nederlands filmfestival 2019
nederlands filmfestival 2019

Tips voor het Nederlands Film Festival 2019!

Op 27 september gaat het Nederlands Film Festival weer van start in Utrecht! Acht dagen lang kan je als filmliefhebber je hart ophalen met filmvertoningen, masterclasses en nog veel meer. Omdat het programma zo groot is, hebben we een kleine selectie gemaakt.

Publiekspremières

Instinct (meerdere vertoningen)
Deze eerste speelfilm van Halina Reijn, met haar hartsvriendin Carice van Houten in de hoofdrol, gaat niet alleen in première op het NFF, maar opent het festival ook. De film gaat over psychologe Nicoline (Carice van Houten) die aan de slag gaat bij een TBS-kliniek. Ze krijgt Idris (Marwan Kenzari) als client toegewezen. Idris is een zedendelinquent die na jaren behandeling de maatschappij weer in gaat. Het behandelteam vindt dat hij grote stappen heeft gemaakt. Nicoline vertrouwt het niet en wil hem langer in behandeling.

Naast meerdere vertoningen van de film, is Halina Reijn ook geregeld te zien voor Q&A’s bij het Forum van de Regisseurs (daarover later meer).

nederlands filmfestival 2019

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Kapsalon Romy (zo 29 september 15.00)
Kapsalon Romy is een film van Mischa Kamp, naar het boek van Tamara Bos. De film gaat over de jonge Romy en haar oma Stine (Beppie Melissen), die een kapsalon heeft. De ouders van Romy zijn uit elkaar, en omdat haar moeder veel moet werken past oma Stine wat vaker op. Eerst vinden Romy en Stine het maar niks, maar al snel worden de twee steeds hechter. Maar dan komt Romy erachter dat oma steeds vergeetachtiger wordt…

Ook leuk – er zal een filmcollege op dinsdag 1 oktober worden gehouden in de aanwezigheid van de makers van Kapsalon Romy! De bioscoopstoel verandert daarmee in een collegebank waar vanuit je alle vragen kan stellen die je maar wil.

Lees ook ons interview met Beppie Melissen!

Forum van de Regisseurs

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een platform aan filmmakers. Deze filmmakers worden geselecteerd omdat ze op geheel eigen wijze een stempel hebben gedrukt op hun producties. Deze editie opent het Forum met Halina Reijn voor Instinct, maar er zijn nog veel meer interessante filmmakers die op het lijstje staan.

Your Mum and Dad – Klaartje Quirijns (zo 29 september om 19.00)
‘They fuck you up, your mum and dad / They may not mean to, but they do. / They fill you with the faults they had / And add some extra, just for you.’
Dit is de openingsstrofe van het gedicht This Be the Verse van de Engelse dichter Philip Larkin. Ook zijn het de woorden rondom de documentaire Your Mum and Dad van Klaartje Quirijns. In deze persoonlijke documentaire onderzoekt Quirijns het eeuwige nature versus nurture debat: wat is aangeboren, en wat is aangeleerd. Nog belangrijker: welke rol spelen onze ouders in alles wat we aangeleerd hebben?

Your Mum and Dad wordt ingeleid door René de Kam (Conservator Stadsgeschiedenis Centraal Museum) en na afloop is er een nagesprek met Klaartje Quirijns.

Nederlands Filmfestival 2019
Your Mum and Dad

Retrospekt – Esther Rots (do 3 oktober om 16.00)
In 2009 kwam het speelfilmdebuut uit van Esther Rots, Kan door huid heen met o.a. Rifka Lodeizen. Bijna tien jaar later ging op het filmfestival in Toronto Retrospekt in wereldpremière.

Retrospekt gaat over de dertiger Mette, wiens leven na een traumatische gebeurtenis volledig op zijn kop staat. De film schakelt heen en weer tussen heden en verleden, dicht op de huid gefilmd en daardoor enorm desoriënterend. Als kijker weet je niet precies wat Mette is overkomen, waarom en wiens schuld het is.

Retrospekt wordt ingeleid door Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum) en na afloop is er een nagesprek met Esther Rots.

Masterclass Muziek: Andy Hill (zo 29 september om 10.00)

Soms lijken we even te vergeten hoe belangrijk de muziek is in films. Meestal letten we allereerst op de acteurs en het verhaal, en de muziek begeleidt ons daarin. Maar als je er op gaat letten, kom je erachter dat muziek, net als alle andere onderdelen van film, onmisbaar is.

Het NFF heeft dit jaar een bijzondere gast die een masterclass zal hosten: Andy Hill. Andy Hill was de vice-president van Music Production in niets minder dan de Walt Disney Studios. Tussen 1987 en 1996 werkte hij onder andere aan de muziekproductie van The Lion King, Beauty and the Beast en Sister Act. Hij werkte samen met Hans Zimmer en Alan Menken, en won ook een Grammy. Iemand waar je veel van kan leren!

Heb je dit jaar een film gemist? Dan kan je op het NFF nog een heel groot aantal Nederlandse films terugzien die eerder dit jaar al zijn vertoond. Zoals Rafaël, Doris, Dirty God en Baantjer: Het Begin!

nederlands filmfestival 2019
Dirty God

Check de website van het Nederlands Film Festival voor alle films, masterclasses en andere interessante voorstellingen!

Lees verder