beautiful boy timothee chalamt
beautiful boy timothee chalamt

Timothée Chalamet en Steve Carell schitteren in Beautiful Boy #GiFKIJKT

Wie zat er niet vol smart te wachten op Beautiful Boy nadat de tranentrekkende trailer uitkwam een aantal maanden geleden. Steve Carell, Maura Tierney… En natuurlijk de jongen die onze harten veroverde in Call Me By Your Name: Timothée Chalamet.

Timothée Chalamet is ondertussen een van de meest gewilde jonge acteurs in Hollywood, en ik kon niet wachten om hem te zien in dit veelbelovende drama. Hoge verwachtingen dus!  En ik was zeker niet teleurgesteld.

Het verhaal

De film is gebaseerd op de memoires van vader en zoon David en Nic Sheff. Het verhaal is hartverscheurend. Nic raakt op jonge leeftijd verslaafd aan drugs. Beginnende met op het eerste gezicht onschuldige drugs, raakt hij toch al snel in contact met meth en heroine. Jaar in, jaar uit blijft Nic strijden tegen zijn verslaving, maar dat is niet gemakkelijk. Het mooie aan de verfilming is dat het niet enkel focust op de verslaving, maar ook bijzonder veel op de vader van Nic. David lijkt onvermoeibaar te willen strijden voor de gezondheid en het leven van zijn zoon. Wat soms ten koste gaat van veel andere dingen die hem dierbaar zijn.

beautiful boy timothee chalamet

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Felix van Groeningen

Ook was ik blij verrast toen ik las dat Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen) de film zou regisseren. Voor The Broken Circle Breakdown werd Felix al genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Zijn vorige film Belgica filmde hij nog in zijn thuisland België met een Belgische cast. En twee jaar later heeft hij niemand minder dan Steve Carell weten te strikken. Timothée Chalamet heeft namelijk auditie gedaan voor deze film voordat hij zo bekend werd als hij nu is! Toen bleek dat hij en Steve ook nog eens een geweldige klik hadden was het voor Felix duidelijk: dit zijn de mannen die Nic en David Sheff moeten spelen.

Geweldig acteerwerk

Timothée speelde in Call Me By Your Name nog een onbezorgde jongeman die voor het eerst waanzinnig verliefd wordt. Voor Beautiful Boy moest Timothée het voor elkaar krijgen om een bijzonder breed spectrum aan emoties te spelen die als een achtbaan door de film heen razen. En dat doet hij met verve. Het ene moment begin je weer zo veel van Nic Sheff te houden en gun je hem het allerbeste. Het volgende moment ben je in tranen om de wanhoop, en vijf minuten later wil je bijna schreeuwen naar het scherm: ‘doe het niet!!’. Timothée Chalamet neemt je moeiteloos mee door de worstelingen van Nic, en dat houdt de film ontzettend boeiend.

Maar zijn acteerprestatie komt natuurlijk mede tot stand door Steve Carell, die zijn vader David speelt. Steve heeft al eerder in bijvoorbeeld Foxcatcher (waar hij een Oscarnominatie voor ontving) laten zien dat hij veel meer is dan een geweldige komische acteur. Als bezorgde vader die koste wat kost zijn zoon wil helpen maakte hij grote indruk op me. Steve Carell en Timothée Chalamet zijn naar mijn mening een gouden duo als vader en zoon.

Nét iets te lang

Ondanks dat deze film een bijzondere indruk op me maakte, vond ik hem wat aan de lange kant. De film maakt veel gebruik van flashbacks en tijdsprongen. De film blijft daardoor prima te volgen, maar voelt op een gegeven moment aan alsof er een beetje onnodig herhaald wordt. Zoals in het begin van de film al duidelijk gemaakt wordt aan David Sheff: ‘Relapse is part of the recovery’. En dat is precies wat de film doet. Elke keer als Nic een terugval heeft wordt dat opgevolgd door herstel, en door dit patroon vond ik dat de spanningsboog verslapte. Maar dat doet absoluut niet af aan de impact die de film achterlaat.

Meer kijktips voor deze week vind je hier.

Award buzz?

Toen de trailer van Beautiful Boy voor het eerst werd laten zien op Cinemacon in de Verenigde Staten, reageerde de pers ontzettend positief. Ook als je nu zoekt op verschillende recensies van de film, wordt het woord ‘award buzz’ vaak in de mond genomen. Een award-winnende cast en regisseur in een verfilming van twee Amerikaanse bestsellers. Klinkt als een hit! Vooral Timothée Chalamet wordt erg vaak genoemd, zeker na zijn grote succes (en Oscar-nominatie!) voor zijn vertolking van Elio in Call Me By Your Name. Het zal mij helemaal niets verbazen als deze film veel nominaties gaat binnenslepen voor de awardshows van 2019. En terecht ook.

Vanaf 29 november is Beautiful Boy te zien in de bioscoop!

Lees verder