Toni colette
Toni colette

Toni Collette: van komedie tot horror en alles wat ertussen zit #spotlight

Deze week komt misschien wel de engste psychologische thriller van het jaar uit. Hereditary is van de producent van Lady Bird en Moonlight. In de film is de bekende Australische actrice Toni Collette te zien in de rol van Annie Graham. Ook speelt ze de hoofdrol in de nieuwe Netflix/BBC serie Wanderlust. Een mooie aanleiding om haar in de #spotlight te zetten.

Handen voor je ogen bij Hereditary

De dood van de moeder van Annie werpt een lange schaduw over haar gezin. Vreemde gebeurtenissen scheuren het gezin uiteen. Vooral haar dochter lijdt hieronder. Haar oma had altijd een bijzondere fascinatie voor haar. De Grahams zitten nog midden in hun rouwproces wanneer langzaam maar zeker de afschuwelijke waarheid over hun afkomst boven water komt. De film heeft al menigeen doen flauwvallen en uit de bioscoopzalen doen rennen. Hereditary is niet in een genre te vangen, is knap gemaakt en heeft veel goede recensies ontvangen. Een aanrader voor Toni Collette fans die met af en toe wat handen voor de ogen deze film aandurven.

De trailer bekijk je hier.

From down under

Australië lijkt een vruchtbare plek te zijn van interessante acteurs en actrices. Zo ook Toni Collette. Deze veelzijdige actrice is geboren in Blacktown, vlakbij Sydney als Toni Collett. Toen ze bekender werd, heeft ze de E achter Collett geplakt. Na haar opleiding aan de National Institute of Dramatic Art speelde ze in 1990 haar eerste rol in de soap A Country Practice. In 1992 maakte ze haar filmdebuut met een bijrol in de film Spotswood naast niemand minder dan Anthony Hopkins.

‘You’re terrible Muriel’

De grote doorbraak voor de actrice kwam in 1994. In dat jaar speelde ze met verve de titelrol in Muriels Wedding. Muriel Helsop is een sociaal onaangepast “lelijk eendje” dat vaak buiten de groep valt. Ze heeft een fascinatie voor ABBA en wordt vaak uitgelachen door de populaire meisjes in haar omgeving. Heerlijk dagdromen en fantaseren over een bruiloft waarin ze zelf midden in de belangstelling staat, doet haar alles vergeten. Wanneer de stoere Rhonda in haar leven komt en in Muriel een nieuwe vriendin ziet, krijgt haar leven een ommezwaai en verhuist ze naar Sydney.

Hoewel de film komisch is, worden ook ernstige zaken zoals kanker en zelfmoord ter sprake gebracht. De film gooide internationaal hoge ogen en viel meerdere keren in de prijzen. Toni Collette maakte met deze rol indruk en werd genomineerd voor een Golden Globe Award. Voor de rol kwam ze 18 kilo aan in 7 weken tijd.

Nog elke dag hoort Toni Collette de bekende zin uit de film: ‘You’re terrible Muriel’ van willekeurige mensen op straat. In een interview bij James Corden vertelde ze onlangs dat ze dat helemaal niet erg vindt en juist een compliment. De film heeft indruk gemaakt bij het publiek. Wij krijgen spontaan weer zin om de film weer eens te bekijken na al die jaren! Helaas is hij op dit moment niet on demand te zien.

Lees ook ons portret van Penélope Cruz.

Hoogtepunten

In 1996 speelde Toni Collette een hilarische bijrol in de Jane Austen kostuumfilm Emma. Hierin speelde ze de onhandige en onzekere Harriet Smith naast hoofdrolspeelster Gwyneth Paltrow.

The Six Sense – foto: Buena Vista Pictures

Na wat luchtige films werd het in 1999 tijd voor een spannende thriller, namelijk een rol in de film The Sixth Sense. In de film speelt ze de moeder van een jongetje dat dode mensen kan zien. De bekende zin ‘I see dead people’ bezorgt sommigen nog steeds kippenvel. Voor deze rol werd ze genomineerd voor een Oscar in de categorie beste bijrol.

Zo was de actrice ook te zien in 2002 in de rol van depressieve moeder Fiona in de romantische drama film About the Boy. Maar onze oldtime favorite is toch wel de film Little Miss Sunshine uit 2006. Deze knap gemaakte originele komische roadfilm gaat over het gezin Hoover waarin iedereen zijn eigen dromen en problemen heeft. Toni Collette speelt de overwerkte moeder Sheryl, waarvoor ze genomineerd werd voor een BAFTA Award en een Golden Globe Award.

I find it strange that actors are on the covers of magazines.

Toni Collette

Veel rollen in één

Een andere favoriet is United States of Tara. De droomrol van elke actrice. In deze Amerikaanse serie speelt Toni Collette de rol van Tara Gregson, een moeder van twee kinderen met een persoonlijkheidsstoornis. Wanneer Tara gestrest is komt een van haar alter ego’s naar boven. Van wilde tiener, jaren ’50 huisvrouw tot aan een luid bierdrinkende mannelijke Vietnam strijder. In de serie glijdt ze gemakkelijk van het ene in het andere personage.

Voor deze heerlijke rol is Toni Collette flink in de prijzen gevallen. Zo ontving ze onder andere een Emmy Award en een Golden Globe Award. De komische serie is gecreëerd door niemand minder dan Steven Spielberg en Diablo Cody (Juno). De serie is helaas ook niet on demand te zien. Je bestelt de DVD bij bol.com.

Serie op Netflix

In november vorig jaar werd bekend gemaakt dat Toni de hoofdrol speelt in de zesdelige Netflix/BBC serie Wanderlust. Een serie over een therapeute die de passie in haar relatie priobeert te houden als ze deze onder de loep nemen na een fietsongeluk. Het script is van Nick Payne  die je kent van Constellations en The Sense of an Ending. De serie gaat in première op BBC one en is daarna wereldwijd te zien op Netflix. De release datum is nog niet bekend.

Toni Collette zie over de serie: “I am honoured and thrilled to work with Nick Payne’s wonderful words on Wanderlust. It is an authentic and revolutionary story about relationships, sex, love and all the things we really care about. I could not be more excited.”

Wist je dat ..

– De actrice de rol van Bridget Jones af heeft geketst omdat ze in de draaiperiode op Broadway stond met een stuk

– Toni Collette ook leadzangeres is van de band ‘Toni Collette & The Finish’ en haar man de drummer is van de band.

– Ze een bevlogen dierenactiviste is voor de PETA (animal rights organisation).

Foto boven artikel: Toni Collette in Hereditary – foto: Reid Chavis

Lees verder