dus Koninkrijken, wist ik ook niet).

Magische parallelle wereld

Clara (Mackenzie Foy, die ik vooral kende als Edward en Bella’s dochter in Twilight) is de dochter van Marie (de originele heldin uit het Notenkraker-verhaal). Een pienter meisje dat gek is op wetenschap. Op kerstavond krijgt ze een geschenk van haar overleden moeder. Een zilveren ei-vormige muziekdoos met de tekst “All you need is inside”. Clara probeert met man en macht het ei te openen maar mist tot haar grote frustratie een unieke sleutel.

Op het jaarlijkse kerstfeest van haar excentrieke peetvader (Morgan Freeman met een ooglapje) volgt ze een gouden draad dat haar leidt naar een parallelle magische wereld. Daar ontmoet ze soldaat Philip (de Notenkraker), een bende muizen (prachtig geanimeerd tot Muizenkoning) en de drie regenten die over de Koninkrijken heersen: Shiver, Hawthorne en Sugar Plum.

Laatstgenoemde (leuke rol van Keira Knightley met trekjes van Helena Bonham-Carter) neemt Clara onder haar hoede . Ze legt uit dat zij degene is die hun wereld moet redden van de tirannieke Mother Ginger (Helen Mirren!), heerser van het Vierde Koninkrijk. Als ze maar die speciale sleutel vindt…

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ballet intermezzo

The Nutcracker and the Four Realms is een nieuwe bewerking van het klassieke verhaal ‘The Nutcracker and the Mouse King’ dat E.T.A. Hoffmann in 1816 schreef, en het geliefde ballet op de bekende klanken van Tchaikovsky.

Ik was blij te zien dat deze Disneyfilm het ballet op zo’n mooie manier heeft verweven in het verhaal. Prima ballerina Misty Copeland (de eerste African-American soliste van het American Ballet Theater) steelt de show met een balletopvoering middenin de film. Dat intermezzo had wat mij betreft wel vaker mogen terug komen in de film! (maar blijf vooral nog even zitten tijdens de credits).

Houd je niet zo van Disney? Ga dan vooral naar Girl. Ook met ballet maar dan heel anders.

Suikerzoet plot, visueel feest

The Nutcracker and the Four Realms is een onweerstaanbaar feest voor het oog. De sets, de visual effects, de kostuums, het design – het is allemaal even prachtig en extravagant. Het suikerzoete verhaal met rommelig uitgekauwd plot voegt weinig toe aan de bestaande bewerkingen en weet ook geen moment écht te raken. Ongetwijfeld de reden waarom de film ook maar een 5,4 score krijgt op Imdb.

Maar visueel is de film onmiskenbaar fantastisch gemaakt. De jonge Clara is empowering voor jonge meisjes en de film kent een diverse cast. Een echte familiekerstfilm die met ontelbare betoverende beelden je opslokt in een magische wereld!

The Nutcracker and the Four Realms draait nu in de bioscoop.

Lees verder