tips Nederlands film festival 2018
tips Nederlands film festival 2018

Tips voor het Nederlands Film Festival 2018.

Het Nederlands Film Festival 2018 gaat vanavond weer van start. T/m 5 oktober kan je als filmliefhebber je hart ophalen in Utrecht. Het programma is echt gigantisch! Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Premières

Niemand in de Stad (diverse vertoningen)

Traditiegetrouw gaan er enorm veel (korte) films in première tijdens het festival. De bekendste is dit jaar natuurlijk de openingsfilm Niemand in de Stad van Michiel van Erp. Een film over drie vrienden die de pieken en dalen van hun tijd als lid van een Amsterdamse studentenvereniging ervaren. Wij schreven er eerder dit jaar al een trailertip over en zijn super benieuwd!

De film is verschillende keren te zien tijdens het festival. Soms alleen de film. Soms als onderdeel van een groter programma. Hier vindt je alle data en tijden.

Rafaël 

Rafaël is een spannend verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende, soms ongelooflijke verhaal van de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en Tunesische Nazir (Nabil Mallat). Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat in 2011 zelfs het wereldnieuws haalde. En werd vastgelegd in een hartverscheurende roman door Christine Otten. De regie van de film  is van Ben Sombogaart die je kent van De Tweeling en Knielen op een Bed Violen.

Anne+ (diverse vertoniningen)

Anne+ is een zesdelige coming of age webserie over het turbulente liefdesleven van de lesbische twintiger Anne in Amsterdam. Elke aflevering gaat over Anne en een ander meisje met wie ze een relatie of dates heeft gehad. Met het gegeven dat wie je bent afhangt van de mensen met wie je omgaat.

Anne+ Lily – foto: Millstreet Films

De serie is ontwikkeld omdat er veel vraag is vanuit jonge gay mensen. In de content die er is, is gay zijn vaak onderdeel van een probleem of gaat het over de coming out. Bij ANNE+ zie je gewoon het normale leven van een meisje dat toevallig lesbisch is. Meer info en alle tijden.

Regisseur Valerie Bisscheroux is met ANNE+ genomineerd voor de Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste debuut. Lees hier ons interview met Valerie over het verhaal achter Anne+.

Kun je niet bij de première zijn? De eerste twee afleveringen zie je vanaf 30 september 20.30 uur ook op Youtube en NPO3.nl.

Klik hier voor een overzicht van alle premières tijdens het Nederlands Film Festival.

Masterclasses

Het programma bevat ook weer een aantal bijzondere masterclasses waarin je een kijkje krijgt in het hoofd van de maker.

Jan Harlan: music as a scripting tool (zat 29-9 | 10:00 uur)

Hij was Stanley Kubrick’s vaste producent sinds Barry Lyndon én werkte met o.a. Steven Spielberg: Jan Harlan. In deze lezing combineert Harlan zijn vertelkunst met zijn liefde voor (film)muziek. Velen beschouwen muziek nog steeds alleen als onderdeel van de post-productie, maar Harlan toont aan hoe de soundtrack juist de structuur van een hele film kan bepalen. Info en tickets.

De Kijk van Koolhoven (wo 3-10 | 14.30 uur)

Dat Martin Koolhoven een eigenzinnige kijk op filmzaken heeft, bewijst hij met zijn eigen oeuvre. Misschien heb je vorige week nog Suzy Q gezien die voor de doorbraak van Carice van Houten zorgde. Voor de VPRO werkt Koolhoven nu aan een tv-programma, De Kijk van Koolhoven, te zien vanaf 5 oktober.  Daarin bespreekt en analyseert hij in zes afleveringen zijn favoriete (auteurs) films, van Once Upon a Time in the West tot Basic Instinct en van Jaws tot Delicatessen. Op het NFF trapt hij vast af met een masterclass, waarin hij de ogen van de zaal opent voor filmtaal en bijzondere vondsten of trucjes. Info en tickets.

