Tips voor het 11e Go Short Festival 2019

Op woensdag ging het Go Short Festival in Nijmegen van start. De 11e editie duurt t/m 7 april. In 5 festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Het is een boordevol programma. 

Het Go Short Festival

Het stimuleren van het korte-filmklimaat, dat is waar het Go Short Festival naar streeft. Als gatekeeper toont het festival een kwalitatief overzicht, dient als podium voor (jong) talent en stuurt aan op ontmoeting en dialoog. Een korte film is volgens Go Short maximaal 30 minuten. Deze randvoorwaarde daagt filmmakers uit om nieuwe creatieve vormen te vinden om een verhaal te vertellen. Het medium korte film draagt in belangrijke mate bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van fictie, documentaire, animatie en kunstfilm en dynamiseert daarmee de hele filmwereld.

Go Short Competitie

Uit 2.300 inzendingen zijn 133 films geselecteerd die meedoen aan vijf competities; Europese Competitie, Nederlandse Competitie, Studentencompetitie en -nieuw dit jaar- de VR-competitie en de Muziekvideo-competitie. Leuk feitje: in de Europese, Nederlandse en Studentencompetitie zijn 50% van de films gemaakt door vrouwelijke filmmakers!

Tips

Het is een ontzettend uitgebreid programma. Dit zijn een aantal tips van filmblokken die ons het meest aanspreken:

NL.4 The connection

vrijdag 5 april om 22:15 en zaterdag 6 april om 17:00
Hierin zit oa de animatiefilm A Double Life van Marieke Blaauw, Job Roggeveen en Joris Oprins. Deze film gaat over een echtpaar waarbij de vrouw volledig tegen de traditionele rolverdeling in gaat. Ze is eigenlijk tegen de mannelijke dominantie.

A Double Life

Ook de film Kraaiennest bekijk je in dit blok. Een film van Flynn van Kleist over de strijd van een alleenstaande moeder . Ten slotte zie je in dit blok ook de film Yulia & Juliet van Zara Dwinger, een aangrijpende film over de liefde tussen twee meisjes die in een jeugdgevangenis zitten.

Kraaiennest

Jacqueline’s Shorts + interview

vrijdag 5 april om 21:00

Één van de makers in focus dit jaar. Jacqueline Lentzou is gefascineerd door emoties en subtiele gedragingen in het dagelijks leven. Jacqueline is een krachtige vrouw die haar kwetsbaarheid durft tonen op een hele persoonlijke manier. In haar films brengt ze op het oog tegenstrijdige zaken als intimiteit en eenzaamheid samen.

In haar film Fox (2016) zien we hoe de dood, eenzaamheid en geluk elkaar kunnen afwisselen binnen de intieme sfeer van een gezin. Haar laatstverschenen film Hector Malot (2018) ging in première in Cannes en zie je dit jaar op Go Short. De film gaat over de jonge vrouw Sofia die het lastig vindt een connectie te maken met de mensen om haar heen. Gelukkig heeft ze haar hond nog.

De babybios!

Nieuw dit jaar is een heuse een babybios. Hier mogen moeder/vaders/verzorgers met hun jonge baby’s naar het filmblok komen. Het geluid staat wat zachter, het licht wordt gedempt, de magnetron staat klaar voor babyvoeding, en er mag gehuild en gepoept worden (door de baby’s).

Het volledige programma vind je hier.

Wij zijn uiteraard bij het festival. Meer lees je binnenkort op onze site. Foto boven artikel: Yulia & Juliet.

Lees verder