Tien iconische filmposters

Zolang als er films in bioscopen te zien zijn, bestaat ook de filmposter. Vroeger was de poster het belangrijkste promotiemiddel om mensen over te halen een film in de bioscoop te gaan zien. En hoewel dat allang niet meer het geval is, kan een goede filmposter bioscoopbezoek nog altijd stimuleren.

Een stukje geschiedenis

Tot en met de jaren tachtig werden posters handmatig ontworpen. Met andere woorden deze werden getekend of geschilderd door illustratoren of kunstenaars. Daarna werd er steeds meer fotografie gebruikt en werden filmposters ontworpen met behulp van software.

Tegenwoordig worden de meeste posters met beeldbewerkingssoftware gemaakt. Toch zijn er nog steeds enkele posters die handmatig ontworpen worden. Een voorbeeld hiervan zijn de filmposters die ontworpen zijn door Drew Struzan. Hij maakte posters voor films als Indiana Jones, Harry Potter en Back to the Future. Je herkent ze zeker:

Vroeger werden posters veelal na gebruik weer terug gestuurd naar de distributeur en zelfs opnieuw gebruikt op andere locaties waar de betreffende film dan weer draaide. Tot ze versleten waren. Hierdoor is er een vaak levendige handel in posters uit de jaren ’40-’80.

In Nederland bestaat er sinds 2004 ook een Award voor de mooiste filmposter van het jaar. Deze is in het leven geroepen door TV Krant.

Onze favoriete filmposters

1) American Beauty (1999)

De poster verwijst naar een scène in de film waarin een naakte studente (Mena Suvari) in een bad zit vol rozenblaadjes. Deze scène speelt zich af in het hoofd van de -gefrustreerde- vader van de beste vriendin van het meisje (Kevin Spacey). De typografie van de poster is klein en laat de poster spreken. Het een zinnetje ‘Look Closer’ is een subtiele hint.

2) Jungle Book (2016)

De kleuren in deze poster zijn voornamelijk groen en refereren daarmee naar het oerwoud. Het lijkt net alsof je voor een grote glazen wand staat en recht in de jungle kijkt waar het verhaal zich afspeelt. Mowgli is klein afgebeeld in vergelijking met de grote beesten die net echt lijken en de kijker recht aankijken. Naarmate je nog langer naar de poster kijkt, zie je steeds meer dieren. Deze poster heeft de Filmposter Award 2016 gewonnen.

Indrukwekkende Filmposters

3) Life of Pi (2012)

Life of Pi is een film over overleven na een schipbreuk. Met een klein bootje probeert Pi te overleven met verschillende dieren, waaronder een Bengaalse tijger. Op de poster zie je de hoofdrolspeler staan naast het bootje waarmee hij vaart samen met de tijger. De tekst op de poster: ‘Believe the unbelievable’ geeft het verhaal weer in drie woorden. Want hoe kan een tijger nu samenleven met een jongen?

4) The Silence of the Lambs (1991)

Op het eerste oog zie je alleen een gezicht met een vlinder. Maar er zit nog veel meer verstopt in deze poster dan je zou denken. Het doodshoofd op de vlinder refereert aan Salvador Dali in Voluptas Mors. Het gezicht van Jodie Foster met haar rode ogen op de kijker gericht, neemt je gelijk mee naar de herkenbare scènes uit de film.

5) Pulp Fiction (1994)

De ontwerper van deze poster is James Verdesoto. Op de afbeelding zie je een Femme Fatale, maar ze kijkt je koud aan met een sigaret in haar hand, een boek en pistool naast zich. De poster is opgemaakt als een goedkope paperback uit het verleden. Op het moment van het verschijnen van de film een perfecte samensmelting tussen het heden en verleden. Deze poster hing dan ook op heel veel studentenkamers.

6) Jaws (1975)

Belangrijk voor een filmposter is dat het binnen een paar seconden duidelijk is waar de film over gaat. En hoewel deze poster er vrij eenvoudig uitziet, heeft ontwerper Tony Seiniger er een halfjaar over gedaan om hem te perfectioneren. Je kunt de haai ook zien als de scherpe punt van een mes.

iconische filmposters

7) Scarface (1983)

De kleuren van deze poster staan bekend als typische kleuren die gebruikt worden bij films in het misdaad genre. Naast de kleuren verwijst het pistool hier uiteraard ook naar.

8) E.T. (1982)

Deze poster is ontworpen door John Alvin (die meer dan 135 filmposters! ontwierp) en Anthony Goldschmidt. Van deze film zijn er twee iconische posters: E.T. op een fiets en deze. De poster is een referentie naar een Michelangelo’s werk. Alvin heeft ook een persoonlijk element eraan toegevoegd: de hand van het kind is het handje van zijn dochtertje.

9) A Clockwork Orange (1971)

Deze poster is ontworpen door de legendarische Bill Gold, die bijvoorbeeld ook de poster van Casablanca maakte. Het gevoel wat hij wilde neerzetten was een gevecht tussen vlees en bloed. Centraal op deze poster staat hoofdpersonage Alex, en haar blik en ogen refereren aan de bizarre therapie die ze ondergaat tijdens de film. En als je goed kijkt is de driehoek ook een ‘A’, wat weer een link is naar het hoofdpersonage Alex.

10) Vertigo (1958)

In deze poster zie je een spiraal je een beetje dizzy maakt. De ontwerper Saul Bass wilde graag in de poster een referentie toevoegen naar de obsessie die de hoofdpersoon krijgt in deze film. De rode kleur en handgemaakte letters zijn een referentie naar alarm. Saul Bass was niet alleen verantwoordelijk voor de poster, hij maakte ook de openingssequentie van de film.

Waar heb ik dat eerder gezien?

Deze posters zijn stuk voor stuk uniek en aansprekend. Maar is het jou ook al eens opgevallen dat filmposters vaak op elkaar lijken? In dit artikel over romantische komedies zie je daar enkele voorbeelden van.

Afbeelding boven artikel: The Jungle Book

Lees verder