Klik hier voor een overzicht van alle talks en masterclasses.

Bijzondere vertoningen

Er zijn veel filmvertoningen met Q&A’s of bijzondere inleidingen. Hieronder een aantal die we een warm hart toedragen:

De Dag Dat Mijn Huis Viel (di 2-10 | 17.00 uur)

Vorig jaar ging deze film in première in het kader van One Night Stand (seizoen 12). En nu zijn Thessa Theijmans en haar film terug met een nominatie voor beste debuut.

De Dag Dat Mijn Huis Viel gaat over drie broers: Hein, Pé en Roemer. Samen met hun bejaarde moeder Hillie wonen ze in een huis op een uitgestrekt niemandsland. En niet zomaar een huis. Het is een scheef huis dat zichzelf ‘omverzucht’. Ieder jaar wordt het huis weer met de hand rechtop getrokken. Dit gaat al lang goed, totdat moeder abrupt vertrekt naar het warme Zuiden. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf en elkaar aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers. En hoe schever de verhoudingen, hoe meer het huis kantelt. Valt er nog iets te redden?

Meer info en tickets.

Dorst ism International Literature Festival Utrecht (vrij 28-9 | 14.00 uur)

Voorafgaand aan de vertoning interview Peter Buurman schrijfster Esther Gerritsen over de totstandkoming van het filmscript op basis van haar roman.

Coco (Elise van ’t Laar) heeft geen flauw idee van wat ze met haar leven aan moet. Totdat haar moeder Elisabeth (Simone Kleinsma) ernstig ziek blijkt. Coco trekt bij haar in en dat is het begin van een zwart­komisch familiegebeuren.
Meer info en tickets vind je hier. 

Bekijk ook onze video over Dorst voor meer info en een gesprek met de hoofdrolspelers.

Glad IJs (als voorfilm van Kleine IJstijd en Oude Liefde)

Vorig jaar spraken wij Joosje Duk toen ze volop bezig was met de crowdfunding actie voor haar korte film. En een jaar later is het resultaat te zien tijdens het NFF.

Glad IJs vindt plaats in en om een gevonden voorwerpen loket van een ijsbaan. Waar een medewerker dagelijks het wel en wee van de schaatsers in de gaten houdt. Als hij op een bewuste middag twee jongens in stilte op een bankje ziet zitten met een rugzak voor zich slaan z’n gedachten op hol en verbeeldt hij zich de meeste extreme maar ook soms realistische scenario’s.

Meer info en tickets.

Cinemeow presenteert: Een wilde avond met Abatutu (ma 1 okt | 19.30 uur)

Wij zetten hem al eerder in de spotlight (en zijn baasje): acteerkat Abatutu uit de film De Wilde Stad. Op maandag 1 oktober is hij de eregast bij de vertoning van deze bijzondere natuurfilm.

Voor een natuurfilm hoef je helemaal niet ver weg, maar kun je gewoon in de stad blijven. Stadskat Abatutu gidst je in De Wilde Stad over de bergketens van glas en beton, over industriële savannes en door rioolbuizen: het leefgebied van een groot aantal wilde dieren, bomen en planten.

Info en tickets.

Film gemist?

Net zoals andere jaren worden tijdens het Nederlands Film Festival ook heel veel recente Nederlandse films vertoond.

Gek van Oranje

Dit jaar staan oa op het programma: Redbad, Bella Donna’s, Weg van Jou, Bankier van het Verzet, Cobain, Gek van Oranje, Taal is Zeg Maar Echt Mijn Ding, La Holandesa, Oude Liefde, Ubiquity, De Matchmaker, Kleine IJstijd, Huisvrouwen Bestaan Niet, Tulipani, Het leven is Vurrukkulluk.

Een overzicht van alle speelfilms die je kunt zien tijdens het filmfestival vind je hier.

Foto boven artikel: Niemand in de Stad

Lees verder